Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Mama Draženka: Antoneli bi bez pomoćnice u nastavi bilo jako teško, ona joj je desna ruka

U podravsko-prigorskim školama trenutno je u provedbi projekt “Prilika za sve 4” čiji je nositelj Koprivničko-križevačka županija, a korisnici su 13 osnovnih i pet srednjih škola kojima je Županija osnivač.

Riječ je o projektu vrijednom 2,582 milijuna kuna pri čemu sufinanciranje Europske unije iznosi 95 posto, a kojim je uključeno 57 pomoćnika u nastavi za 62 učenika s teškoćama u razvoju.

Jedna od njih je i Antonela Sakač, učenica trećeg razreda Obrtničke škole Koprivnica smjera slastičar, čija nam mama govori da pomoćnika u nastavi ima od trećeg razreda osnovne škole te da bi bez ovakve pomoći Antoneli bilo jako teško.

– Antonela je osoba s invaliditetom u kolicima. Pomoćnica u nastavi pomaže joj prvenstveno u savladavanju nekakvih fizičkih barijera, a tu je i za sve ostale stvari kao što je primjerice pomoć kod pisanja, ostajanja duže ako Antonela treba vježbati matematiku i uvijek joj uskoči. Djeca koja imaju bilo koji oblik teškoća u razvoju bilo da se radi o fizičkim ili mentalnim poteškoćama, trebala bi biti uključena u redovni sustav školovanja. Oni su vam pravi tinejdžeri, odnosno u pravilu su kao i svi ostali ljudi. Antonela ponekad ne bi napisala zadaću, da može otišla bi sa sata i tisuću drugih stvari, a u takvim trenucima je pomoćnik presudan. Nije uvijek lako biti pomoćnik u nastavi, a niti roditelj, a pomoćnik je zapravo desna ruka – govori nam Draženka Sakač, uporna mama koja bi učinila sve za dobrobit svog djeteta.

Kaže da je Antonela jako zadovoljna svojom sadašnjom pomoćnicom Mašom Zember Kukec koja kaže da ulogu pomoćnice u nastavi ne doživljava kao posao već kao izazov s jedne, i užitak s druge strane jer pomaže Antoneli da bude punopravna članica školske zajednice.

Snimio Tomislav Matijašić.

Antonelina mama nastavlja da poznaje puno roditelja djece s teškoćama u razvoju koji se jednostavno boje upisa u srednjoškolsko obrazovanje jer ne znaju kako će to funkcionirati.

– Preporučujem im da se jave u našu sadašnju školu jer tamo rade izvrsni profesori i stručni suradnici – objašnjava.

Ističe da zapravo ne može reći bi li Antonela mogla ili ne pohađati nastavu bez pomoćnika u nastavi.

– Znamo samo kako nam je bilo dok nismo imali ovakvu pomoć i znamo koliko je bilo teško na početku. U osnovnoj školi je bila sasvim druga priča, a srednja škola je puna praktične nastave, uvijek nešto treba dodati, praktikumi nisu prilagođeni osobama s invaliditetom u kolicima, tako da mislim da bi bilo jako teško – ističe.

Napominje da pomoćnici u nastavi imaju jako veliku odgovornost.

– Sustav na razini države to još nije prepoznao. Smatram da su slabo plaćeni. Trebali bi im dati jednaka prava koja imaju i profesori u nastavi, jer nije lako biti pomoćnik u nastavi i to ne može biti svatko – zaključuje Antonelina mama.

Snimio Tomislav Matijašić.

Da je uloga pomoćnika u nastavi neprocjenjiva, jer svojom podrškom učenicima omogućuju ravnopravno i kvalitetno sudjelovanje u obrazovnom sustavu, smatra i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

– S primjenom projekta počelo se 2015. godine kada smo uspjeli osigurati 39 pomoćnika za 77 učenika. Projekt smo doživjeli izrazito važnim za našu zajednicu jer će učenici s teškoćama u razvoju tako lakše usvojiti sve elemente obrazovnog programa, dobiti samopouzdanje i što je najvažnije socijalizirat će se s vršnjacima. Uz ulaganje u školsku infrastrukturu odnosno kapitalne i druge investicije, ovo je način osiguranja napretka i jednakosti sustava obrazovanja što je prioritetno djelovanje Županijske uprave – naglašava Ljubić.

Govori nam kako je cilj pružiti stručnu podršku učenicima s teškoćama u razvoju, za ravnopravno uključivanje u rad i obrazovni sustav u osnovnim i srednjim školama u kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija.

– Uz sve ostale vrijednosti tog projekta koje sam prethodno istaknuo, važno je spomenuti sinergijsko djelovanje pomoćnika u nastavi, učenika, roditelja i nastavnog osoblja što onda dovodi i do uspjeha. Pomoćnici ne pomažu samo u učeničkoj nastavi nego i u razni izvannastavnim aktivnostima, projektima, izletima i svemu što je potrebno. Društvo je jako onoliko koliko je jaka najslabija karika stoga je iznimno važno pružiti pomoć onima koji su u potrebi te ćemo to i dalje nastaviti – objašnjava Ljubić.

Online konferencija projekta Prilika za sve 4 / Izvor: kckzz.hr

Napominje kako projekt provode već sedmu godinu, a do sada je bilo uključeno ukupno 348 pomoćnika u nastavi, 361 učenik u 16 osnovnih i šest srednjih škola kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija.

– Ukupno je osigurano gotovo 17 milijuna kuna kroz Europski socijalni fond i manje učešće Koprivničko-križevačke županije. S obzirom na to da smo krenuli sa 77 učenika, a sada ih imamo 62, možemo reći da je broj učenika u laganom opadanju, no broj pomoćnika u nastavi se povećao s 39 na 57 što sigurno pridonosi većoj kvaliteti ovog programa – ističe zamjenik župana.

Osvrnuo se i na satnice pomoćnika u nastavi za koje kaže da se reguliraju s obzirom na njihovu uključenost u nastavnom procesu, tako da su satnice u osnovnim školama 30 sati tjedno, a u srednjim školama 35 sati tjedno.

– Plaće su zadane natječajnim i financijskim okvirom u projektu te projektnim zadatkom, a u narednim godinama je moguće i povećanje plaće – najavio je Ljubić.

S obzirom na to da je Županija prepoznala ovaj projekt kao jedan od najznačajnijih u sektoru obrazovanja, Ljubić napominje kako je plan nastaviti s uhodanom praksom jer roditeljima i učenicima mnogo znači što mogu računati na podršku koju su imali i do sada i koju će imati i ubuduće.

Spomenimo na kraju da je partner i stručna podrška u projektu PORA Razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je 12 mjeseci, od 16. kolovoza 2021. do 16. kolovoza 2022. godine.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori