Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Općina Bale-Comune di Valle službeno postala prijatelj Općine Kalinovac

Proteklog vikenda načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota je s predsjednikom Općinskog vijeća Općine Kalinovac Ivanom Patačkom i službenicama Jedinstvenog upravnog odjela Općine Kalinovac boravio u Istarskoj županiji, Općini Bale.

Naime, na jednoj od proteklih sjednica, Općinsko vijeće Općine Kalinovac donijelo je Odluku o sklapanju Sporazuma o suradnji i uspostavi prijateljskih odnosa između Općine Kalinovac i Općine Bale-Comune di Valle kojim se uspostavlja međusobna suradnja i prijateljski odnosi između dviju općina.

Načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio i načelnik Darko Sobota potpisali su Sporazum o prijateljstvu u subotu 30. travnja u prostorijama Palače Soardo-Bembo. Potpisu su nazočili i članovi općinskog vijeća te službenici Općine Bale.

Inače, općina Bale smještena nadomak Rovinja, Vodnjana, Kanfanara i Svetvinčenta očuvano je područje Istre koje je izbjeglo sve oblike devastacija i danas s ponosom može reći da je to područje gotovo djevičanske ljepote koje se odlikuje vrhunskim prirodnim bogatstvima, netaknutom prirodom i bogatim kulturnim i arhitektonskim naslijeđem. Općina Bale rasprostire se na 81,65 kilometara četvornih, danas u njoj živi 1.295 stanovnika.

Općina Bale prirodna je cjelina s obradivim poljima, pašnjacima, šumama u kojoj se i danas mogu vidjeti ostaci starih građevina, rimskih cesta, cisterni, bunara, rimskih vila, uljnih preša, crkava. U Balama se danas može uživati u miru i tišini, razgledati gotičko-renesansni kaštel Soardo-Bembo, svratiti do tornja iz 19. stoljeća u središtu mjesta, župne crkve, zaviriti u gradsku vijećnicu s lođom iz 14. stoljeća…

zatvori