Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO: KUL HLEBINE Mališani istraživali kulturu i umjetnost sela u kojem je stasala hrvatska naivna umjetnost

Održano je sedmo izdanje dječjeg ljetnog kampa KUL Hlebine.

Ovogodišnje izdanje okupilo je 16 polaznika iz Zagreba, Koprivnice i okolice koji su kroz tri dana, od 24. do 26. lipnja, istraživali kulturu i umjetnost sela u kojem je stasala hrvatska naivna umjetnost, poručili su iz Muzeja grada Koprivnice.

– Po dolasku u “bazu” – Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama polaznici su saznali više o tradicijskom načinu života i provođenju dokolice kroz minijature i tradicijske igračke Antuna Erdeca, suradnika iz Peteranca. Pod njegovim stručnim vodstvom mališani su se okušali u samostalnom sklapanju tradicijskih minijatura; stolčića, klupa, tronošca i drugih koje su potom ponijeli kući kao suvenir i trajnu uspomenu. Nakon toga počeli smo istraživati Galeriju naivne umjetnosti, naivnu umjetnost i trenutne izložbe Ivana Lackovića Croate, ali i međusobno upoznavanje i povezivanje kroz grupni rad i vodstvo kroz izložbu. Popodnevni termin rezerviran je za početak učenja slikanja na staklu pod mentorstvom Zlatka Kolareka i Stjepana Pongraca, predstavnika Udruge hlebinskih slikara i kipara naive – naglasili su u muzeju.

Po izradi skice i polaznici su prionuli prvoj fazi izrade slikanog sloja raznovrsnih tematika – od mrtvih priroda do animalističkih motiva u neobičnim pozama pa do apstrahirane geometrizacije.

– Nakon umjetničkog izražavanja došlo je vrijeme za malo razgibavanja! U suradnji s mladim članovima Odreda izviđača Kamengrad iz Koprivnice naučili smo kako se podižu šatori, koja se pravila ponašanja u kampu te kako se zajednički zabaviti – kroz pokret, igru i učenje. Tako smo barem nakratko osjetili dašak logorovanja što smo potvrdili pripremom večere na logorskoj vatri i osvijestili važnost (pre)hrane, zajedništva i timskog rada – nastavili su.

Novi dan počeo je istim izviđačkim igrama koje su poslužile kao priprema za šetnju do Galerije Josip Generalić u Hlebinama.

– Pod vodstvom Ivana i Mateja Generalića upoznali smo genezu obitelji Generalić, način njihova života, rada, djelovanja, izlaganja i suživota sa zajednicom kroz posjet Etno kući, ateljeu i Galeriji. Nakon nove etape slikanja na staklu ručali smo na imanju Stari zanati u Hlebinama, a potom otkrili tajanstvene čari obližnjeg šumarka te izradili luk i strijelu kojim smo nastojali pogoditi metu. Ova neobična igra vratila nas je u neka davna vremena kojih smo se prisjetili i kroz narodne priče i legende inspirirane knjigom Hrvatska bajoslovlja Vida Baloga – istaknuli su u muzeju.

Dan je zaokružen povratkom umjetničkom izražavanju te izradi slikovnice o umjetniku inspirirane izložbom Ivana Lackovića Croate podijeljene u četiri tematska bloka koja predstavljaju životni put i djelovanje umjetnika – djetinjstvo i osnovna škola, mladost, život u Zagrebu, posao poštara; Lacković mladi slikar i svjetska slava.

– Nakon nedjeljnog finaliziranja ostvarenja na staklu i posjeta ateljeu i galeriji Zlatka Kolareka, mališani su svoju slikovnicu predstavili roditeljima i time zaokružili ovogodišnje KUL Hlebine. Međutim, slijedi tek kratka pauza, odnosno prilika da se radovi pripreme i opreme za izlaganje koje će uslijediti početkom rujna u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama – zaključili su.

Spomenimo da su voditeljice kampa bile Helena Jakopiček Sarafimovski, Helena Kušenić, Vesna Peršić Kovač, Maša Zamljačanec, dok su voditelji radionica slikanja na staklu bili Zlatko Kolarek i Stjepan Pongrac.

zatvori