Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Njerš: Matematika je nepopularna i mnogima nespojiva s likovnom umjetnošću i glazbom, mi smo pokazali suprotno

Koprivnička Gimnazija Fran Galović bila je domaćin mobilnosti u sklopu projekta MA(R)TH.

Stigli su gosti iz gotovo cijele Europe, bilo je 11 nastavnika i 28 učenika i to iz Italije, Grčke, Litve, Sjeverne Makedonije i Turske, a u našem su gradu bili punih tjedan dana.

Profesorica matematike Marina Njerš kazala nam je da je projekt MA(R)TH Erasmus projekt financiran sredstvima Europske unije.

– Matematika je jedna od tema našeg projekta, a osim što je ona nepopularan predmet u školi, mnogima je i nespojiva na primjer s nekim lijepim umjetnostima pa smo tako zamislili da povežemo matematiku s likovnom umjetnošću i glazbom. Osmislili smo aktivnosti koje će učenicima pokazati da matematika korelira s umjetnošću i da im daje potporu u brojnim elementima. Povezali smo primjerice razlomke i note, matematičku geometriju prostora s likovnom arhitekturom i perspektivom, a pričali smo i o optičkim iluzijama, zlatnom rezu i slično – objasnila je.

Dodala je da uz nju u projektu – u samom pisanju i provedbi aktivnosti, sudjeluju profesori matematičari Bojana Habek i Igor Fulir, te profesorice Iva Bolfek, koja je pokrivala likovnu umjetnost, i Darija Kivač koja se bavila glazbenim dijelom. Profesorice engleskog jezika Martina Grgac od prvog dana osmišljava i provodi razne projekte. Što se tiče učenika, kroz projekt je prošlo više od njih 80, čak ih je veliki broj i na fakultetu jer su aktivnosti počele puno prije nego li je ova mobilnost odrađena.

Kada je riječ o mobilnosti, profesorica Njerš napominje da je bilo puno aktivnosti.

– Stvarno je toga bilo jako puno, gostima smo priredili više od 30 različitih aktivnosti. Bile su usmjerene na učenje, a osim radionica, upoznavali su Koprivnicu, Plitvička jezera i Zadar, posjetili su Umjetničku školu Fortunat Pintarić, Knjižnicu i čitaonicu Fran Galović, franjevačku knjižnicu, Obrt Špičko. Naši učenici su osmislili radionice geogebre i matematičkog softvera, radili su radove u syncartu, origami, kirigami, bio je organiziran escape room u parku – to je bila jedna verzija digitalnog escape rooma gdje su šetnjom otkrivali matematičke zakonitosti i činjenice o Koprivnici, slikali su u parku, aplikacijom real life su se snalazili po gradu, imali smo radionicu robotike, Brojni vanjski suradnici primjerice profesorica Ariana Šandl, Helena Kušenić, Ida Gašpar, Zlatko Kolarek, članovi Folklornog ansambla Koprivnica, profesor Mihael Kivač upoznali su ih s naivnim slikarstvom, tradicijskim instrumentima, makerspaceom, profesorica Olja Vilić je održala zanimljivu radionicu plesa – objasnila je.

Kada je riječ o važnosti ovakvih mobilnosti i projekata općenito, profesorica Njerš citirala je jednog svog učenika koji je rekao “Ovo je za mene bio poseban tjedan”.

– Neću govoriti kako su puno naučili, već ću spomenuti brojna nova prijateljstva bez obzira na velike razlike u navikama učenika iz različitih država. Nije ih sprečavalo to što su kulturološki različiti, isto kao ni razlika u godinama. Učenici iz Turske su bili puno mlađi od naših članova projektnog tima, jer su oni osnovnoškolci, iz Litve su stigli učenici koji su viši razredni osnovne škole, niži razredi srednje, dok su iz Italije došli maturanti – kazala je.

Napomenula je da su us klopu projekta koji je započeo 2019. godine odrađene sve aktivnosti i on formalno završava 30. lipnja. Inače, trajanje projekta je produljeno radi pandemije koronavirusa.

– Projekt je trpio u tome što fizički nismo mogli odrađivati dobar dio aktivnosti, a to se najviše vidjelo na dvije godine pauze u provođenju mobilnosti. Projekti slični njemu su usmjereni na mobilnosti, odnosno na učenici posjećuju prijatelje iz partnerskih škola i tamo uče, a to nam je bilo onemogućeno. Od početka 2020. godina do početka ove nismo mogli odraditi niti jednu od zadanih mobilnosti pa smo od veljače do danas trebali sve nadoknaditi pa smo organizirali brojna putovanja diljem Europe, a same aktivnosti projekta – naučiti, proučiti, istražiti, kviz i slično, to smo provodili prema projektnom planu. U jednu ruku nas je pandemija zakinula, u drugu smo provodili aktivnosti prema rasporedu – zaključuje Njerš.

zatvori