Četvrtak, 25. travnja 2024.

Grad počinje rješavati problem s vranama; Šinterice najavile prosvjed: Rezanje grana je u celofan zamotana riječ za ubijanje

Vrane su se ponovo našle na dnevnom redu koprivničkog Gradskog vijeća.

Naime, HDZ-ov vijećnik Saša Cestar upozorio je da se stanovnici Trga kralja Tomislava žale na probleme s vranama i upitao gradske vlasti što po tom pitanju namjeravaju poduzeti.

– Što se tiče vrana, naših zaštićenih životinja, naši komunalni redari i naš resorni odjel imao je malu akciju po naputku Ministarstva poljoprivrede da skupi sve pritužbe na području grada, odnosno da prikupi podatke koliko ljudima vrane smetaju. Prema zadnjim informacijama koje imamo iz Ministarstva poljoprivrede to je sad dovoljno pritužbi da napravimo nešto interventno s vranama – odgovorio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Za pojašnjenje što to točno znači pitali smo u Gradu Koprivnici.

– Uvidom na terenu i temeljem zaprimljenih pritužbi građana utvrđeni su problemi oko gniježđenja vrana na stablima uz prozore i balkone stambenih zgrada, zagađenosti parkovne i prometne infrastrukture, dječjih igrališta i automobila perjem i izmetom, te neugodan miris, buku i povremeno agresivno ponašanje prema stanovništvu – poručila je Ivana Ledinski Cvetković, viša stručna suradnica za informiranje i odnose s javnostima.

Dodala je da je zapisnikom o utvrđivanju brojnog stanja divljači na području Koprivnice utvrđeno kako je broj vrana prekomjeran u odnosu na socijalni kapacitet ove vrste za površinu našeg grada.

– Zbog navedenih razloga Grad je zatražio od Ministarstva poljoprivrede da u interesu javnog zdravlja i sigurnosti, a zbog povećanog brojnog stanja, izda dopuštenje za orezivanje grana s gnijezdima na površini koje obuhvaća Program zaštite divljači Grada Koprivnice. Zaprimili smo rješenje resornog ministarstva kojim se, u interesu javnog zdravlja i sigurnosti i u skladu s propisom Programa zaštite divljači za Grad Koprivnicu, dopušta orezivanje grana i skidanje gnijezda vrana, osim u slučaju ako se utvrdi da se u gnijezdima nalaze jaja ili ptići. U tim slučajevima je dozvoljeno premještanje gnijezda izvan površina obuhvata spomenutog programa zaštite divljači – zaključila je.

Ovakvo rješenje nije naišlo na odobravanje Udruge Šinterice dobra srca koje su na svojoj Facebook stranici pozvale na prosvjed u nedjelju u 19 sati na Trgu kralja Tomislava.

– Prije dvije godine prebrojali smo najmanje 20 mrtvih ptica i još toliko ozlijeđenih. I sve to je uzrokovalo rezanje grana na dva, tri stabla. Drugi tjedan planiraju porezati mnogo, mnogo više grana, s mnogo stabala na više lokacija u Koprivnici. Ciljano grane s gnijezdima. Koliki pomor očekujemo? Ptice smetaju, rade štetu i buku pa su nakon mnogo razmišljanja zaključili da je rješenje ubojstvo. Doduše, nitko ovdje ne napominje da će se ptice ubiti nego govore da će se grane s gnijezdima porezati. Hoće li prije zbrinuti i zaštiti ptice? U snovima. Ali da, rezanje grana je u celofan zamotana riječ za ubijanje – napisale su članice udruge pozivajući se na Zakon o zaštiti životinja i Zakon o lovstvu.

Slažu se da se rješenje treba pronaći.

– Ali ne na ovaj način, a pogotovo ne za vrijeme sezone gniježđenja. Osim što ćemo imati pomor, rušenje gnijezda neće spriječiti ptice da sagrade nova. Ovom metodom, koja od početka ne obećava rezultate, uzaludno se troše sredstva i vrijeme. Smatramo da treba tražiti rješenja koja podržavaju suživot i nisu pogubna za jednu vrstu – zaključuju.

zatvori