Utorak, 26. ožujka 2024.

Savjet za umirovljenike organizira javne tribine, Pintar: Pružit ćemo informacije i pomoć u vezi palijativne skrbi kojoj nije posvećena dovoljna pažnja

Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi Koprivničko-križevačke županije povodom Međunarodnog dana obitelji, koji se obilježava 15. svibnja, organizira javne edukativne tribine.

Tribine će se baviti ulogom društva i obitelji u skrbi za starije i teško bolesne osobe, napomenuo je predsjednik županijskog Savjeta za umirovljenike i osobe starije životne dobi Željko Pintar i pojasnio:

– U današnje vrijeme kada obitelj vrlo često nema vremena ni uvjeta da se razvija u zajedništvu, toleranciji i ljubavi, jako je važno spoznati koliko je obitelj važna, koliko su nam važni naši roditelji, braća, sestre i djeca, ali i bake i djedovi. Svi su oni važni za razvoj što kvalitetnije, tolerantnije, povezanije i sretnije obitelji, pa tako i našeg društva. Svjestan sam činjenice da živimo u teškim vremenima ekonomske, gospodarske, zdravstvene, i socijalne krize koju je prouzročila pandemija bolesti COVID-19 te agresija i nametnuti rat Rusije na Ukrajinu, kada troškovi života, cijene hrane, energenata nafte i plina lete u nebo, a inflacija od 7,8 posto još više otežava već ionako tešku situaciju kojom se naši stariji i umirovljenici susreću tijekom cijele godine – rekao je uvodno Pintar i dodao da slabo zdravlje, visoke godine života, zapostavljenost, siromaštvo, male mirovine i ovisnost o drugima izvan obitelji u zadovoljavanju primarnih potreba pogoršavaju i ovako težak život najranjivije skupine umirovljenika.

– Upravo na tragu ovakvih razmišljanja poduzeli smo velike napore i sve svoje aktivnosti usmjerili smo na provođenje mjera u cilju poboljšanja života naših umirovljenika uz veliku podršku Koprivničko-križevačke županije čime želimo vratiti našim umirovljenicima izgubljeno dostojanstvo, materijalno-socijalnu sigurnost, poštovanje i uključenost u društvene tokove života i primjereno blagostanje u okvirima materijalnih mogućnosti – objasnio je Pintar.

Sve to je prepoznala i izvršna vlast Koprivničko-križevačke županije koja je uz vrlo dobru i organiziranu zdravstvenu, socijalnu i gerontološku skrb te pomoć u kući prihvatila i dio nadgradnje – financijska pomoć udrugama umirovljenika, subvencioniranje dijela troškova umirovljenika (korisnika u domovima koji nisu subvencionirani od strane države), subvencioniranje međumjesnog autobusnog prijevoza umirovljenika uz plaćanje 20 posto od redovne cijene te pružanje palijativne skrbi i izgradnja Centra palijativne skrbi u sklopu Opće bolnice dr. Tomislav Bardek Koprivnica, na području naše županije.

S obzirom da su ove teme od životnog značaja za umirovljenike, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, Savjet za umirovljenike i osobe starije životne dobi organizira tribine u sva tri grada naše županije, kao i Dan otvorenih vrata Udruga Matice umirovljenika uz izložbu rukotvorina i drugo.

Tribine s temom “Uloga društva i obitelji u skrbi za starije i teško bolesne osobe” održat će se prema sljedećem rasporedu:

  • u subotu, 14. svibnja u 10 sati u Udruzi matice umirovljenika u Koprivnici, Ulica Frana Galovića 4
  • u ponedjeljak, 16. svibnja u 11 sati u Udruzi matice umirovljenika u Križevcima, Ulica Josipa Buturca 1
  • u utorak, 17. svibnja u 10 sati u Domu Mladen Markač u Đurđevcu, Grkinska ulica 4A

Na tribinama će govoriti magistra sestrinstva Marina Međimorec, koordinatorica za palijativu Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, a nakon predavanja predviđena je mogućnost postavljanja pitanja radi pojašnjenja pojedinosti.

– Pozvani su svi umirovljenici odnosno osobe koje trebaju informacije i pomoć u vezi zdravstvenih i socijalnih prava te palijativne skrbi kojoj nije posvećena dovoljna pažnja, a izuzetno je bitna jer predstavlja pristup kojim poboljšavamo kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji. Cilj je palijative ublažiti bol i patnju putem fizičke, psihičke, socijalne i duhovne skrbi kako bi bolesnik što kvalitetnije proživio život do samog kraja – kazao je Pintar.

Spomenimo i da je uime Savjeta za umirovljenike i starije i osobe starije životne dobi predsjednik Željko Pintar svim umirovljenicama i umirovljenicima čestitao Međunarodni dan obitelji, koji je prvi put obilježen 15. svibnja 1994. godine odlukom Ujedinjenih naroda.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori