Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: OD CRTANJA PREKO RESTAURIRANJA DO PLESA Kreativci Romana Štrkalj i Aleš Bratec žive svoju umjetnost

Koprivničanka Romana Štrkalj i Aleš Bratec partneri su u poslovnom i privatnom smislu. Nazivaju se duom koji se bavi amaterskom umjetnošću, za sebe kažu da djeluju intuitivno i prema osjećaju, a kreativan rad postao je dijelom njihove rutine i svakodnevice.

– Radimo na kreiranju i stvaranju zajedničkih i individualnih umjetničkih projekata i uradaka u području crtanja, slikanja, oslikavanja, konstruiranja, restauriranja, plesa te razno raznih drugih eksperimentalnih umjetnosti – ispričala je Romana i dodala kako nekad rade zajedno, nekad svaki za sebe, a najvažnije im je da se međusobno nadopunjavaju.

Umjetnošću se bave otkad znaju za sebe – 34-godišnja Romana je smisao i osjećaj za istu počela razvijati u srednjoj školi, dok je dvije godine mlađi Aleš većinu djetinjstva proveo na selu s ocem u radionici.

– Dosta naših radova nastalo je i prije nego što smo se upoznali i to se mijenjalo kroz godine, nismo uvijek bili aktivni. Međutim, otkad živimo zajedno, unazad godinu i pol dana, primijetili smo da se sve te naše kreativnosti podudaraju – pojašnjava nam.

Kako kaže, spletom raznih životnih okolnosti – i pozitivnih i negativnih, prepoznali su da sve što rade ipak ima neku ljepotu i vedrinu u sebi, a iz toga se razvila potreba da inspiriraju druge na vlastite male ili velike kreativne pothvate.

Ustupila Romana Štrkalj.

– Naime, primijetili smo da se dosta tih naših radova i mini umjetničkih djela nakupilo s godinama. Stoga smo odlučili objaviti dio sadržaja na društvenim mrežama koji je pozitivan i kreativan pa smo prošle godine izradili Facebook stranicu na kojoj izlažemo sve što radimo – objašnjava.

Nastavlja kako inspiraciju nalaze upoznavanjem sličnih ljudi, otkrivanjem različitosti i novih pogleda na život.

– Inspirira nas i priroda, sve ono što nas okružuje, zvukovi, boje pa i promjene u vremenu. Kako se mijenjaju dan i noć odnosno godišnja doba, tako se i nama mijenja inspiracija za ono što želimo raditi. Tako da inspiracija dolazi iz svih smjerova pa i od nas samih – govori Romana koja je po struci odgojiteljica predškolske djece, a njezin partner Aleš je prehrambeni tehničar.

Ističe da u struci ne radi već dvije godine.

– Iako je i to vrlo kreativan posao, ljubav prema plesu i umjetničkom izražavanju sve više me doziva i to su područja u kojima želim djelovati. Za razliku od mene, Aleš radi, a slobodno vrijeme uglavnom provodi s alatom za konstruiranje i restauriranje u rukama ili nekom knjigom – pojašnjava.

Ustupila Romana Štrkalj.

Osim umjetnošću, Romana se bavi i plesom za kojeg kaže da je također sastavni dio njenog života od malena.

– Za mene je ples prirodno stanje tijela, a smisao za glazbu i ritam su mi nekako prirođeni. Djelovala sam kao članica Mažoretkinja grada Koprivnice dugi niz godina i tu sam se imala prilike razviti kao plesačica od malih nogu, ne samo u mažoretu već i u drugim slobodnim i modernim plesnim stilovima. Volim reći ne samo da volim ples već ga i živim i jesam ples – napominje.

Nakon duže stanke u plesu, 2020. godine otvorila se prilika za edukaciju u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu za voditelja plesnih tehnika koju je Romana bez razmišljanja prihvatila.

– Mnogo toga naučila sam sama uz taj prirodni osjećaj za ples, a ovdje sam imala prilike dodatno usavršiti i upoznati tehnike na stručniji način. Upoznala sam se s osnovama baleta, suvremenog plesa, jazz dance-a, urbanih plesnih tehnika te metodikom i osnovama koreografije. Također pojam plesa se za mene mijenjao kroz godine i iskustvo te sam s godinama naučila i spoznala da ples nije samo vještina koja se uči, usvaja ili pak talent s kojim je netko rođen, već da ima itekako ljekovit učinak i na tjelesnoj, umnoj i duhovnoj razini – zaključuje.

U budućnosti planira ponovno početi s vođenjem satova plesa, a želja joj je otvoriti prostor za, kako kaže, sve ljude, svih dobi sa ili bez umjetničkih predispozicija.

– Još uvijek sam u fazi istraživanja mogućnosti, otvorena sam i za suradnju s drugim plesnim klubovima i udrugama, a ideja mi je stvoriti jednu zajednicu u kojoj će uz ples biti omogućeni i drugačiji oblici umjetničkog i kreativnog izražavanja, zajednicu u kojoj će svi pronaći ponešto za sebe – ističe.

Ustupila Romana Štrkalj.

Dodaje kako za svoje umjetničko izražavanje dobivaju vrlo pozitivne reakcije, najviše od bližih članova obitelji i prijatelja, a dobili su i preporuke za izradu vlastite bojanke ili slikovnice.

– Budući da je to sve još nekako friško, dopuštamo da se sve nekako prirodno i spontano razvije i da nas odvede gdje treba. Ideja ima mnogo i uvijek se stvaraju nove. Otvoreni smo i za suradnju i druženje s drugim kreativcima pa ovim putem pozivamo sve ljude koji vole kreativan rad da nam se jave – zaključila je Romana.

zatvori