Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: MOBILNOST U OBRTNIČKOJ Francuzi Ilian i Lucas na praksi u Slatkim delicijama: Ekipa je odlična, a radna atmosfera motivirajuća

Djelatnici i učenici Obrtničke škole Koprivnica bili su domaćini dvojici učenika iz Francuske.

U Koprivnicu su tako stigli učenici Ilian Douget i Lucas Largeteau iz škole MFR Saint Michel Mont Mercure.

Kako nam je rekla školska Erasmus koordinatorica Ljiljana Mraz, stigli su iz škole koja se bavi obrazovanjem prehrambenih smjerova, odnosno pekara, slastičara, konobara i kuhara.

– To je škola koja svakog svog učenika tijekom njegovog školovanja šalje u inozemstvo na mobilnost pa su nama poslali dvojicu svojih učenika koji su praksu obavljali u Slatkim delicijama, a kod nas u školi su imali dodatne aktivnosti. Učenici su ušli u razrede istih zanimanja, bili su na satovima pekarstva, prezentirali su svoju školu, odlazili su na sate francuskog jezika, osmislili smo im interaktivnu igru u kojoj su učenici istraživali naš grad kroz zabavne aktivnosti, a u tome su im se pridružli i koprivnički učenici i učenici iz Švedske koji su također kod nas na mobilnosti. Osim toga, kolega Marin Horvat proveo ih je kroz grad i pokazao im povijesne i kulturne znamenitosti. Kolega Bruno Antolić, inače zaljubljenik u glazbu vodio ih je na satove gitare u FUNK, a učenici su bili izrazito zadovoljni i ponosni jer su naučili tri akorda. Osim toga, vodio ih je i u Galeriju Mijo Kovačić gdje su im pokazane specifičnosti naive. Bili su u križevačkoj Hedoni u kojoj se proizvode praline i to ih je oduševilo – kazala je Mraz i dodala da su u pratnji pedagoga Tomislava Terstenjaka i nastavnice Ane Borko posjetili Varaždin.

A da im je uistinu bilo lijepo i zanimljivo rekli su nam i sami učenici kada smo ih posjetili na praksi u Slatkim delicijama. Naravno, pomogla nam je prevoditeljica – nastavnica francuskog jezika u Obrtničkoj školi Koprivnica Mia Godek koja je bila iznimno sretna što ima priliku razgovarati na francuskom jeziku s izvornim govornicima.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Koprivnica je maleni gradić, ali ima se puno toga za vidjeti i jako mi se sviđa. Kad ste sami u nekom gradu sve vam je impresionirajuće. U Koprivnicu smo stigli jer nam je tako zapravo određeno. Tijekom našeg školovanja obavezna nam je praksa diljem Europe, naši profesori pronašli su partnera i stigli smo u Koprivnicu – istaknuo je Ilian.

Objasnio je i da je najznačajnija razlika u obrazovanju kod nas i u Francuskoj u tome što oni mjesečno imaju tri tjedna prakse i tjedan dana nastave u školi. Ono što su nam obojica posebno istaknuli je praksa u Slatkim delicijama gdje ih se dojmila dobra i motivirajuća radna atmosfera i dobra ekipa. Da je zadovoljstvo obostrano, potvrdila nam je i direktorica Slatkih delicija Branka Kolarić Medved kojoj je ovo prvo takvo iskustvo.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Nikada nismo imali na praksi učenike iz strane zemlje. To je predivno iskustvo. Dobili smo marljive dečke za koje nemamo niti jednu riječ zamjerke. Jako smo zadovoljni i puno smo i mi naučili od njih. Primjerice dugo smo težili da usavršimo kolač Paris-Brest i nikako nismo mogli naći originalnu recepturu, a oni su nam to pokazali i naučili nas u dva dana. Nadamo se da ćemo to staviti u prodaju – napomenula je.

Istaknula je da su učenici kod njih bili tri tjedna, dolazili su na praksu ujutro i odlazili oko 13, 14 sati, a isprobali su sve.

– Puno su zaineresiraniji od naših učenika. Imaju više volje, a njihove škole imaju grane poput pekarstva gdje se upoznaju sa strukturom tijesta već na prvoj godini, a nakon toga na redu je slastičarstvo. Ilian se planira školovati sedam godina za zanimanje slastičara, što je nama nepojmljivo jer naši praktikanti završe tri godine pa rijetko koji ostane u tom poslu – zaključila je i spomenula nam da su s Ilianom i Lucasom posjetili zagrebačku slastičarnicu i okušali se u proizvodnji sladoleda.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo na kraju da je posljednjeg dana njihovog boravka u Koprivnici u Obrtničkoj školi Koprivnica upriličen oproštajni domjenak na kojem je ravnatelj učenicima uručio poklone i poželio sreću u daljnjem obrazovanju, a nastavnicima koji su radili na dolaznim mobilnostima potvrde.

zatvori