Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: RADOVI U PUNOM JEKU Za nešto više od dvije godine od Koprivnice do Križevaca vlakom jurimo 160 kilometara na sat

Veća protočnost željezničkog prometa, veća brzina, jednostavniji putnički promet nešto je što bismo trebali na potezu od Križevaca do mađarske granice imati za malo više od dvije godine.

Naime, u rujnu 2024. godine ističe rok za završetak projekta “Rekonstrukcija postojećeg i izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica”.

Kako je prilikom današnjeg obilaska radova na gradilištima u Carevdaru i Lepavini rekao voditelj projekta Ivo Jurić, rok za završetak je produljen zbog izazova koji su se pojavili.

– Radovi jesu u velikom jeku, dosta nas je u samom početku omela pandemija koronavirusa, imali smo zbog toga i odgodu početka samih radova, dosta smetnji dogodilo se i prilikom projektiranja jer su projektanti bili zaraženi ili oboljeli. Bilo je dosta izazova, a novi izazov nam je rat u Ukrajini, jer imamo problem s isporukom i uopće dostupnosti materijala na tržištu, a uz to, tu je i ekstremna eskalacija cijena građevinskog materijala, prvenstveno čelika, armature za betoniranje, sve je gotovo 100 posto otišlo gore. Uskoro se očekuje rješenje na nivou cijele Hrvatske, odnosno na nivou svih javnih poduzeća da se omogući namirba izvođača tih troškova – objasnio je Jurić.

Što se tiče samog gradilišta vijadukta Carevdar, Jurić je istaknuo da je izgrađen donji ustroj i trenutno se počelo s izgradnjom gornjeg uz pomoć viseće pokretne skele. Kaže da se s ovim objektom namjerava završiti do kraja godine nakon čega skela seli na drugi objekt iza obližnjeg brda, na vijadukt Komari.

Kada je riječ o Lepavini, voditelj projekta kazao je da je on najveći objekt na gradilištu.

– Riječ je o nekakvoj recimo to galeriji, odnosno lažnom tunelu. Najveći je objekt na trasi 880 metara dužine, nije kompliciran za izvedbu, ali je impozantan po količinama. Imamo i veliki most Drava u blizini mađarske granice, a trenutno na njemu dovozimo čeličnu konstrukciju za gornji ustroj iz Turske i priprema se za okrupnjavanje gornje konstrukcije, plan je da bude gotov do kraja godine – istaknuo je Jurić i dodao da se gradi još osam nadvožnjaka, tri podvožnjaka, nekoliko pješačkih pothodnika, zatim se radi rekonstrukcija dva kolodvora – Koprivnica i Lepavina, gradi se potpuno novi Novo Drnje, a tu je i šest stajališta.

Napominje kako je najveći posao izgradnja same trase jer dužina objekta od Križevaca do mađarske granice iznosi 42,6 kilometara.

– Brzina vlakova na pruzi bila je 140 kilometara na sat, a s obzirom na to da je pruga zadnje renovirana 2015. godine, zbog poboljšanja i veze između luka Rijeka i Mađarske krenulo se u izgradnju drugog kolosijeka. Nova brzina kretanja iznosit će 160 kilometara na sat s ograničenjima u Koprivnici na 100 te u Lepavini na 150 kilometara na sat – naglasio je Jurić i dodao da je vrijednost radova 350 milijuna eura s time da će zasigurno troškovi rasti zbog porasta cijena građevinskog materijala.

zatvori