Petak, 29. ožujka 2024.

SOCIJALNA PRAVA ZA IZBJEGLICE Jakšić: Pripremajući odluke dobili smo niz ružnih komentara i zapitali se gdje je nestala ljudskost

Izbjeglicama iz Ukrajine koje odluče ostati u Koprivnici i ovdje stati na noge osigurana su određena takozvana socijalna prava, onakva kakva imaju i građani Koprivnice.

Odluka je to koprivničkih gradskih vijećnika koji su podržali izmjene i dopune odluka o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje djelatnosti ustanova predškolskog odgoja, zatim o utvrđivanju mjerila za sufinanciranje djelatnosti dadilja te one o socijalnoj zaštiti. Isto tako, podržane su i izmjene i dopune pravilnika o ostvarivanju prava na pomoć Grada Koprivnice za opremu djeteta.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić uvodno je kazao da je Hrvatska prošla rat i da je bilo teško, problematično i bolno. Istaknuo je da su pripremajući ove odluke dobili niz ružnih komentara i zapitali se gdje je nestala ljudskost.

– Radi se o tome da danas na području naše Europe imamo jedan krvavi, teški i agresorski rat u Ukrajini i imamo povećan broj ukrajinskih izbjeglica. U Koprivnici ih zasad nema puno. Ovo su odluke gdje se svim tim ljudima koji odluče doći u Koprivnicu i ostati ovdje ne daje ništa više od onih prava koja imaju i drugi Koprivničanci na području grada. Dakle, sve ono što imamo za naše građane, imat ćemo i za eventualne prognanike i izbjeglice iz Ukrajine – objasnio je gradonačelnik.

Riječ je, naime, o pravnom poslagivanju kako bi ljudi koji će htjeti ostati u Koprivnici, mogli stati na svoje noge i normalno funkcionirati.

– Nitko neće ništa dobiti preko reda ili nešto što mi već nemamo u našim odlukama za naše građane. Ovo je više poruka javnosti, s obzirom na to da smo dobili jako puno ružnih upita, komentara i poruka, i jednostavno mislim da kad znamo što je Hrvatska prolazila u ratu da bi nam svima trebalo ponešto ljudskosti za sve one ljude, poglavito djecu, koji su se našli u nečemu za što sigurno nisu krivi niti malo – naglasio je Jakšić.

Spomenimo da dosadašnje odluke i pravilnici nisu propisivali da pomoć mogu ostvariti stranci pod privremenom zaštitom radi budućih rizičnih situacija koje zahtijevaju pružanje određenih pomoći osobama doseljenim na područje Koprivnice uslijed oružanog sukoba i drugih ugrožavajućih situacija u njihovoj zemlji.

Dodajmo da se privremena zaštita odobrava na vrijeme od jedne godine, a najdulje vrijeme trajanja privremene zaštite je tri godine.

zatvori