Četvrtak, 28. ožujka 2024.

FOTO: DAN OTVORENIH VRATA PORA-e Birčić: Kontinuiranom suradnjom unazad 10 godina pripremili smo i proveli više od 300 projekata

Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije PORA zajedno sa svojim partnerima uspješno je na prostoru županije u zadnjih 10-ak godina provela više od 300 projekata.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare koja je održana u sklopu Dana otvorenih vrata Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije PORA-e te Dana Europe.

Kako je poručila ravnateljica PORA-e Melita Birčić, ulaskom u Europsku uniju za našu su se županiju otvorile mnogobrojne mogućnosti korištenja bespovratnih financijskih sredstava iz europskih fondova.

– Kontinuiranom suradnjom županije, općina, gradova i ostalih dionika, unazad 10 godina smo pripremili i proveli više od 300 projekata sveukupne vrijednosti veće od milijardu i 200 milijuna kuna, a s godinama smo postali središnje mjesto za informacije o svim programima Europske unije – objasnila je.

Nastavlja kako je od 2016. godine vidljiv uzlazni trend broja projekata kao i njihovih vrijednosti, a radi se o projektima ulaganja u infrastrukturu, opremu, energetsku učinkovitost, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu skrb, poduzetničku infrastrukturu, gospodarenje otpadom, prirodnu kulturnu baštinu, ruralni razvoj i turizam te transnacionalnu suradnju.

– Radimo sa Strukovnom školom iz Đurđevca na projektu Robotico, dok s Visokim gospodarskim učilištem u Križevcima radimo na projektu GASTROTOP. U tijeku je i izgradnja javne zgrade vrtića u Kalinovcu, odnosno rekonstrukcija Dječjeg vrtića Fijolica u Novigradu Podravskom. Projekti u zdravstvu odnose se na Dom zdravlja Koprivničko-križevačke županije i Zavod za hitnu medicinu, a kada govorimo o domeni gospodarenja otpadom, neke od referenci su nam svakako reciklažna dvorišta u Legradu, Goli i Općini Novo Virje te nabava komunalnog vozila za odvojeno prikupljanje otpada – ispričala je Birčić i dodala da su radili i na energetskoj obnovi škola.

Uz to, promicali su i održivi razvoj prirodne baštine Općine Legrad u smislu rekonstruiranja šetnice na Šoderici, a obnavljali su i nerazvrstane ceste u općinama Sveti Petar Orehovec i Novigrad Podravski te naselju Torčec.

– Uloga PORA-e ogleda se i u stvaranju pretpostavki na županijskoj razini, a to je Plan razvoja od 2021. do 2027. godine, a bitno je reći da smo jedna od prvih županija koja je donijela taj dokument – istaknula je.

Predsjednik Upravnog vijeća PORA-e i pročelnik Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Koprivničko-križevačke županije Darko Masnec istaknuo je da se radovi na Centrima Kompetentnosti završavaju, a na edukacijama trenutno sudjeluje više od 100 nastavnika.

– Izradili smo tri standarda zanimanja i kvalifikacija te tri kurikuluma te 29 programa za obrazovanje odraslih. Spomenimo i da bi radovi na sigurnoj kući trebali biti gotovi najkasnije u srpnju, a uz to pripremamo naših sedam školskih objekata za energetsku obnovu. Imamo i nekoliko projekata koje planiramo u skorije vrijeme, ali ne bih otkrivao više – objasnio je Masnec.

Konferenciji je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je istaknuo važnu ulogu PORA-e u našoj županiji.

– PORA približava Europsku uniju ljudima i potiče ih se uključe u rasprave. Isto tako, pruža stručnu pomoć jedinicama lokalne samouprave Koprivničko-križevačke županije u pripremi i provedbi projekata. Do sada je pripremljeno više od stotinu projekata čija vrijednost prelazi nekoliko stotina milijuna kuna. Bila je uključena i u pripremu projekata razvojnih sporazuma kao regionalni koordinator, a provodila je i važne aktivnosti vezane uz europski ITU mehanizam – zaključio je Ljubić.

zatvori