Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: PROMOCIJA ŠKOLA Martić: Imamo širok spektar zanimanja, svi naši učenici su zapošljivi, a dodatni mamac je i Centar kompetentnosti

Pred učenicima završnih razreda osnovnih škola velika je odluka.

Kako bi im se pomoglo u potrazi za odgovorom na pitanje kojim putem dalje ići u životu, u sva tri podravsko-prigorska grada organizirana je prezentacija srednjoškolskih zanimanja.

Ispred Centra kompetentnosti Obrtničke škole Koprivnica danas su se predstavile sve tri koprivničke srednje škole – Gimnazija Fran Galović, Srednja škola Koprivnica i Obrtnička škola Koprivnica koja je ujedno upriličila i Dan otvorenih vrata škole.

Kako nam je rekao ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić, upisivat će 22 zanimanja iz sedam sektora u devet razrednih odjela, odnosno ukupno 177 učenika.

– Imamo širok spektar zanimanja i to od elektrotehnike, računalstva, strojarstva, graditeljstva, turizma do prehrane, tako da nudimo sve. Sva naša zanimanja jesu deficitarna, svi naši učenici kad završe školu su zapošljivi što znači da nudimo ono što je potrebno našem gospodarstvu. Nadamo se da će upis biti odličan baš kao i prošle godine kad smo ostvarili 100-postotni upis – kazao je Martić.

Snimio Tomislav Matijašić.

Ono što bi svakako dodatno moglo zainteresirati učenike pri odabiru Obrtničke škole Koprivnica je i Centar kompetentnosti iz područja elektrotehnike i računalstva.

– Objekt je gotov, u postupku smo nabave opreme i nadamo se da ćemo na jesen otvoriti vrata novog prostora od 2.200 metara kvadratnih s osam praktikuma za elektrotehniku i računalstvo, sedam informatičkih učionica i pratećim sadržajima. Naravno da je to veliki mamac za naše učenike i znam da će Centar omogućiti bolji rad i našim učenicima i kolegama te da ćemo biti još poželjniji i zanimljiviji školarcima – objasnio je ravnatelj Martić.

U to ne sumnja ni koprivničko-križevački župan Darko Koren koji je potvrdio da je ovo razdoblje vrlo važan proces u životu svakog mladog čovjeka.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Kroz promociju zanimanja njima i njihovim roditeljima nastojimo olakšati odluku kojim putem krenuti. Tri dana traju prezentacije zanimanja u svakom gradu. Uskoro ćemo predstaviti i “Vodič zanimanja” koji će se po školama podijeliti učenicima kako bi zajedno sa svojim roditeljima donijeli te važne i mudre odluke koje će usmjeriti njihove živote nadam se u onom pravcu gdje će se osjećati sretno – naglasio je župan i dodao da Koprivničko-križevačka županija naglasak stavlja na sektor obrazovanja te smatra kako je upravo to njihova najvažnija zadaća.

Župan i njegovi suradnici na Dane otvorenih vrata Obrtničke škole Koprivnica i promociju zanimanja stigli su u pratnji i zastupnika u Europskom parlamentu Tomislav Sokol.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Drago mi je da mogu biti u Centru kompetentnosti jer i sam dolazim iz sektora obrazovanja, naime, bio sam pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja upravo kada se pripremao projekt centara kompetentnosti financiran iz europskih fondova i drago mi je da sad, nekoliko godina kasnije, mogu vidjeti rezultate. Često govorimo da moramo uskladiti obrazovanje s tržištem rada i to je u mnogim slučajevima floskula, ali ovdje to doista funkcionira. Centar kompetentnosti stvarat će kadrove koji jesu konkurentni na tržištu rada, koji se mogu zaposliti, doprinositi našem gospodarstvu i koji ovdje mogu raditi, živjeti, zasnovati obitelj i ostati u Hrvatskoj, što nam je danas najvažnije. Ovo je pozitivna priča koja pokazuje koliko europski fondovi mogu doprinijeti razvoju Hrvatske – zaključio je Sokol.

Spomenimo na kraju da će se prezentacija srednjih škola i zanimanja održati u Koprivnici ispred novoizgrađenog Centra kompetentnosti sutra od devet do 11:30, u Križevcima na Strossmayerovom trgu u petak od devet do 12 te u Đurđevcu na Trgu svetog Jurja u četvrtak od devet do 12 sati.

 

Dani otvorenih vrata Obrtničke škole Koprivnica

Objavljuje Drava.info u Srijeda, 25. svibnja 2022.

zatvori