Petak, 26. travnja 2024.

DAN KNJIŽNICE Lukačić: Moći će se prelistati naše najstarije blago – sedam knjiga koje se čuvaju u sefu, a najstarija ima 416 godina

Koprivnička Knjižnica i čitaonica Fran Galović u subotu slavi svoj dan, a knjižničari su tim povodom pripremili bogat program.

Kako je poručio knjižničar Petar Lukačić, sa sunčanim vremenom počele su razne radionice i predavanja koja će se ovaj tjedan održavati u knjižnici.

– Bit će raznih programa, a jedan od zanimljivijih je svakako program “Harry Potter to go – čarolija za velike i male” gdje će se provjeravati znanje iz knjiga i filmova o čarobnjaku, a oni vještiji moći će izraditi vlastiti čarobni štapić te se fotografirati uz razne rekvizite. Uz to, moći ćete popiti kavu, porazgovarati s knjižničarima o tome kako izgleda knjižničarski posao, sjesti za pult ili napisati prijedlog – poručio je Lukačić.

Kazao je i da će u Makerspace-u raditi 3D printer, izrađivat će se poklončići, igrati Playstation, korisnici će se moći družiti s robotima,

Dodao je i da će se na Dječjem odjelu čitati digitalna slikovnica nastala u projektu “Mitska bića – digitalna priča” te slušati priča “Magdalenina knjižnica na kotačima”.

– Na Stručno-znanstvenom odjelu uz obaveznu upotrebu pripremljenih rukavica moći će se pogledati i prelistati najstarije blago koprivničke knjižnice – sedam knjiga koje inače nisu dostupne korisnicima jer se čuvaju u knjižničnom sefu, a od kojih najstarija ima 416 godina.

Dodajmo da će članove koji kasne s vraćanjem knjiga osloboditi plaćanja zakasnine, a iz knjižnice podsjećaju kako je do njih najbrže doći iz Svilarske ulice.

Lukačić je istaknuo da se i prije ovih aktivnosti u sklopu Dana knjižnice održavaju razne radionice.

– Srijeda je rezervirana za zanimljivo predavanje “Izazovi suvremenih obitelji” koje je nastalo u suradnji s Obiteljskim centrom Koprivnica, a koje će početi u 18 sati u Makerspace-u – objasnio je Lukačić.

Četvrtak je predviđen za kreativnu radionicu za djecu pod nazivom “Sezame, otvori se”, a kako napominje Lukačić, ove godine se radi o drugačijoj radionici.

– Malo će biti drugačija od prijašnjih jer je odabir pao na glazbu i različite zvukove, a u goste nam dolaze Koprivničanci Petar Unger i Tanja Vugrinec te će sa sobom donijeti svoje obične i neobične glazbene instrumente – nastavio je.

U petak u 18 sati predstavit će se knjiga “Mali kralević” – prijevod “Malog princa” na kajkavskom, a prezentirat će se i njena priprema odnosno realizacija.

zatvori