Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO: MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA Koren: Doživljavamo vas kao svjetlo koje se ne smije ugasiti i od srca vam hvala na svemu

Međunarodni je dan sestrinstva.

Kao što je poznato, 12. svibnja obilježava se kao znak sjećanja na začetnicu modernog sestrinstva Florence Nightingale, a tim je povodom i koprivničko-križevački župan Darko Koren održao prijam kojemu su prisustvovali predstavnici medicinske struke – glavna sestra Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ruža Evačić, ravnatelj bolnice Mato Devčić, glavna sestra Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije i pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Biserka Zlatar, predstavnica sestara kućne njege i domova Đurđa Vizjak te ostali predstavnici medicinskih sestara i tehničara.

Iz Službe ureda župana su poručili da je Koren čestitao svim medicinskim sestrama i tehničarima, naglasivši njihov doprinos zaštiti i očuvanju našeg zdravlja, što je posebno došlo do izražaja u vrijeme pandemije koronavirusa.

– Doista smo prepuni pozitivnih iskustava s vama i kroz rad Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, a ono najiskrenije što možemo reći je hvala na vašem trudu, humanosti, angažmanu i predanosti kojima pristupate svakome tko treba vašu pomoć. Svjesni smo problema u zdravstvenom sustavu, nedostatka financijskih sredstava i kadrova, a na ovo drugo nastojimo utjecati mjerama koje provodimo. Naša je zadaća da kroz obrazovni sustav podržimo školovanje novih kadrova u zdravstvu te nastojimo na svaki mogući način doprinijeti da se ti negativni procesi barem umanje. Također mnogo ulažemo u zdravstvenu infrastrukturu i u posljednjih 15-ak godina svjedočimo brojnim investicijama, no ono što je najvažnije u zdravstvu su ljudi. Doživljavamo vas kao svjetlo koje se ne smije ugasiti i od srca vam hvala na svemu – kazao je župan te dodao kako sestrinski poziv ujedinjuje sve ono najpozitivnije u ljudima.

Izvor: kckzz.hr

Ravnatelj Devčić se složio sa županovima riječima da su u sustavu zdravstva najvažniji ljudi.

– Valja istaknuti veliki angažman bolnice na svakodnevnom poboljšanju kvalitete rada u segmentu sestrinstva, imamo 352 sestre i to je zaista ogroman ljudski kapital, ključan u budućnosti naše bolnice. Na ljudima treba raditi i ulagati u njih, a sve razine sestrinstva sudjeluju u edukacijama. Također veliko hvala svima koji su sudjelovali u borbi s pandemijom, bile su to dvije godine ekstremnih napora koje su nam donijele ogromno iskustvo, a sestrinski kadar bio je jedan od ključnih stupova. Sestra Evačić je pokrenula Kongres sestrinstva u našoj županiji i raduje nas što je to zaživjelo te vam želim mnogo uspjeha u radu i svako dobro – naglasio je Devčić.

Glavna sestra koprivničke bolnice Ruža Evačić kazala je kako su na području županije registrirane 983 registrirane sestre, najviše u koprivničkoj bolnici.

– Ustrajemo već šestu godinu u organizaciji Kongresa sestrinstva, iako smo preskočili jednu pandemijsku te smo ponosni što ima sve više zainteresiranih. Jedina smo županija koja ima svoj kongres za medicinske sestre, a cilj nam je bio da svi mogu aktivno sudjelovati i educirati se. Educirale smo se i za vrijeme pandemije kako bismo mogle iznijeti sve krizne situacije i ponosna sam što smo dale sve od sebe da pomognemo. Ove smo godine željele kongres približiti sestrama i pričati o nama samima, našoj motivaciji i pokretačima, pri čemu se možemo poistovjetiti s nečim što se zove nesebično davanje. Veseli nas što imamo prijavljenih već 20-ak radova i kvalitetne predavače te vas sve pozivam da nam se pridružite. Hvala ravnatelju na podršci i Županiji na pokroviteljstvu, vjerujem da ćemo i nadalje odlično surađivati – istaknula je Evačić te dodala kako je otvorenje kongresa na rasporedu 20. svibnja u 13 sati u dvorani Domoljub u Koprivnici, a predavanja će biti održana i sljedeći dan.

U svom obraćanju o važnosti uloge medicinskih sestara govorila je i pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo u županijskom domu zdravlja Biserka Zlatar.

– Primarna zdravstvena zaštita također je prošla niz promjena i edukacija, bilo je dinamično, no svi smo se jako zbližili i zajedno djelovali. Pokazali smo da možemo i profesionalno sve odradili. Sestrinstvo trenutno suočava s dva nova izazova – raseljenim osobama s područja Ukrajine koje trebaju zdravstvenu zaštitu te povećanim brojem pacijenata sa uznapredovalim stadijima kroničnih nezaraznih bolesti. Tome ćemo se posvetiti u narednom razdoblju, a rado ćemo se odazvati i na kongres sestrinstva – kazala je.

Predstavnica sestara kućne njege i domova za starije i nemoćne Đurđa Vizjak također je zahvalila na podršci.

– Potrebno je ukazati na važnu ulogu sestara u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, što smo posebno imali prilike vidjeti u posljednje dvije pandemijske godine te zahvaljujem na njihovom doprinosu u svim segmentima zdravstvene zaštite. Vjerujem da ćemo našim korisnicima i pacijentima i nadalje pružati visoku razinu zdravstvene zaštite i skrbi te svim medicinskim sestrama i tehničarima želim mnogo uspjeha u njihovim djelatnostima – zaključila je Vizjak.

Spomenimo da su se čestitkama pridružili i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnice Melita Ivančić i Maja Blažek.

zatvori