Ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

Milaković: Građani se žale na kvalitetu i poskupljenje plina; Jakšić: Čekamo Vladine mjere, spremni smo na korekcije paketa socijalne pomoći

Prodaja plinskog biznisa, poskupljenje cijena plina, ali i njegova kvaliteta bile su neke od tema sjednice koprivničkog Gradskog vijeća.

Naime, vijećnik Domovinskog pokreta Davor Milaković kazao je kako se građani žale što je Grad Koprivnica prodao KC plin, ali je isto tako konstatirao da se na to sada ne može utjecati i dodao:

– Nakon prodaje i sadašnjeg poskupljenja plina građanima su rate drastično narasle, pogotovo je teško umirovljenicima pa su pitali postoji li kakva mogućnost da Grad Koprivnica uspije nešto sufinancirati – kazao je Milaković.

Upitao je i mjeri li netko kvalitetu plina i naglasio da je “plin u zadnje vrijeme strahovito loš”, pa ga je zanimalo tko je nadležan za to.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić odgovorio mu je da što se tiče kvalitete plina, to nije u nadležnosti Grada već da postoje hrvatska energetska regulatorna tijela koja to mjere.

– Ja se ne bih usudio licitirati s time je li plin loš ili ne, jer ne želim vjerovati da bi se netko usudio s time igrati i puštati nešto što nije u skladu sa zakonima Hrvatske pogotovo zato jer smo tu već debelo na području koje više propisuje Europska unija nego što propisujemo mi.

Što se tiče prodaje plina, Jakšić je naglasio da neovisni ljudi iz stručne javnosti kažu da tada nije došlo do prodaje, sada bismo svi mi skupa propali.

–  Jer ako Gradska plinara Zagreb koja je daleko najveći javni distributer, ako ne računamo HEP, u Hrvatskoj je na koljenima i radi na prodaji, kao što se i masa drugih sad putem prodaje, onda si možemo zamisliti što bi se događalo nama s obzirom na sve ono što se događa na tržištu energenata i to ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Europi i cijelom svijetu. Ti koji sada pričaju zašto smo prodali plin, kritizirali su i tada. Žao mi je da i sada do kraja ne shvaćamo što se sve dogodilo i da ne vide cijelu ovu nacionalnu medijsku harangu koja se događa, i da onda ne zbrojimo i oduzmemo kako bi se to reflektiralo na proračun grada i na masu drugih projekata koji nisu nužno vezani na sam plin. Što se tiče novih cijena, one stupaju na snagu s 1. travnja, a do kraja još uvijek nemamo razradu kako ni na koji način će sve Vlada subvencionirati – istaknuo je gradonačelnik.

U kontekstu subvencija podsjetio je da je na prošloj sjednici Gradskog vijeća donesen prvi paket socijalnih mjera.

– Taj obuhvat smo proširili i podigli za nekakvih 20-ak posto, i tada sam rekao da ćemo biti spremni na dodatne zahvate u tim paketima socijalne pomoći. Sačekajmo da vidimo što će se dogoditi i kako će cijela ta priča ići. Masa građana koja je na rubu egzistencijalnog minimuma, već sada je obuhvaćena s našim socijalnim paketima i njihove režije već i danas idu na teret gradskog proračuna – zaključio je gradonačelnik.