Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Joško Glavina studira turizam u Sloveniji: Vani je više mogućnosti za posao pa bih želio isprobati još jednu avanturu

Koprivničanac Joško Glavina mladi je student turizma koji voli istraživati nove stvari, kulture i zemlje.

Nakon završetka Srednje škole Koprivnica smjer hotelijersko-turistički tehničar studij je odlučio nastaviti vani, u susjednoj Sloveniji na Fakultetu za turizem u Brežicama, malenom mjestu na granici pokraj Samobora koje broji nešto više od 8.000 stanovnika.

– Iako sam nakon srednje škole upao na željene fakultete u Hrvatskoj koji su vezani za turizam, odlučio sam upisati fakultet vani kako bih stekao nova iskustva, upoznao nove ljude i stekao nova znanja – govori nam Joško.

Kao jednu od prednosti studiranja u ovako malenom mjestu navodi pristupačnost profesora, a najveći problem na početku mu je bio jezik.

– Odvojen si od roditelja, ne poznaješ nikoga, nemaš prijatelja, a moraš stati na svoje noge. Na početku je bilo dosta teško, ali zahvaljujući cimerima naučio sam jezik za nešto manje od tri mjeseca. Nastavni sadržaj je na slovenskom jeziku, od ispita do predavanja, što je također bilo dosta teško. S druge strane, prednost studiranja u ovako malenom mjestu je malen broj studenata, što znači da ti se svi profesori mogu maksimalno posvetiti. Druga prednost su ljudi. Na mom faksu trenutno ima više ljudi iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske nego iz Slovenije, čime se dobiva spoj svih kultura na jednom mjestu. Još jedna prednost je mogućnost polaganja ispita na engleskom jeziku što se pokazalo jako važnim – objašnjava.

Ustupio Joško Glavina.

U slobodno vrijeme pomaže sadašnjim, ali i budućim studentima.

– Od samih početaka na fakultetu dio sam Studentskog svijeta. To je organizacija koja okuplja studente koji pružaju potporu svim sadašnjim, ali i budućim studentima. Usmjeravamo ih po pitanju papirologije, tražimo studentski smještaj, pomažemo s nastavnim sadržajem ili bilo kojim problemom koji se pojavi. Uz to, organiziramo razna događanja poput primjerice brucošijade – ističe.

Osim u Studentskom svijetu, radio je razne poslove, a između ostalog bio je i turistički animator na moru.

– Nakon gotovo dvije godine studiranja bio sam prisiljen vratiti se u Hrvatsku zbog epidemije koronavirusa. Radio sam različite studentske poslove u Podravki, Intereuropi u Samoboru i Jamnici, a od svoje 18. godine radim na sezoni kao turistički animator – ispričao nam je.

Zanimljivo je za napomenuti kako već 10 godina svira gitaru, a cijeli svoj život putuje. Ljubav prema putovanjima naslijedio je od svojih roditelja.

Ustupio Joško Glavina.

– Mojim roditeljima je uvijek bila želja posjetiti što je više destinacija moguće, a mene su poveli kako bi me naučili o različitim kulturama i ljudima. Do sada sam bio u Londonu, Abu Dhabiju, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, Lihtenštajnu, Švicarskoj, Austriji i Monaku – naglašava.

Jedno od najdražih putovanja bilo mu je ono u Dubai.

– To je neobično, skupo, luksuzno, ekskluzivno mjesto. Vani je bilo užasno vruće, a pamtim da su me fascinirale njihove metro stanice i jednostavna povezanost grada. Žene s malom djecom su u jednom dijelu vlaka, a muškarci u drugom. Ako to neko prekrši, mora platiti kaznu. Mnogo je tržnica zlata i začina. Hrana mi se baš nije svidjela, većinom se tamo jedu riža i datulje. Dubai je nekada bio ribarsko selo koje je buknulo u megapolis nakon pronalaska nafte. Osim dobro poznate Burj Khalife, izdvojio bih Dubai Mall, marinu, Dubai Garden, i Global Village – mjesto na kojem možete pronaći specijalitete raznih kultura, a ponuđeni su bili i sarajevski ćevapi – kaže nam Joško i dodaje kako još uvijek nije odlučio što će po završetku fakulteta.

Trenutno dvoji hoće li se vratiti u Hrvatsku ili posao potražiti vani.

– Vani možda postoji više mogućnosti za posao nego tu pa bih želio isprobati još jednu avanturu kao što je bila ova s odabirom fakulteta – zaključuje Joško.

zatvori