Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Održana 24. Županijska smotra izvornog i koreografiranog folklora

Brojni su se podravsko-prigorski folkloraši okupili na 24. Županijskoj smotri izvornog i koreografiranog folklora koja je u subotu, 18. lipnja održana u Svetom Petru Orehovcu.

Organizator smotre bila je Zajednica kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a domaćini smotre članovi KUD-a Prigorec Sveti Petar Orehovec. Pokrovitelj događaja bila je Koprivničko-križevačka županija.

U ime županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga sve prisutne sudionike i posjetitelje pozdravila je Nada Šešić. Pohvalila je dolazak grupa na smotru te istaknula da se ne moramo brinuti za opstanak kulturnog amaterizma zbog svih vrijednih i talentiranih ljudi koji čuvaju našu kulturnu baštinu i promoviraju svoja mjesta, općine i Koprivničko-križevačku županiju unutar i izvan granica Hrvatske. Načelniku Općine Franji Poljaku i domaćinima iz Svetog Petra Orehovca zahvalila je na domaćinstvu, sudionicima zaželjela uspješan nastup i otvorila smotru.

U programu je sudjelovalo 250 plesača i svirača iz devet udruga. Nastupili su: KUD Petar Preradović Đurđevac, KUD Rudar Glogovac, KUD Prigorje Križevci, DIF Koprivnički Ivanec, KUD Srce Koprivnica, KUD Tomislav Sveti Ivan Žabno, KUD Prigorec Sveti Petar Orehovec, HFD Sesvečice Podravske Sesvete i Udruga Prekodravski zvon Gola.

Odlukom Prosudbene komisije Hrvatskog sabora kulture u sastavu Tvrtko Zebec, Zrinka Posavec i Vesna Peršić Kovač našu će županiju 27. kolovoza na 29. Susretu hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina u Županji predstavljati KUD Petar Preradović iz Đurđevca u kategoriji koreografiranog folklora i KUD Prigorec Sveti Petar Orehovec u kategoriji izvornog folklora. Na 57. Vinkovačkim jesenima 18. rujna predstavljat će nas KUD Prigorje Križevci.

zatvori