Utorak, 26. ožujka 2024.

FOTO U tijeku je sedma Virovska prkačijada, posjetitelji uživaju u slastičarskoj i gastronomskoj čaroliji Podravine i svijeta

U Virju je danas prijepodne službeno otvorena sedma Virovska prkačijada, jedna od najslađih manifestacija u regiji.

Manifestaciju je otvorio župan Darko Koren ispred šatora na Trgu Stjepana Radića.

– Možemo zaključiti da se nalazimo u svjetskom centru prkača. Ovaj ugođaj doista to i potvrđuje, kao i činjenica da su svi kolači prodani što pokazuje da je interes jako velik. Mislim da su ocjene svih izuzetno pozitivne, a objektivni mogu biti oni koji su došli iz drugih zemalja i dali si truda da dođu ovdje i budu sudionici ove priredbe – uvodno je rekao Koren.

Otvorenju je prisustvovao i načelnik Općine Virje Mirko Perok koji je izrazio posebno zadovoljstvo što se manifestacija ponovno održava uživo.

– Sretan sam što smo nakon dvije godine održavanja virtualne prkačijade, ovu manifestaciju konačno mogli održati uživo. Kao što i sami vidite, današnji događaj je vrlo uspješan, a ono što želim naglasiti je da smo svjetski festival. Virje je nekada bilo najveće selo u Hrvatskoj, a danas je najslađe – rekao je Perok.

Gostima se obratio i Dražen Đurišević, predsjednik stručnog organizacijskog povjerenstva.

– Zahvaljujem svima koji su nam pomogli u relizaciji ove manifestacije. Sedma po redu prkačijada je počela fantastično, a vjerujemo da ćemo narednih godina imati još više zanimljivosti za posjetitelje. Jučer smo počeli s Malom virovksom prkačijadom u kojoj su naša djeca pripremala prkače, a danas smo pokazali da naše prkačice genijalno pripremaju kolače – poručio je Đurišević.

Nakon službenog otvorenja održano je natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama u kojem je sudjelovalo 17 udruga žena s područja županije.

Treće mjesto za prezentaciju tacne zauzela je Udruga žena Hampovica, drugo mjesto je osvojila Udruga žena Gorično srceKunovec Breg, dok se na prvom mjestu našla Udruga Napredna žena Babotoka“. 

U kategoriji najboljih i najljepših prkača, na trećem mjestu ponovno se našla Udruga žena Hampovica, drugo mjesto je zauzela Udruga žena Napredna domaćica Miholjanec, a titula šampiona ove prkačijade pripala je Udruzi žena Virje.

Dodajmo i da vrhunski slastičari iz Japana, Australije, Albanije, Mađarske, Izraela, Armenije, Palestine te Bosne i Hercegovine posjetiteljima predstavljaju izvorne slastice svojih zemalja. Također, u sklopu manifestacije održavaju se brojne degustacije, predavanja i stručne radionice, a osnovan je i Taste od Peace tim Hrvatska. Bogat program pronađite ovdje.

Inače, sedma Virovska prkačijada ujedno je i prvi europski festival malih tradicijskih kolača, a bogat dvodnevni program započeo je u petak, i to natjecanjima u spravljanju prkača u Dječjem vrtiću “Zrno” Virje i u Osnovnoj školi Franje Viktora Šignjara.

>> FOTO Mala virovska prkačijada okupila brojne školarce, dodijeljene nagrade za najkreativnije kolače

Glavni organizator manifestacije je Općina Virje, uz pokrovitelje Koprivničko-križevačku županiju i županijsku Turističku zajednicu te ostale uključene.

zatvori