Srijeda, 27. ožujka 2024.

OKRUGLI STOL Rupčić: Nužna je veća povezanost, bolja komunikacija i suradnja institucija koje se bave slučajevima nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja

Iako je međuinstitucionalna suradnja u nekim segmentima dobra, i nadalje je nužna veća povezanost, bolja komunikacija i suradnja institucija koje se bave, kako prevencijom, tako i rješavanjem slučajeva nasilja.

Zaključak je to okruglog stola o temi “Potreba jačanja međuresorne suradnje vezano uz obiteljsko i nasilje prema ženama” koji je organiziralo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije.

Predsjednica povjerenstva Verica Rupčić kazala je da je potrebno ukazivati na probleme kako bi se brže i kvalitetnije rješavali, a što bi doprinijelo jačanju cjelokupnog sustava.
Napomenula je kako će zaključke sa svim pojedinostima prezentirati na državnom nivou, odnosno na tematskoj sjednici saborskog Odbora za ravnopravnost spolova, gdje je kao vanjska članica predložila tematsku sjednicu i dobila jednoglasnu podršku, a na kojoj će biti predstavnici svih ministarstava koja imaju u nadležnosti rješavanje problematike obiteljskog i nasilja prema ženama.

– Nadam se da će se ovim nastojanjima poboljšati situacija te da će ovo biti poticaj svim dionicima na bolju suradnju i doprinos bržem i kvalitetnijem rješavanju slučajeva nasilja u obitelji i posebice prema ženama, a time i ojačati povjerenje u sve uključene institucije – rekla je Rupčić.

Podsjetila je kako su na prijašnjim sjednicama povjerenstva detektirani problemi koji zahtijevaju nužnost veće povezanosti, bolje komunikacije i suradnje institucija koje se bave, kako prevencijom, tako i rješavanjem slučajeva nasilja. Također je upoznala nazočne s mnogobrojnim aktivnostima Povjerenstva usmjerenim na rješavanje problematike nasilja: od inicijativa kod izmjena zakona, kampanja u kojima se žrtve i svjedoke poziva na prijavljivanje nasilja pa do toga da često imaju povratne informacije od žena, koje nakon prijave nasilja ne ostvare očekivanu pomoć niti zaštitu pa se osjećaju nesigurno i nezaštićeno te gube povjerenje u institucije pa i cjelokupni sustav.

Dodajmo da je nazočne pozdravio i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić naglasivši važnost okruglog stola i sudjelovanje predstavnika svih institucija županijskog nivoa te razmjenu iskustava i ukazivanje na probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu, kao i prijedloge za uspostavu bolje suradnje i rješavanja slučajeva nasilja, kao i važnost prevencije.

Spomenimo da je domaćin skupa bila Policijska uprava koprivničko-križevačka pa je uvodne riječi uputio i načelnik Policijske uprave Dragutin Vurnek.

Prisustvovale su i županijske pročelnice Ljubica Belobrk Flamaceta, Maja Blažek i Ana Mušlek, stručna suradnica Helena Matica i načelnice općina Hlebine Božica Trnski i Đelekovca Lara Samošćanec.

Na okruglom stolu su aktivno sudjelovali te iznijeli iskustva i probleme s kojima se susreću u svakodnevnom radu predstavnici Policijske uprave i to zamjenik načelnika PU Marijan Kirin, načelnik PP Koprivnica Dalibor Marković, načelnik PP Đurđevac Marijan Slaviček, načelnik PP Križevci Ivan Pukec, policijska službenica za planiranje i nadzor, za prevenciju u Uredu načelnika Maja Gregurović i pomoćnica voditelja službe kriminalističke policije Romana Trstenjak. Aktivni doprinos s problemima iz područja socijalne skrbi dali su ravnatelji i ravnateljica centara za socijalnu skrb Đurđevac, Koprivnica i Križevci Daniel Rupić, Danijel Rušak i Sanja Jakopović te pravnica Odjela za djecu, mlade i obitelj Vera Kozarić Kalaus.

Iz djelokruga zdravstvenih ustanova o problemima i iskustvima govorile su ravnateljica Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković i pomoćnica za sestrinstvo Biserka Zlatar, iz Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije v.d. ravnateljice Valerija Bartolić i glavna sestra Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek Ružica Evačić.
U segmentu djelovanja i postupanja Općinskog državnog odvjetništva govorila je općinska državna odvjetnica Ivanka Švagelj-Lovreković i zamjenica Sunčica Dolenec-Kovačić. Iz djelokruga rada o problemima s kojima se susreću u sudskim postupcima govorili su predsjednica Prekršajnog odjela Općinskog suda u Koprivnici sutkinja Dubravka Miloloža i zamjenik sudac Dario Kuzmić.

Spomenimo da su svi sudionici izrazili zadovoljstvo održanim okruglim stolom uz naglasak na potrebu organiziranja ovakvih skupova i nadalje u cilju jačanja prevencije te promptnog i kvalitetnog rješavanja slučajeva nasilja.

zatvori