Srijeda, 27. ožujka 2024.

ČOVJEČE, NE KOCKAJ SE! Uspostavljen broj telefona za pomoć ovisnicima o kocki, u planu i Klub liječenih ovisnika

Tanka je granica između takozvanog zdravog igranja, ako uopće postoji nešto što se zove zdravo kockanje i zdrava igra na sreću, i prelaska u patološko stanje koje za sobom ostavlja posljedice na ličnost osobe, obitelj, sociomaterijalne prilike, radne odnose i razara kao i svaka druga ovisnost.

Rečeno je to na jučerašnjem predstavljanju inicijative za pokretanje grupe za osobe koje imaju problem s kockanjem, odnosno igrama na sreću.

– Trebale su nam dvije godine da pokrenemo ovakvu inicijativu. Bili su tu brojni odlasci u Zagreb, razgovori sa stručnjacima i sastanci, ali napokon smo počeli i to je najvažnije. Uspostavili smo telefon 097 7730 826 na koji se može potražiti pomoć i dogovoriti sastanak sa stručnjakom, u planu su grupne terapije, uspostava Kluba liječenih ovisnika o kocki – KLOK, edukacije i preventivne radionice po školama, jer je veliki broj mladih s problemom ovisnosti o kocki – kazao je Alen Dedi, voditelj Kluba liječenih alkoholičara Centar koji je zapravo pokretač ove inicijative čija je ideja stigla iz Grada Koprivnice.

S obzirom na to da je za pružanje ovakve vrste pomoći potrebna podrška specijalista, za pomoć je zamolio liječnike Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek – specijalista psihijatrije dr. Mladena Tomasa i subspecijalisticu za ovisnosti i alkoholizam dr. Mirjanu Grubić Marković koji su se rado odazvali.

– Nakon što osoba nazove 097 7730 826 i dobije svoj termin, naša je uloga intervjuirati ih kroz prvi pregled, ponuditi individualnu stručnu pomoć te prepoznati potencijalne kandidate za grupu socioterapijske pomoći ovisnicima i njihovim obiteljima koja bi se održavala četvrtkom u novoosnovanom Klubu gdje bismo dr. Grubić Marković i ja djelovali kao stručni suradnici – objasnio je dr. Tomas.

Istaknuo je kako je cilj senzibilizirati javnost da postoji mjesto na kojem se može potražiti pomoć, odnosno da se svi koji se prepoznaju kao ovisnici o kocki i igrama na sreću, ohrabre i jave za stručnu pomoć.

Snimila Adela Zember.

– Cilj je, dakle, pomoći ljudima koji se, što je najvažnije, sami prepoznaju kao ovisnici, jer teško je pomoći nekome tko bude priveden na pomoć, odnosno tko bude doveden od strane obitelji, djece ili partnera. Prvi korak u nekoj trajnijoj apstinenciji i izlječenju je samoprepoznavanje – smatra dr. Tomas i napominje kako je primarni cilj uspostaviti što dulju apstinenciju kockanja i prepoznati odnosno identificirati određene rizične situacije zbog kojih se prelazi granica takozvanog zdravog igranja.

Dr. Grubić Marković dodaje da jako malo ovisnika o kocki i igrama na sreću pomoć potraži u psihijatrijskoj ambulanti, najčešće se javljaju članovi obitelji.

– Smatramo da će se ovim putem, dakle putem telefona, grupe, odnosno KLOK-a, a ne putem klasičnog sustava, više ljudi ohrabriti i potražiti pomoć – ističe dr. Grubić Marković.

Potrebe su, slažu se naši sugovornici, velike s obzirom na sve veći broj otvorenih casina i kockarnica po našem gradu, ali i zato što Klub liječenih ovisnika o kocki u našoj županiji, ali i široj okolici ne postoji pa su ovisnici o kocki s našeg područja primorani na odlaske u Zagreb.

Snimila Adela Zember.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori