Petak, 26. travnja 2024.

STIGLO PET MILIJUNA KUNA Gradit će se i rekonstruirati diljem cijele županije

U Koprivničko-križevačku županiju stiglo je gotovo pet milijuna kuna iz programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Iz Službe ureda župana poručuju da je prema programu održivog razvoja lokalne zajednice za 2022. godinu odobreno 18 projekata ukupne vrijednosti 3,89 milijuna kuna, a u sklopu programa podrške regionalnom razvoju za 2022. godinu odobrena su tri projekta ukupne vrijednosti 1,1 milijun kuna.

– Cilj programa održivog razvoja lokalne zajednice je pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji potpomognutih područja u skladu s njihovim razvojnim posebnostima. Sredstva su bila namijenjena za radove na izgradnji, nadogradnji, rekonstrukciji, obnovi, modernizaciji ili adaptaciji objekata čija realizacija doprinosi povećanju standarda komunalnih i socijalnih usluga u lokalnoj zajednici te jačanju konkurentnosti i ostvarenja vlastitih razvojnih potencijala potpomognutih područja – objašnjavaju u Službi ureda župana i dodaju da je PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije pružila stručnu pomoć u pripremi zahtjeva za devet jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Županiji je odobren projekt “Obnovljivi izvori energije na OŠ Sokolovac – instalacija fotonaponskog sustava”. Općine koje su ostvarile sredstva preko ovog programa su Hlebine, Virje, Koprivnički Bregi, Drnje, Peteranec, Sveti Ivan Žabno, Podravske Sesvete, Koprivnički Ivanec, Gornja Rijeka, Kalnik, Rasinja, Gola, Kloštar Podravski, Novigrad Podravski, Sveti Petar Orehovec, Ferdinandovac i Molve.

Kada je riječ o drugom programu, u Službi ureda župana napominju da je cilj jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te brži gospodarski oporavak uključenih područja, što je preduvjet za sprječavanje iseljavanja stanovništva, smanjenje negativnog demografskog trenda i održivi razvoj. Sredstva su bila namijenjena za radove na izgradnji, nadogradnji, rekonstrukciji, modernizaciji, obnovi ili adaptaciji prihvatljivih građevina iz područja društvene, javne, komunalne, socijalne, okolišne i gospodarske infrastrukture.

– PORA je pružila stručnu pomoć u pripremi zahtjeva za dvije jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Županiji je odobren projekt “Obnovljivi izvori energije na OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac – instalacija fotonaponskog sustava”. Uz Županiju, sredstva su ostvarili i Grad Đurđevac s projektom uređenja i modernizacije Gradske tržnice Đurđevac te Općina Kalinovac s projektom rekonstrukcije nerazvrstane ceste “Ciglana” – zaključuju.

Izvor: kckzz.hr
Izvor: kckzz.hr
zatvori