Petak, 19. travnja 2024.

USUSRET DANU ŽUPANIJE Darko Koren: Županija smo okrenuta budućnosti, stvaramo kvalitetu života dostojnu svakog našeg stanovnika

Koprivničko-križevačka županija slavi svoj rođendan. Prilika je to da se osvrnemo na godinu iza nas, ali i okrenemo onome što nam budućnost donosi. Tom prilikom porazgovarali smo s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom.

Što biste izdvojili kao najvažnije što je obilježilo razdoblje od prošlog rođendana?

Iza nas je zahtjevno razdoblje u kojem smo zajedno pokazali da osobnim doprinosom uistinu možemo učiniti vrlo mnogo. Posljedice kriznog vremena ćemo nažalost osjećati još dugo, no unatoč tome okrenuti smo novoj budućnosti u namjeri da stvorimo kvalitetu života dostojnu svakog stanovnika naše županije. To potvrđuje i iznimno plodonosno razdoblje gledano s aspekta županijskih projekata koje upravo završavamo, a to su izgradnja pet školsko-sportskih dvorana, Centar kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu i Sigurna kuća. Dvorane su u različitoj fazi izgradnje, neke su završene i uskoro će biti otvorene poput dvorana u Kalinovcu, Sv. Petru Orehovcu i Sv. Ivanu Žabnu, dok će dvorane u Rasinji i Kloštru Podravskom biti gotove do jeseni. Što se CEKOM-a tiče, u Đurđevcu je predan zahtjev za građevinsku dozvolu, a u Koprivnici su radovi isto pred završetkom. Stvorit ćemo jednu sasvim novu i modernu obrazovnu paradigmu u strukovnom obrazovanju koja je prijeko potrebna kako bi uspješno odgovorili na zahtjeve tržišta rada, dok će dvorane osim sjajnih uvjeta za školarce i nastavnike uvelike pomoći u stvaranju nove perspektivu u razvoju općina. Također, jedan od najvažnijih projekata je i program javnog linijskog prijevoza kojim smo našim građanima osigurali 79 županijskih autobusnih linija i sigurnu povezanost ruralnog i urbanog područja po vrlo povoljnim cijenama prijevoza.

Naša je županija u proteklih godinu dana zapravo gradilište na kojemu se realiziraju brojni projekti iz sektora obrazovanja – koji su to i kakav je njihov značaj za naše žitelje?

Kao što sam i spomenuo u prethodnom odgovoru, trenutno provodimo možda i najveće projekte u obrazovanju u posljednjih 10 godina, no Županija svih ovih godina kontinuirano ulaže u školsku infrastrukturu i cijeli obrazovni sustav te iz godine u godinu poboljšavamo uvjete za učenike i nastavnike. Ovdje moram naglasiti kako su Podravina i Prigorje prostori velikih infrastrukturnih investicija vrijednih preko pet milijardi kuna! Brojna gradilišta, nalaze se diljem županije na različitim projektima i kapitalnim investicijama i to najbolje pokazuje da itekako razmišljamo o ravnomjernom razvoju cjelokupnog prostora Županije. Vjerujem da će se svi složiti kako je trenutno ovo prostor najvećih kapitalnih ulaganja u državi i da nikada u povijesti Županije nije bilo većih ulaganja u različitim sektorima. Pred nama su brojni projekti, a Županija će kao i do sada uvijek biti na usluzi i otvorena za suradnju kako bi stvorili još bolji standard za naše stanovnike.

Darko Koren / Izvor: kckzz.hr

Možemo reći da će nam i dvorište Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek uskoro biti pravo malo gradilište, sprema nam se energetska obnova centralne zgrade. Što je sve u planu u sektoru zdravstva u godini koja je pred nama?

Projekt energetske obnove centralne bolničke zgrade OB Koprivnica vrijedan je preko 35 milijuna kuna i time ćemo dovršiti ciklus energetske obnove kompletne infrastrukture koprivničke bolnice te za narednih 20 do 30 godina osigurati komforan boravak pacijenata i njihovih obitelji, kao i kvalitetnije uvjete rada zaposlenika. Kroz godine svi smo svjedočili mnogim pozitivnim promjenama i velikim ulaganjima – od projekta dnevne bolnice, nove zgrade Interne, Zavoda za javno zdravstvo, obnove Doma zdravlja, uspostave TIM-a 2 u Đurđevcu, razvoja institucija i nabave suvremene opreme u što je uloženo nekoliko stotina milijuna kuna. U zdravstvo kontinuirano treba ulagati, stalno dolazi nova oprema i nove tehnologije, ljudi se trebaju educirati, a i nedostaje stručnih kadrova. Zato smo osmislili program subvencioniranja stambenih kredita za naše liječnike i na taj način pokušavamo zadržati stručne kadrove. Veseli i činjenica da koprivnička bolnica iz godine u godinu bilježi sve veći broj specijalizacija. Sjajan trend se nastavlja i ove godine pa su tako na specijalističkom usavršavanju trenutno zaposlena čak 54 doktora medicine iz 22 područja specijalizacije, a to su složit ćete se, jako dobre i ohrabrujuće vijesti.

Županija je nastavila s brojnim uhodanim projektima poput primjerice osiguravanja pomoćnika u nastavi, stipendija, potpora u području gospodarstva, poljoprivrede i ruralnog razvoja, no to su i neki novi – projekt javnog linijskog prijevoza.

Nastavljamo s provođenjem programa koje ste pobrojali, ali i brojnih drugih jer smo Županija kontinuiteta i gospodarsko-socijalne stabilnosti, a možemo slobodno reći da smo i lideri u brojnim područjima u kojima smo otvorili nove puteve i realizirali ideje kako bi stvorili sve preduvjete za još bolji život na našim prostorima. Jedan od takvih je zasigurno i projekt javnog linijskog prijevoza na kojem smo radili dvije godine i koji smo inicirali kroz Hrvatsku zajednicu županija. Program je vrijedan 22 milijuna kuna i njime smo među prvima u državi osigurali, ali i očuvali povezanost ruralnih i urbanih područja uspostavom 80-ak autobusnih linija po vrlo povoljnim, čak i simboličnim cijenama. Uspjeli smo dogovoriti s prijevoznicima i popuste pa tako umirovljenici i studenti plaćaju samo 20% cijene karte, učenici svega 5%, a i radnička mjesečna karta je jeftinija za 20 % od ukupne cijene. Stvorili smo model koji je uspostavio jeftiniju i funkcionalnu mrežu prijevoza i neću pretjerati ako ustvrdim da bi bez tog programa i inicijative Županije autobusni linijski prijevoz bio gotovo ugašen i što bi to značilo za sve naše građane, koji nemaju drugo rješenje. Nadam se da će i druge županije slijediti put koji smo prvi otvorili.

Ono što brojni žitelji s nestrpljenjem iščekuju je brza cesta. U kojoj je fazi projekt, žalbe su malo zakomplicirale stvari, datum početka radova mijenjao se nekoliko puta – gdje smo danas po tom pitanju?

Ovdje ću ponoviti ono što sam kazao već nebrojeno puta, a to je činjenica da je Županija izvršila sve svoje obaveze i poduzela sve aktivnosti kako bi se uklonile administrativne prepreke. Svi uvjeti za početak gradnje su ispunjeni i ona je zaista trebala početi sredinom ožujka, kako su nam i rekli ministar Butković te predstavnici Hrvatskih cestama s kojima smo stalno u kontaktu. Nažalost, cijene materijala, prijevoza, radne snage otišle su gore i izvođači više ne mogu po ugovorenim cijenama izvoditi radove. Mi naravno na to nemamo utjecaja, osim što svaki tjedan kontaktiram investitora – Hrvatske ceste, da pitam ima li kakvog pomaka i kad će radovi započeti. Čeka se dogovor Hrvatskih cesta i izvođača radova koji traže odgovor na povećanje cijena izgradnje.

Darko Koren / Izvor: kckzz.hr

Jedno od pitanja koje brine naše žitelje zasigurno je i ono oko izgradnje RCGO-a Piškornica. Postupak javne nabave je ponovljen, mnoge brinu propisani rokovi. Ima li razloga za brigu?

Poznato je da je poništen natječaj na kojem je najpovoljnija ponuda za izgradnju bila gotovo 100 posto veća od predviđene i kretala se u iznosu od 650 milijuna kuna. Taj smo natječaj prema naputku resornog ministarstva poništili i raspisali novi, no sigurno je da se stare cijene neće vratiti stoga je ključno pitanje ovako velikih projekata koji se financiraju europskim novcem na koji ih način financijski zaokružiti uslijed ovakvog povećanja troškova. Ako država ne uspije riješiti pitanje povećanja cijena, svi takvi projekti centara u Hrvatskoj su u opasnosti. Smatram da bi pregovori s Europskom komisijom morali bi ići u pravcu kako osigurati dodatna sredstva koja su potrebna za investicije.

Ono što možemo izdvojiti kao najznačajnije jest potpisivanje Razvojnog sporazuma Sjever. Što će on donijeti Podravcima i Prigorcima, u čemu je njegov značaj? U javnosti su se pojavila negodovanja kada je riječ o definiranim projektima, zašto su to baš ti projekti, a ne neki drugi? Hoće li se ići u kakve revizije i kada možemo očekivati prve vidljive pothvate?

Prvo je potrebno naglasiti kako je Razvojni sporazum okvirni plan kapitalnih projekata koje je Županija prijavila i koji će imati prednost i podršku centralne vlasti kod kandidiranja na natječaje u budućem desetogodišnjem razdoblju. Također ću podsjetiti da su projekti odabrani sukladno propisanim uputama i pravilnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a zašto oni koji su imali primjedbe i nisu kandidirali te predložili projekte, to je pitanje koje morate postaviti njima. Ono što je sigurno, novo investicijsko razdoblje će nam dati garanciju daljnjeg razvoja i konkurentnosti te kvalitetu života stanovnika u našoj županiji, a Sporazum je slikovito rečeno početak puta prema pronalaženju sredstava za financiranje iz raznih izvora, prvenstveno EU fondova. Trenutno naš najpripremljeniji projekt je dvorac Inkey za koji imamo građevinsku dozvolu, a ostali su u fazama pripreme ili idejnog rješenja, a sigurno je da najveću važnost ima gradnja brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do mađarske granice vrijedna više od 2 milijarde kuna. Tu su još i izgradnja nove zgrade Srednje škole Koprivnica, Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, terminala za kombinirani odnosno intermodalni transport te izgradnja termalnih toplica u Kloštru Podravskom. Ukupna vrijednost projekata je 3,2 milijarde kuna, dakle predstoji nam desetogodišnje razdoblje velikih investicija.

I na samom kraju, što biste poželjeli žiteljima u povodu rođendana Koprivničko-križevačke županije?

Nakon dvije teške godine koje smo zajedno uspješno prebrodili u vedrijem raspoloženju gledamo prema budućnosti u kojoj će županijski projekti, ponajviše u obrazovanju i zdravstvu koje dovršavamo i planiramo te velike nacionalne investicije – od gradnje drugog kolosijeka pruge, Piškornice, brze ceste i aglomeracija, doprinijeti da stanovnici naše županije imaju još kvalitetnije uvjete za život. U tom optimističnom duhu svim našim sugrađanima od srca čestitam 29. rođendan Koprivničko-križevačke županije i želim sretan Uskrs!

Darko Koren / Izvor: kckzz.hr

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori