Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Novi projekt kojemu je cilj razvoj gravel ciklobiciklističke ponude naše županije predstavljen danas u Legradu

Županijska Turistička zajednica danas je predstavila prvu fazu projekta ‘Razvoj gravel ciklobiciklističke ponude Koprivničko-križevačke županije’.

Okupljenima na konferenciji za medije najprije se obratila pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev koja je zahvalila gostima i istaknula kako smatra da već sada imaju što predstaviti, iako se još uvijek ne radi o gotovom turističkom proizvodu.

– Cikloturizam je kao takav popularan i razvija se na području cijele Hrvatske, a mi kao županija imamo netaknute prirodne ljepote te bogatu gastronomsku i kulturnu ponudu. Intencija nam je bila da sve dionike skupimo i uobličimo ih u novi turistički proizvod koji će biti dostupan kroz cijelu godinu – poručila je.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren osvrnuo se na kompleksnost turizma koji zahtijeva konstantno osmišljavanje novih ideja i inovativnih rješenja kakvo je ovo danas.

– Ako netko ima prostor i pravo pričati o gravelu odnosno šljunku kako bi mi to rekli po domaći, onda smo to mi. Naši partneri su nas uvjerili u to da u Hrvatskoj postoji vrlo malo prostora koji imaju takav potencijal, a činjenica je da se u ovoj grani gospodarstva moraš voditi principom bicikla – ako prestanete vrtiti pedale onda padate, a tako je to i u turizmu – objasnio je Koren.

Snimila Lucija Frtalić.

Izvođači projekta iz poduzeća SPOT d.o.o. Karlo Kučan i Bruno Radotić kazali su kako gravel u Hrvatskoj nije toliko zastupljen, ali Koprivničko-križevačka županija ima iznimno uređene makadamske staze kakve se rijetko mogu vidjeti.

– Nama to daje veliku želju s obzirom na to da surađujemo s velikim brojem austrijskih i njemačkih ciklobiciklističkih agencija. Bitno je reći da je, osim predivnih cesta, ponuda takva da se možete zaustaviti svakih pola sata do sat vremena – poručio je Karlo Kučan i dodao je da je inicijalno ideja bila da se kreira pet ruta.

Gravel biciklizam je, kako kaže Bruno Radotić, novi tip biciklizma koji je nastao od klasičnih cestovnih ruta koje se voze po makadamskim putevima, a većinom se obavlja na cestovnim biciklima.

– Prošli smo preko 800 kilometara staze i došli smo do zaključka da županiju možemo podijeliti na tri razine – podravski dio koji prati tok rijeke Drave, bilogorski dio te zapadni dio koji uključuje Kalnik i Crnu Goru. Osim toga, osmislili smo i mrežu ruta koja pruža mogućnost da si sami izaberete željene rute koje mogu biti duge od 20 kilometara pa na više – ispričao je Radotić i dodao da im je u planu izraditi i aplikaciju.

Uz to, u ponudi je i cikloturistički vodič koji će davati korisnicima mogućnost da si kreiraju rute, visinske razlike, podloge te puteve kojima se može ići.

Dodajmo da je Restoran Fakin, u kojem je održana konferencija za medije, nedavno dobio prestižnu oznaku Gault & Millau čime je uvršten u rang vrhunskih restorana, a tom je prilikom župan Koren pohvalio rad stručnog tima te im uručio mali znak pažnje.

– Misao je da pokažemo našu tradiciju i da uključimo što veći broj ljudi. Svi se trudimo i svi radimo, a ovaj projekt ima ogroman potencijal. Treba truda i rada, ali imamo bogatu ponudu koju bi trebali iskoristiti, a da se to može pokazali su nam ovi ljudi – poručio je  vlasnik restorana Erich Glavica.

zatvori