Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: POTPORE U TURIZMU Koren: S 354.000 kuna privatnim iznajmljivačima otvorit će se novih šest smještajnih kapaciteta

 

Dodijeljene su financijske potpore za unaprjeđenje smještajnih kapaciteta na području Koprivničko-križevačke županije za 2022. godinu koje su osigurane putem javnog poziva koji je raspisala županijska Turistička zajednica.

Dodijeljene su 354.000 kuna za 20 vlasnika privatnih smještaja, a ugovore je s njima danas potpisao koprivničko-križevački župan Darko Koren. Spomenimo da je maksimalni iznos potpore bio 20.000 kuna.

– Ove se potpore dodjeljuju drugu godinu zaredom te su direktna pomoć iznajmljivačima, a cilj je poticanje na bavljenje turističkom djelatnošću te povećanje broja smještajnih kapaciteta i kvalitete smještajne ponude – rekao je župan Koren.

Dodao je da je mjera postigla svoj cilj te će nastojati povećati iznos potpora.

– Vidimo da je interes velik, a to smo učinili i ove godine kako bismo svima koji su se prijavili omogućili da dobiju sredstva. Temeljem ovog programa otvorit će se novih šest smještajnih kapaciteta, što će biti ukupno 11 u dvije godine. Turizam kao sektor ima mnogo potencijala i prostora za napredak, s time da su iznimno važne inicijative poduzetnika. U razvoju turizma ključna je sinergija javnog i privatnog sektora, čime se onda pokreću sadržaji koji privlače posjetitelje i stvaraju pozitivnu turističku klimu. To je kompleksna djelatnost koja iziskuje velik angažman svih uključenih – funkcija Županije i županijske Turističke zajednice je pružiti okvir podrške i pomoći, a nastavak i presudan dio te priče su poduzetnici. Poduzetničke inicijative i kreiranje novih sadržaja put su koji garantira razvoj turizma na našem području – objasnio je Koren.

Uime prisutnih potpisnika ugovora obratila se Petra Stančić koja vodi smještaj Bakina kuća kod Križevaca te je korisnica prošlogodišnje mjere, a za sredstva kojima će dovršiti uređenje vanjskog bazena aplicirala je i ove godine.

– Trenutno raspolažemo s devet ležaja, interes sve više raste i ovom se djelatnošću bavi cijela obitelj. Ovakve nas mjere dodatno motiviraju na još veći angažman i stvaranje još boljih uvjeta za turiste – kazala je.

Novi korisnik mjere je Karlo Florenino koji će sredstvima urediti smještajne kapacitete koje otvara.

– Ove potpore će nam puno pomoći u uređenju starog objekta na području Kalnika. Naime, na tom području još uvijek nedostaje smještajnih kapaciteta pa se nadamo se da će ovakvih potpora biti još ne bismo li što lakše uredili smještaj – istaknuo je.

Dodajmo da su potpore dodijeljene za otvaranje novih smještajnih objekata, povećanje kapaciteta postojećih, prijelaz u višu kategoriju, rekategorizaciju i poboljšanje uvjeta za boravak turista.

Spomenimo na kraju da su potpisivanju ugovora prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Marijan Štimac, koji je iznajmljivačima govorio o uputama za kategorizaciju objekata, te stručna suradnica iz županijske Turističke zajednice Petra Večenaj Živičnjak.

zatvori