Ponedjeljak, 15. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

FOTO: KUL HLEBINE Mališani istraživali kulturu i umjetnost sela u kojem je stasala hrvatska naivna umjetnost

Održano je sedmo izdanje dječjeg ljetnog kampa KUL Hlebine.

Ovogodišnje izdanje okupilo je 16 polaznika iz Zagreba, Koprivnice i okolice koji su kroz tri dana, od 24. do 26. lipnja, istraživali kulturu i umjetnost sela u kojem je stasala hrvatska naivna umjetnost, poručili su iz Muzeja grada Koprivnice.

– Po dolasku u “bazu” – Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama polaznici su saznali više o tradicijskom načinu života i provođenju dokolice kroz minijature i tradicijske igračke Antuna Erdeca, suradnika iz Peteranca. Pod njegovim stručnim vodstvom mališani su se okušali u samostalnom sklapanju tradicijskih minijatura; stolčića, klupa, tronošca i drugih koje su potom ponijeli kući kao suvenir i trajnu uspomenu. Nakon toga počeli smo istraživati Galeriju naivne umjetnosti, naivnu umjetnost i trenutne izložbe Ivana Lackovića Croate, ali i međusobno upoznavanje i povezivanje kroz grupni rad i vodstvo kroz izložbu. Popodnevni termin rezerviran je za početak učenja slikanja na staklu pod mentorstvom Zlatka Kolareka i Stjepana Pongraca, predstavnika Udruge hlebinskih slikara i kipara naive – naglasili su u muzeju.

Po izradi skice i polaznici su prionuli prvoj fazi izrade slikanog sloja raznovrsnih tematika – od mrtvih priroda do animalističkih motiva u neobičnim pozama pa do apstrahirane geometrizacije.

– Nakon umjetničkog izražavanja došlo je vrijeme za malo razgibavanja! U suradnji s mladim članovima Odreda izviđača Kamengrad iz Koprivnice naučili smo kako se podižu šatori, koja se pravila ponašanja u kampu te kako se zajednički zabaviti – kroz pokret, igru i učenje. Tako smo barem nakratko osjetili dašak logorovanja što smo potvrdili pripremom večere na logorskoj vatri i osvijestili važnost (pre)hrane, zajedništva i timskog rada – nastavili su.

Novi dan počeo je istim izviđačkim igrama koje su poslužile kao priprema za šetnju do Galerije Josip Generalić u Hlebinama.

– Pod vodstvom Ivana i Mateja Generalića upoznali smo genezu obitelji Generalić, način njihova života, rada, djelovanja, izlaganja i suživota sa zajednicom kroz posjet Etno kući, ateljeu i Galeriji. Nakon nove etape slikanja na staklu ručali smo na imanju Stari zanati u Hlebinama, a potom otkrili tajanstvene čari obližnjeg šumarka te izradili luk i strijelu kojim smo nastojali pogoditi metu. Ova neobična igra vratila nas je u neka davna vremena kojih smo se prisjetili i kroz narodne priče i legende inspirirane knjigom Hrvatska bajoslovlja Vida Baloga – istaknuli su u muzeju.

Dan je zaokružen povratkom umjetničkom izražavanju te izradi slikovnice o umjetniku inspirirane izložbom Ivana Lackovića Croate podijeljene u četiri tematska bloka koja predstavljaju životni put i djelovanje umjetnika – djetinjstvo i osnovna škola, mladost, život u Zagrebu, posao poštara; Lacković mladi slikar i svjetska slava.

– Nakon nedjeljnog finaliziranja ostvarenja na staklu i posjeta ateljeu i galeriji Zlatka Kolareka, mališani su svoju slikovnicu predstavili roditeljima i time zaokružili ovogodišnje KUL Hlebine. Međutim, slijedi tek kratka pauza, odnosno prilika da se radovi pripreme i opreme za izlaganje koje će uslijediti početkom rujna u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama – zaključili su.

Spomenimo da su voditeljice kampa bile Helena Jakopiček Sarafimovski, Helena Kušenić, Vesna Peršić Kovač, Maša Zamljačanec, dok su voditelji radionica slikanja na staklu bili Zlatko Kolarek i Stjepan Pongrac.