Četvrtak, 25. travnja 2024.

Koprivnička bolnica kupuje zemljište na Šoderici; ravnatelj Devčić: Objekt će prvenstveno biti namijenjen zaposlenicima

Koprivnička Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek kupuje zemljište na Šoderici.

Odluka je to koju su odobrili članovi i članice Županijske skupštine na prošlotjednoj sjednici, a koja je izazvala i neka neočekivana negodovanja.

Inače, riječ je o dvije parcele odnosno okućnici objekta trenutno u vlasništvu Općine Legrad smještenoj između bivšeg Tomislava i sadašnjeg kampa koju će bolnica kupiti uz 10 posto popusta po cijeni od 37.078 kuna.

SDP-ovom Tomislavu Golubiću nije bilo jasno zašto se kupuje ovo zemljište, ponajviše zbog dugova koje bolnica već godinama vuče i koji bi tim novcem mogli biti smanjeni.

– Molim da mi objasnite što točno bolnica planira s objektom na Šoderici. Ako znamo da je dug zdravstvenog sustava odnosno bolnice velik, nije mi 100 posto jasno što to bolnica kupuje u turističko-rekreativnoj zoni – poručio je.

Na iznenađenje članica i članova Županijske skupštine, Kristina Škoda Vajdić iz HSS-a, koji inače podržava vladajuće, rekla je da će biti protiv ovakve odluke.

– Mi iz HSS-a nećemo podržati ovu točku zato jer smatramo da bi se država i njene institucije trebale rješavati imovine koja ne ulazi u svrhu njihovih osnovnih djelatnosti, a ne kupovati novu imovinu. Turistička djelatnost nije osnovna djelatnost bolnice, a smatramo da edukacijski centar ne bi trebao biti smješten 15 kilometara od iste na nekom malenom prostoru koji zasigurno nije dovoljan za edukaciju – rekla je Škoda Vajdić.

Župan Darko Koren objasnio je da bolnica već ima u vlasništvu tamošnji zapušteni objekt, a sada kupuje samu okućnicu. Cilj je na taj način podići vrijednost postojećem objektu.

– Iskreno, meni je svejedno hoće li se kupiti ili neće. Namjera je da se poveća vrijednost postojećeg objekta koji je povijesnim nasljeđem sada u vlasništvu bolnice. On se sutra može iskoristiti na onaj ili ovaj način, ali je činjenica da će se dobiti na većoj vrijednosti ako se osigura okućnica. Za 37.000 kuna u budućnosti ćete možda dobiti 137.000 kuna, tako da je šteta to propustiti – rekao je Koren.

Cijelu je stvar u smislu buduće namjene objekta dodatno pojasnio ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić.

– Moramo ispitati pravne mogućnosti i aktivnosti koje se mogu provoditi na tom području, a koje će biti povezane sa segmentom zdravstvenog turizma i edukacije. Objekt će prvenstveno biti namijenjen za zaposlenike bolnice i suradnih ustanova. Unatrag dvije godine potpisali smo ugovore sa Sveučilištem Sjever i Hrvatskim katoličkim sveučilištem kao nastavnim bazama, a moramo razmišljati i o tome da će određene dislocirane pozicije služiti za namjenu u svrhu provođenja edukacije studenata – zaključio je Devčić.

Nakon rasprave donesena je odluka da bolnica kupuje zemljište i to uz 20 glasova za i osam protiv.

zatvori