Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Međunarodni dan muzeja 2022 – 18. svibnja oslobodimo moć muzeja!

Muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas.

Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama – to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti. Ovim riječima Međunarodni savjet za muzeje (ICOM) najavljuje 18. svibnja 2022. godine ili Međunarodni dan muzeja koji će biti obilježen temom “Moć muzeja” (The Power of the Museums).

Vrijeme u kojem živimo doba je sveopće neizvjesnosti u cijelome svijetu. Uz ekološke klimatske poremećaje, globalna zdravstvena kriza prouzročena pandemijom bolesti COVID-19 blokirala je gospodarstvo, te je utjecala na socijalnu, obrazovnu, ali i druge sfere života. U Hrvatskoj je doživljaj ugroze bio pojačan u 2020. potresima na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije. Usprkos svemu što se dogodilo, ili se događa, muzeji ne odustaju, njihova misija se kroz godine uspješno uvećava podižući svijest o važnosti muzeja i njihovom doprinosu razvoju društva.

Ove godine na trijenalnoj konferenciji ICOM-a u Pragu propituje se uloga suvremenog muzeja kao agenta pozitivnih promjena u kontekstu problema koji oslikavaju ovo naše doba i to kroz glavnu temu i tri podteme: Moć ostvarivanja održivosti, Moć inovacija u digitalizaciji i dostupnosti te Moć izgradnje zajednice.

Muzej grada Koprivnice tradicionalno se pridružuje obilježavanju višednevnom manifestacijom različitim programima u Koprivnici i Peterancu.


Program:

17.5.2022. // 18 sati
Galerija Mijo Kovačić
Mala snaga

Izlagački program našeg muzeja postavom i vodstvima sve više naglašava edukativni aspekt programa nudeći kvalitetne informacije o povijesti Koprivnice i okolice, ali i o najnovija kretanja u umjetnosti. Muzej time dobiva sve važniju ulogu u oblikovanju ukusa najmlađe publike. Prijateljskom komunikacijom i prilagođavanjem priča uzrastu Muzej sve više postaje mjesto na kojem posjetitelji aktivno sudjeluju u programu. Tako je nastala i Mala snaga, izložba kojom najmlađi posjetitelji interpretiraju naučeno, govore jasno i razmišljaju glasno. Autori radova su Helena Vukina i skupina Smarties, koncept je osmislila i koordinirala odgajateljica Andreja Hobolić, a autorica postava je Maša Zamljačanec.

17.5.2022. // 19:30 sati
Galerija Mijo Kovačić
Dobra književna večer: Novi Zrin, Josip Tomec, Drnjanska pjesmarica, Podravina br. 40

Izdavačka kuća Meridijani, HAZU Križevci, Sveučilište Sjever i Povijesno društvo Koprivnica predstavit će četiri nova izdanja vezana za povijest i kulturu Podravine i Hrvatske. To su sljedeće knjige: “Utvrda Novi Zrin na Muri” objavljena povodom 360. obljetnice izgradnje ove utvrde, a u njoj se nalaze najnovije znanstvene spoznaje iz pera hrvatskih i mađarskih autora. Etnografska monografija o Virju na prijelazu 19. na 20. stoljeće čiji je autor seljak Josip Tomec, a čiji je rukopis stajao neobjavljen proteklih 120 godina. Knjiga je objavljena u poznatoj seriji Zbornik za narodni život i običaje, a koju u okrilju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uređuje akademik Dragutin Feletar. Među novim knjigama je i “Drnjanska pjesmarica” s notnim zapisima iz 17. stoljeća, pripada medu najstarije i najvrjednije pjesmarice sjeverne Hrvatske, a koju je priredio Ivan Zvonar. Na kraju, povodom 20 godina kontinuiranog izlaženja predstavit će se 40. broj “Podravine – časopisa za multidisciplinarna istraživanja”.

18.5.2022. // 11 – 15 sati
Trg dr. Leandera Brozovića 1, Koprivnica
Radionica umijeća izrade tradicijskog nakita Podravine

U suradnji sa Centrom za pružanje usluga u zajednici Svitanje učite s nama o tradicijskom odijevanju u Podravini na radionici koja će predstaviti umijeće izrade tradicijskog nakita – kraluša i iglice – ogrlice i broša kakvi su se izrađivali i nosili u Podravini. Polaznici radionice bit će njihovi korisnici, a o nematerijalnoj kulturnoj baštini naučit će u parku ispred Muzeja uz voditeljicu Mariju Mesarić. Program je namijenjen svim uzrastima, a održat će se u sklopu projekta “Zrno nade za nas mlade” sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda.

18.5.2022. // 14 – 18 sati
Brežanec, Hotel Zrinski – dan 1.
Skriveno lice Koprivnice

Predstavljamo novi interdisciplinarni edukacijsko-izložbeni program Muzeja grada Koprivnice koji će se tijekom godine odvijati u koprivničkim kvartovima i pozivati stanovnike da podijele sjećanja o svojim kvartovima, donesu i ustupe za digitaliziranje predmete i fotografije o kojima misle da su važni za povijest kvarta. Tijekom dvodnevne akcije prikupljat će se vaše priče, snimiti i zapisati, a nakon toga će se pojedinačne priče predstavljati na web stranici Skriveno lice Koprivnice. Tako će oni koji to žele postati dio digitalnog “muzeja” i zajedno stvarati priču o gradu. Prva akcija dogodit će se u jednom od najstarijih koprivničkih kvartova – Brežancu.

18.5.2022. // 19 sati
Galerija Koprivnica
Robert Gojević: Studijski portret

Izložba predstavlja studijske portrete Roberta Gojevića snimljenih povijesnim procesom mokrog kolodija na staklenoj ploči. Kuriozitet izložbe je izlaganje i originalnih ambrotipija na staklu što će uz edukativni video materijal pobliže objasniti način rada i povijesni proces kojim se autor služi. Donosimo izbor od 100 portret fotografija poznatih i slavnih iz svijeta medija, kulture i umjetnosti snimljenih u autorovu zagrebačkom fotografskom ateljeu. Pritom studijske portrete poznatih i slavnih suvremenika iz svijeta medija, kulture i umjetnosti stavlja u novi kontekst izvan vremena koristeći povijesni proces s početka povijesti fotografije. Snimajući ambrotipiju i koristeći društvene mreže kao medij komunikacije, Gojević preispituje dubinu i snagu emocija vremena u kojem živi.

18.5.2022. // 19 sati
Galerija Koprivnica
Bolesti i štetnici vinove loze

Cilj izložbe u sklopu EU projekta reVITAlize je upoznati posjetitelje s bolestima i štetnicima vinove loze, tj. suzbijanjem istih na prijelazu 19. na 20. stoljeće i usporediti tadašnje običaje zaštite vinove loze s današnjima postupcima. Uz izložene predmete poput vinogradarske prskalice koja je općenito prva asocijacija kod razmišljanja o zaštiti vinograda, izložbu će obilježiti boja modre galice kao druga oznaka brige o vinogradu i dugotrajnim višegodišnjim naporima ljudi da ostvare što veće prinose. Izložba će tako pokazati još jedan primjer čovjekovog pokušaja kroćenja prirode ili bolje rečeno natjecanja s naoko nevidljivim prijetnjama kao što su primjeri vrsta uši, grinja, pauka i cvrčaka. Poučni potencijal izložbe je upravo ta mogućnost učenja prepoznavanja živih bića i fenomena iz prirode među posjetiteljima koji možda i nisu vinogradari. Na kraju, predložit će se i pogled iz ekološkog aspekta koji će propitivati nužnost, etičnost i održivost suvremenog pristupanja zaštiti vinove loze što čini refleksivni potencijal.

19.5.2022. // 10 – 15 sati
Brežanec, Hotel Zrinski – dan 2.
Skriveno lice Koprivnice

Predstavljamo novi interdisciplinarni edukacijsko-izložbeni program Muzeja grada Koprivnice koji će se tijekom godine odvijati u koprivničkim kvartovima i pozivati stanovnike da podijele sjećanja o svojim kvartovima, donesu i ustupe za digitaliziranje predmete i fotografije o kojima misle da su važni za povijest kvarta. Tijekom dvodnevne akcije prikupljat će se vaše priče, snimiti i zapisati, a nakon toga će se pojedinačne priče predstavljati na web stranici Skriveno lice Koprivnice. Tako će oni koji to žele postati dio digitalnog “muzeja” i zajedno stvarati priču o gradu. Prva akcija dogodit će se u jednom od najstarijih koprivničkih kvartova – Brežancu.

19.5.2022. // 19 sati
Galerija skulptura Ivan Sabolić, Peteranec
Krunoslav Posavec / Željko Kovačić & Josip Cugovčan

Krunoslav Posavec (Virovitica, 1979.), živi i radi u Podravskim Sesvetama i član je HFD Sesvečice. Od ranog djetinjstva pokazuje interes za izražavanje na papiru, u drvu, betonu, opeki i drugim materijalima. Sudjelovao je na brojnim likovnim kolonijama, kao i na nekoliko skupnih izložbi, a djela su mu izložena diljem Hrvatske, u Njemačkoj i Latviji. Do sada je izradio stotinjak skulptura, najdraži motivi su mu sveci i mitske životinje. U Galeriji skulptura Ivan Sabolić u Peterancu predstavit će novi kiparski ciklus u drvetu izrađen motornom pilom. Njegova nepresušna energija stremi materiji, a svoje obličje pronalazi u formama svakodnevnih poslova, radnika, seljaka, svirača, obiteljskih prizora, vinogradara i životinjskog svijeta s posebnim interesom za prikaz i oblikovanje ženskog tijela, često povezanog s tradicijskim obilježjima ili inspiriranih narodnim legendama. Istovremeno ćemo predstaviti najnoviju zbirku pjesama njegova sumještana Željka Kovačića: Zakaj je pevec prestal kukurikati?, ilustriranu vinjetama Josipa Cugovčana, a objavljenu u sklopu Biblioteke Podravskog zbornika.

Izvor: Muzej grada Koprivnice
zatvori