Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Gradski vijećnici podržali rebalans proračuna, raspravu izazvao iznos za manifestacije

Koprivnički gradski vijećnici na današnjoj su sjednici, osmoj po redu u aktualnom sazivu, podržali rebalans proračuna koji s izmjenama i dopunama za 2022. godinu iznosi nešto više od 284 milijuna kuna.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kazao je da se obično tijekom godine rade dva rebalansa – jedan sredinom, drugi krajem godine.

– Sad smo na polovici, a sukus je da imamo blagi porast prihoda od poreza na dohodak, dok smo s rashodovne strane maknuli opremanje dvorane od strane države jer mi to moramo učiniti, ne možemo čekati. Primjerice za vrtić u Starigradu za koji je potpisan ugovor, koji je prošao sva tijela i koji je otvoren prije godinu i pol, 3,5 milijuna kuna još nije sjelo na naš račun od strane države. To su takve procedure i to traje – objasnio je Jakšić.

Napomenuo je da se poslovanje gradskih tvrtki, ustanova i planiranih investicija dramatično promijenilo.

– Imamo inflatorne pritiske, čeka nas vrlo zanimljiva godina. Ovakav inflatorni udar nismo imali – zaključio je Jakšić.

U sklopu prvih izmjena i dopuna proračuna za 2022. godinu dolazi do povećanja u području djelokruga rada Službe ureda gradonačelnika pa je predložen novi plan u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna, a raspodijeljen je na pet programa: redovni rad ureda gradonačelnika, manifestacije, zaštita i spašavanje, redovna djelatnost službi protupožarne zaštite i posredničko tijelo integriranih teritorijalnih ulaganja.

Mrežin Ivica Suvalj primijetio je da je za manifestacije došlo do velikog povećanja od 168.000 kuna.

– Imamo velika ulaganja u školu i trg, mislim da je uz sve to nepotrebno da se toliko investira u manifestacije – istaknuo je.

I HDZ-ov Saša Cestar primijetio je to isto te napomenuo kako nema primjerice povećanja za subvencije za gospodarstvo ili poljoprivredu.

Pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek kazao je da su dobro primijetili da je došlo do povećanja.

– Kad je bila rasprava o proračunu za prošlu godinu, bilo je drastično smanjenje u ovom dijelu. Cijene nisu iste ovih i prijašnjih godina, imamo obveze prema dobavljačima, svaka manifestacija podrazumijeva i dio logistike koji se možda ne vidi. Niste vidjeli, ali imamo i povećanje i za vatrogastvo pa mi je žao što ste se uhvatili za tih 0,9 posto. Naši građani zaslužuju da se nakon dvije godine pandemije koronavirusa provesele i izađu van i čuju lokalne i nacionalne bendove – objasnio je Jembrek.

Isto tako, u materijalima je vidljivo da do povećanja dolazi i u Upravnom odjelu za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo pa se planiraju financijska sredstva u ukupnom iznosu od 86 milijuna kuna što je povećanje od otprilike četiri milijuna kuna. U materijalima se ističe projekt obnove parka.

Naime, proračunom za 2022. godinu nisu planirana sredstva za ovu aktivnost, a u međuvremenu je utvrđena potreba sanacije paviljona te se izmjenama i dopunama planiranju sredstva u iznosu od 50.000 kuna za navedene troškove.

Isto tako, Grad Koprivnica planira na natječaj iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026. prijaviti izgradnju novog vrtića na Bajeru, dogradnju, odnosno rekonstrukciju Osnovne škole Braća Radić te energetsku obnovu Osnovne škole Đuro Ester. Ovim se izmjenama i dopunama stoga planiraju sredstva za izradu projektne dokumentacije, odnosno idejnog rješenja.

zatvori