Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Okupili se članovi Županijske skupštine, SDP-ovci na početku sjednice ‘izrešetali’ župana, on kritike drži neutemeljenima

Članice i članovi Županijske skupštine danas su se okupili na šestoj sjednici u aktualnom sazivu, a po prvi puta otkako traje epidemija koronavirusa zasjeda se na staroj lokaciji – u Gradskoj vijećnici na Zrinskom trgu.

Na dnevnom je redu ukupno 21 točka, a prva se odnosi na donošenje godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2021. godinu. Osim prikaza ukupno ostvarenih prihoda i primitaka te rashoda i izdataka, u proračunu je detaljno objašnjena raspodjela sredstava po organizacijskoj i programskoj klasifikaciji, a pobrojana su i sva zaduživanja na domaćem i stranom tržištu.

– Prihodi i primici proračuna u 2021. godini planirani su u iznosu od 847,5 milijuna kuna, a njihovo ostvarenje iznosi 728 milijuna kuna, odnosno 85,9 posto godišnjeg plana. S druge strane, ukupni rashodi i izdaci izvršeni su u ukupnom iznosu od 720,6 milijuna kuna, što je 85,5 posto od planiranih za prošlu godinu. Prema godišnjem obračunu utvrđen je višak iz tekućeg razdoblja od 7,6 milijuna kuna – objasnio je na početku sjednice župan Darko Koren.

Snimio Tomislav Matijašić.

Kako stoji u izvještaju o izvršenju proračuna, a i sam Koren je to istaknuo, zbog utjecaja prenesenih gubitaka iz prethodnih razdoblja u iznosu od 55,3 milijuna kuna, ukupni rezultat iznosi manjak od 47,7 milijuna kuna. Najznačajniji utjecaj na rezultat ima sistemski manjak koji je proizašao iz poslovanja Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek koji je kumuliran u prethodnim godinama, s time da je u tekućoj godini zbog primljene pomoći ostvaren višak od 5,2 milijuna kuna. Međutim, zbog kumuliranog manjka u prethodnim godinama ukupan rezultat još uvijek je negativan.

Nakon županovog izlaganja, stigla je prva kritika na godišnje izvršenje proračuna i to od strane Tomislava Golubića, inače predsjednika Županijske organizacije SDP-a Koprivničko-križevačke županije.

– U ime kluba SDP-a želim reći da ćemo biti protiv ovakvog izvješća, to nije proračun za koji smo glasali. Ako smo u studenom prošle godine glasali za rebalans, žao mi je da danas imamo stavke koje imaju realizaciju nula posto, župan je kroz te stavke prošao vrlo brzo. Pričamo o linijskom prijevozu, Piškornici, neutrošenim sredstvima, energetsku obnovu Florijanskog trga… Zašto se proračun ne popegla na kraju godine ako znate da je nešto nemoguće realizirati? – upitao je s govornice Golubić.

I SDP-ov Marko Fucak osudio je nisku realizaciju pojedinih najavljenih projekata, a posebno se osvrnuo na energetiku i prometnu infrastrukturu, program za koji je bilo namijenjeno gotovo 17,5 milijuna kuna, a čija je realizacija 0,29 posto.

– To je jako loše. Osvrnut ću se na linijski prijevoz. Naime, učenici srednjih škola iz nekih malih općina na području Đurđevca na putovanju provedu po šest sati, isto koliko i u školi. Praktički ih nema doma po 14 sati. To su problemi o kojima trebamo razmišljati pri rebalansu proračuna za ovu godinu. Također, u proračunu se spominju 24 kilometra asfaltiranih dionica. Za vas je to možda dovoljno, ali Kinezi to naprave preko noći. Neke druge županije ulažu u energetiku, sunčane elektrane, zelene politike, a mi nismo na toj razini što, nažalost, nije dobro. Nama je najveći doseg što je Županija kupila Toyotu Hybrid, županovo vozilo koje troši 4,3 litre na 100 kilometara. Očito smo ovdje zakazali – naglasio je Fucak.

Još jedna kritika iz redova SDP-a stigla je od strane Mladena Kešera koji je također naglasio da će biti protiv ovakvog izvršenja proračuna.

– Nisam nikad robovao time da proračun bude ispeglan, nego da ima različitih ideja, programa i investicija. Interesantni su podaci u ovom proračunu, na plaće je otišlo više od 60 posto. Kad bi se to događalo u bilo kojoj privatnoj tvrtki, direktor bi morao dati ostavku. No, naš je župan shvatio da treba znati na koji način upravljati s novcem i to tako da što manje napraviš, a što više podijeliš i novac nestane – kazao je Kešer.

Snimio Tomislav Matijašić.

Župan je Kešerov govor nazvao teatralnim i bez ikakve podloge, a u svom se odgovoru posebno osvrnuo na kritiku u vezi linijskog prijevoza.

>> FOTO Koren potpisao ugovor za javni linijski prijevoz: Građanima na raspolaganju 79 autobusnih linija i popusti za umirovljenike, učenike, studente i radnike

– Tu sam imao jako veliku ulogu, riječ je o ugovoru koji je potpisan ove godine, bili smo druga županija u zemlji koja je to potpisala. Naime, vratilo nam se 80-ak linija, njome se voze svi srednjoškolci, osmislili smo razne subvencije i to je bio jedan prilično zahtjevan proces i nije primjereno da se ovdje o njemu tako raspravlja. Ovo nije mjesto za sud o tome, ako netko želi možemo o tome individualno. To je najznačajniji projekt koji smo napravili uz brojne druge investicije. Tako da ne razumijem čemu kritika tog projekta – kazao je Koren.

Pročelnik za financije Darko Masnec pojasnio je da se izvršenje proračuna sastoji od puno elemenata, a jedan od njih odnosi se na plaće, stavku koju je Kešer prethodno kritizirao.

– Ako gledate izvještaj, vidjet ćete da su svi rashodi prikazani po ekonomskoj klasifikaciji, to su plaće, materijalni troškovi, materijalna prava zaposlenih i sve ostalo i to na nivou cijele Županije i objedinjeni. U posebnom dijelu proračuna troškovi su razvrstani po korisnicima i projektima. Dakle 423 milijuna kuna otišlo je na plaće, to su plaće za zaposlenike bolnica, domova zdravlja, naših učitelja u srednjim i osnovnim školama – objasnio je Masnec, a podršku na njegovo izlaganje dao je župan.

– Činjenica je da su u zdravstvenom sustavu plaće većina troška, to svi znamo. Dakle više od 75 posto. Pa to je normalno, nije ovo privatni sektor. Mogli bismo razgovarati o troškovima zaposlenika Županijske uprave koji iznose ukupno 4 posto u ukupnom proračunu. To je sve relativna kategorija – zaključio je župan Koren.

Članice i članovi Županijske skupštine na kraju su prihvatili godišnje izvršenje proračuna s 19 glasova za, šest protiv i dva suzdržana.

zatvori