Utorak, 23. travnja 2024.

Golubić ravnatelja bolnice pozvao na ostavku, Lakuš kritizirala stanje na pedijatriji, Škoda Vajdić nedostatak epiduralne; Devčić najavio obnovu rodilišta

Izvješće o radu i financijski rezultati koprivničke Opće bolnice dr. Tomislav Bardek izneseni na jučerašnjoj sjednici Županijske skupštine izazvali su oštre primjedbe od strane nekoliko članica i članova skupštine.

>> FOTO Okupili se članovi Županijske skupštine, SDP-ovci na početku sjednice ‘izrešetali’ župana, on kritike drži neutemeljenima

No, prije kritika, ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić izrazio je zadovoljstvo stanjem i poslovanjem ove zdravstvene ustanove.

– U posljednjih nekoliko godina ispoštovana su sva financijska materijalna prava zaposlenika, isplaćena su zaostala sredstva za prekovremene sate, povećao se broj medicinskih sestara te liječnika specijalista i subspecijalista. Naime, na današnji dan imamo 154 liječnika, što je povećanje od 12 kolega usporedno sa situacijom od prije pet ili šest godina. Želim osvijestiti situaciju koja se događa u Hrvatskoj odlaskom zdravstvenih profesionalaca iz našeg zdravstvenog sustava i naglasiti da naša bolnica ni na koji način ne trpi po broju i kvaliteti zdravstvene struke – istaknuo je Devčić.

>> POZITIVAN TREND U koprivničkoj bolnici zaposlena 54 doktora medicine iz 22 područja specijalizacije

Osvrnuo i na stanje u bolnici za vrijeme pandemije koronavirusa rekavši da je zdravstveni sustav, unatoč brojnim izazovima, minimalno patio.

– Pokazatelji rada u 2021. godini zorno pokazuju da je došlo do krajnje dobre organizacije i sinergije cijelog zdravstvenog sustava u našoj županiji. Posljedično, mi smo od polovice prošle godine uspjeli maksimalno mobilizirati naš redovni pogon tako da nije došlo do zakidanja pacijenata. Bio je jedan zastoj od operacija, ali taj je zaostatak nadoknađen. Situacija je zadovoljavajuća što se tiče listi čekanja i za liječenje i za dijagnostiku – ustvrdio je Devčić.

Iako je pohvalila mukotrpan rad zdravstvenih radnika, članica Županijske skupštine Jadranka Lakuš se u ime nezavisnih požalila na odnos koprivničke bolnice prema djeci i njihovim majkama. Kako je rekla, dojilje su zbog COVID-a bile prisiljene ostaviti djecu samu na odjelu, a posjete su ograničene na svega 15 minuta.

– Imamo ozbiljnu primjedbu jer bolnica nije dobro odradila jedan dio bitne funkcije, a to je odnos prema djeci. Za razliku od nekih drugih bolnica u Hrvatskoj gdje su pozitivna djeca mogla biti s majkama, u Koprivnici nažalost to nije bio slučaj. Imali smo situacija da su dojilje bile prisiljene ostaviti djecu samu na odjelu. Što se tiče posjeta, mislite li da je samo 15 minuta s bolesnom djecom dovoljno? Što bolesnom djetetu možete pružiti u to vrijeme? Kako u 15 minuta razbiti dječju patnju, tjeskobu i bol? To nije dovoljno stoga upućujemo apel da se razmisli o produživanju tog vremena, dakle da se dozvoli normalan boravak djece i majki i da se ukine vrijeme trajanja posjete – kazala je Lakuš i dodala da su liste čekanja na dječje specijaliste jako velike.

SDP-ov Tomislav Golubić osvrnuo se pak na financijsko stanje i dugove koje bolnica vuče već godinama.

– Naša bolnica je veliki sustav i zahtjeva ozbiljno upravljanje. Nažalost, ne vidi se pomak kada pričamo o dugovima koji su nastali u prethodnom razdoblju. Kao što ste sami rekli, imali ste sudske parnice za obračune prekovremenih sati. Koliko je bilo tih sporova? Zašto se to nije riješilo izvansudski? Diplomirani sam inženjer geotehnike, ne razumijem se dovoljno u zdravstveni sustav da vam dociram, ali trebalo bi otvoreno reći da ako se netko ne razumije dovoljno u svoj posao, možda je vrijeme da se ostavi tog posla i pusti nekog sposobnijeg – oštar je bio Golubić.

Nezavisni Mijo Bardek rekao je da ga također zabrinjava financijska situacija, dok se HSS-ova Kristina Škoda Vajdić osvrnula na problematiku trudničkog odjela.

– S obzirom na spomenuto povećanje broja zaposlenih i s obzirom na to da su nam anesteziolozi prošli edukacije i u smjeni ih radi troje, zašto u koprivničkoj bolnici nema mogućnosti primitka epiduralne anestezije? Također, zanima me planira li se u skorijoj budućnosti renovirati rodilište? Naime, masa trudnica odlazi u bolnice u Čakovec i Varaždin koje su suvremeno opremljene – kazala je Škoda Vajdić.

Devčić je najprije odgovorio na pitanja koja mu je postavila Škoda Vajdić rekavši da je renoviranje rađaone u planu i najvjerojatnije će se dogoditi iduće godine te će biti financirano iz vlastitih izvora.

– Što se tiče samog rodilišta, urađeni su zahvati kroz projekt dnevnih bolnica u rekonstrukciji prijema rodilja i nadzor rodilja i odjel neonatologije. Želim podsjetiti i da je nabavljen novi inkubator s respiratorom za siguran transport nedonoščadi u vrijednosti pola milijuna kuna. Dakle iznimno smo fokusirani na tu populaciju – napomenuo je Devčić, a osvrnuo se i na pitanje u vezi epiduralne anestezije.

– Problem su dežurstva. Naime, bolnica je 2013. godine pretrpjela udar odlaska ljudskih potencijala, otišlo je osam anesteziologa. U ovom času imamo devet specijalista anesteziologa i sedam specijalizanata, nikad nismo imali toliko. Kolege su motivirane raditi epiduralnu, no fizički je nemoguće s ovim brojem liječnika jer u proceduri u dosta vremena anesteziolog mora biti prisutan. Nama je jednostavno nemoguće u dežurstvu planirati takvu prisutnost, organizacijski je nemoguće. No, poradit ćemo na tome, obećajem – naglasio je Devčić.

Kad se pak priča o pedijatriji, Devčić je naglasio da je u posljednjih šest godina u taj odjel uloženo gotovo šest milijuna kuna.

– Povećali smo kvadraturu pedijatrije s 320 na gotovo 800 kvadrata, omogućili smo pet apartmana za boravak osmero djece s roditeljima u kontinuiranom terminu plus više soba za boravak na odjelu. Podsjetit ću, zadnje dvije godine nisu bile normalne i odjel pedijatrije se u pandemiji nije mogao ponašati normalno. Bili smo dužni osigurati djeci do treće godine života da roditelji ostanu u bolnici. Naravno, postoje pojedinačni slučajevi kad je odjel pretrpan i nemate gdje primiti ljude pa roditelji nisu zadovoljni razinom usluge. Moram napomenuti da ne stoji činjenica da druge bolnice puštaju sve roditelje da budu s djecom, pogotovo ne zadnje dvije godine. Činjenica je da nije bilo masovnog prodora koronavirusa zato što je bolnica bila silno fokusirana na tu problematiku – kazao je Devčić i dodao da su posjete morale biti ograničene na 15 minuta zbog naputaka Stožera civilne zaštite.

– S time da to nikad nije samo 15 minuta, uvijek je duže. Također, radimo na tome da se bolnica još više otvori za posjete i da se pusti roditelje u igraonicu. Veliki otpor postoji od samih zaposlenika odjela jer se dežurni liječnici boje te odgovornosti nakon svega što smo prošli u posljednje dvije godine – naglasio je.

Što se pak tiče dugova, rekao je da je prošle godine došlo do velikog porasta obveza prema HZZO-u koji je bolnici dominantan ugovaratelj u segmentu zdravstvenog osiguranja.

– Jasno se vidi koji je to iznos novaca, vidi se iz izvješća. Što se tiče sudskih sporova, itekako se nagađamo, u izvješću se vidi da su u tri elementa od ukupno devet u pitanju veledrogerije koje su tužile sve bolničke ustanove za lijekove i potrošni medicinski materijal. U dvije najveće tužbe postigli smo nagodbu, to isplaćujemo na mjesečnoj razini i nije ugroženo tekuće poslovanje bolnice – zaključio je Devčić.

Ova je točka na kraju prihvaćena s 15 glasova za, šest protiv i dva suzdržana.

zatvori