Četvrtak, 25. travnja 2024.

‘5 razloga zašto se početi baviti uDOMiteljstvom’

Centar za socijalnu skrb Koprivnica, pod vodstvom ravnatelja, dipl. iur. Danijela Rušaka, je posljednjih nekoliko mjeseci u intenzivnoj potrazi za novim udomiteljskim obiteljima jer su potrebe za smještajem djece i odraslih na koprivničkom području sve veće, a udomiteljske obitelji prekapacitirane.

Udomiteljstvo se, po novom Zakonu o udomiteljstvu (NN 115/2018., 18/2022) može obavljati i kao zanimanje te možete postati udomitelj za djecu ili udomitelj za odrasle osobe, ovisno o vašim mogućnostima, želji, kapacitetima i slično. Slijedi 5 razloga zašto biste trebali razmotriti udomiteljstvo kao zanimanje u 2022. i pomoći zauvijek promijeniti živote djece ili odraslih osoba koji su ostali bez doma.

  1. Udomiteljstvo “čini razliku”

Udomiteljstvo kao zanimanje nužno uključuje humani aspekt i plemenitost, ta dva aspekta bavljenja udomiteljstvom su neraskidiva. Naime, u udomiteljstvu nije dovoljno samo pružiti materijalne uvjete za život, nego i toplinu, ljubav i sigurnost obiteljskog ozračja te voditi brigu za povjerene korisnike, djecu ili odrasle osobe.

2. Potrebe za smještajem su sve veće

Udomiteljske obitelji su prekapacitirane. Neke od njih imaju po osmero djece, a imaju dozvolu za troje. Međutim, stručni tim mora predložiti izdvajanje djeteta iz obitelji koje živi u krajnje nehumanim uvjetima unatoč prebukiranosti udomiteljskih obitelji. S obzirom na ovaj problem nedostatka slobodnih smještajnih kapaciteta nedavno je upućen apel pravobraniteljice za djecu za hitno pronalaženje novih mogućnosti smještaja. U Koprivničko-križevačkoj županiji trenutno se vode sudski postupci za 50-ak djece, a još toliko bi ih se trebalo pokrenuti. Potrebno je hitno pronaći nove udomiteljske obitelji kako bi sustav socijalne skrbi mogao zaštititi svu djecu koja su u potrebi.

3. Ne trebaju vam “super moći” da biste se počeli baviti udomiteljstvom

Roditeljsko iskustvo je dodatni bonus u smislu vještina potrebnih za donošenje odluke o bavljenju udomiteljstvom, ali se udomiteljstvom možete baviti i kao samac te bez prethodnog iskustva roditeljstva. Glavne osobine i vještine koje se traže od budućih udomitelja su empatija, vještina vođenja razgovora, aktivnog slušanja, organizacijskih vještina, otpornost na stres i stabilnost, te velika količina strpljenja. Uz navedeno, osoba koja podnosi zahtijev za obavljanje udomiteljstva mora imati završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje te ona ili član njezine obitelji s kojim živi u zajedničkom kućanstvu mora ostvarivati vlastita sredstva za uzdržavanje, u iznosu većem za 70 % od iznosa visine zajamčene minimalne naknade za samca ili kućanstvo.

4. Stručni radnici vam pružaju stručnu pomoć

U udomiteljstvu niste sami. Dobivanjem dozvole za obavljanje udomiteljstva postajete dio sustava za socijalnu skrb i suradnici na koje se može računati pri traženju smještaja. Stručni radnici su tu za vas te vam pružaju potrebnu podršku u cijelom procesu. Tijekom obavljanja udomiteljstva potrebno je nastaviti se educirati te prolaziti obveznu godišnju edukaciju za udomitelje.

5. Dobivate novčanu naknadu za rad udomitelja

Odgoj djeteta te briga i skrb za druge je poziv s velikim i dugotrajnim utjecajem na živote ljudi, ali ima i svoje izazove kao i svaka druga djelatnost. Stoga, pravedno je da udomitelji za svoj rad, trud, predanost i pruženu skrb dobiju novčanu naknadu. Naime, novom Odlukom o visini opskrbnine za potrebe korisnika (“Narodne novine” broj: 27/2022) i Odlukom o visini naknade za rad udomitelja (“Narodne novine” broj: 27/2022) došlo je do značajnog povećanja novčanog iznosa naknada. Na primjer, ako želite postati udomitelj za djecu i na smještaj primiti dvoje djece, uz svoju mjesečnu plaću, mogli biste primiti još 7-8 tisuća kuna državne pomoći za skrb o djeci. A ako se odlučite udomiteljstvom baviti kao zanimanjem, uz mjesečnu naknadu za rad udomitelja u iznosu od 4.000,00 kuna imate plaćene i doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje te primate i opskrbnine za potrebe svakog smještenog korisnika.

Može se navesti još puno razloga zašto je važno i od velikog društvenog značaja bavljenje udomiteljstvom, te zašto biste možda isto trebali razmotriti kao potencijalnu karijeru u sustavu socijalne skrbi, ali glavni će uvijek biti taj da imate priliku promijeniti živote ozbiljno ugrožene djece ili odraslih osoba.

Izvor: Centar za socijalnu skrb Koprivnica
Izvor: Centar za socijalnu skrb Koprivnica
zatvori