Utorak, 23. travnja 2024.

NEZAPOSLENOST U TRAVNJU Na birou zabilježeno 1.840 osoba, poslodavci najviše tražili prodavače

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci krajem travnja na području Koprivničko-križevačke županije evidentirano je 1.840 nezaposlenih osoba.

U odnosu na ožujak to je 31 nezaposlena osoba ili 1,7 posto manje, dok je u odnosu na travanj prethodne godine evidentirano 276 nezaposlenih osoba ili 13 posto manje. U Đurđevcu i Koprivnici je zabilježen pad broja nezaposlenih osoba, dok je u Križevcima evidentiran rast.

Kada je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih, ukupno je tijekom travnja izašlo 319 osoba, što je za 5,3 posto manje nego u ožujku te za 17,6 posto manje nego u travnju prethodne godine. Od toga je zaposleno 265 osoba, odnosno 83,1 posto od ukupnih izlazaka.

Što se tiče ulazaka u evidenciju nezaposlenih, novoprijavljenih osoba je tijekom travnja bilo 288, što je za 1,4 posto više nego u ožujku te za 27,4 posto više nego u travnju prethodne godine, od čega izravno iz radnog odnosa dolazi 195 osoba ili 67,7 posto.

Područni ured Križevci tijekom izvještajnog mjeseca evidentira 420 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 26,4 posto manje nego u ožujku te za 13,5 posto više nego u travnju prethodne godine.

– Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u prerađivačkoj industriji te trgovini na veliko i na malo, a najtraženija zanimanja su prodavač, odnosno prodavačica, vrtlarski radnik, odnosno radnica te konobar, odnosno konobarica – stoji u izvještaju.

zatvori