Srijeda, 24. travnja 2024.

FOTO Nemčići obilježili Svjetski dan camere obscure

Učenici Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski prošli su tjedan snimanjem i fotografiranjem obilježili Svjetski dan camere obscure.

Kako je poručila ravnateljica škole Gordana Gazdić-Buhanec, tim je povodom održana radionica snimanja camerom obscurom, ruralnom napravom za osnovnu projekciju bilo kojeg motiva u sliku.

– Osobito raduje kontinuitet ove umjetničke radionice jer je ovo 10. godina zaredom da se škola uključuje u obilježavanje Svjetskog dana camere obscure. Ovogodišnju radionicu je vodio arhitekt i fotograf Ivica Kiš, dugogodišnji prijatelj škole i veliki zaljubljenik u fotografiranje i procese stvaranja slikopisa – poručila je Gazdić-Buhanec.

Nakon živopisnog predavanja učenici su započeli s radom, snimali su prizore po osobnom izboru i ušli u bezgranični prostor kreativne fotografije.

– Na radionici je sudjelovalo 17 učenika i devet učiteljica, a snimljeno je više od 50 fotografija. Polaznici radionice pokazali su iznimno zanimanje, a uz teoretsku osnovu i praktičan rad razvijanja fotografija, učenici su naučili da se sjajne fotografije ili svjetlopisi mogu snimiti i običnom kartonskom kutijom – objasnila je.

Dodajmo da će se po jedna fotografija svakog autora poslati portalu “The Worldwide Pinhole Photography Day 2022”.

zatvori