Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: TREĆI SUSRET ŽENA OBRTNICA Markota: Odlučile ste ostvariti poslovne ambicije i uložile dodatni napor, to vas čini uzorima

Povodom Međunarodnog dana žena obrtnice su jučer izložile svoje proizvode čime su se međusobno podržale i osvijestile ulogu žena u današnjem poduzetništvu, u sklopu trećeg susreta žena obrtnica koje je organiziralo Udruženje obrtnika Koprivnica u Domu mladih.

Okupljenima se najprije obratila tajnica Udruženja obrtnika Koprivnica Jasmina Markota.

– Čast mi je i pred kraj svoje karijere što se opraštam sa ženama obrtnicama i svojim suradnicama s kojima radim dugi niz godina. Neizmjerno sam im zahvalna jer bez njih ne bi bilo niti mene. Žene koje su odlučile ostvariti poslovne ambicije uložile su još jedan dodatni napor, a mnoge se zbog težine toga puta nisu odlučile na takav pothvat ili su odustale. Vi ste još tu, što vas čini uzorom svim ženama – objasnila je Markota.

Darko Frankol, predsjednik Udruženja obrtnika Koprivnica, zahvalio je ženama obrtnicama te istaknuo važnost suradnje i umrežavanja, bez kojih nema napretka.

– Naše udruženje je poznato po većem udjelu žena u upravljačkom tijelu. Nama muškima to nije bio problem. Možda smo zato uspješniji – jer nas vi držite na liniji praktičnosti i efikasnosti – istaknuo je.

Spomenimo kako je potpisan i Sporazum o poslovnoj suradnji na poticanju ženskog poduzetništva između ENTER-a Koprivnica i Udruženja obrtnika Koprivnica.

Okupljenima se obratila i predsjednica Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Irena Kovačić koja je upozorila na stanje društva u kojem živimo.

– Nažalost živimo u patrijarhalnom društvu koje se sporo mijenja. Žene su u nepovoljnijem položaju i suočavaju se s problemima s kojima se muškarci ne susreću. To ne bi trebalo biti tako. Uz rad moraju biti domaćice i majke, što je izrazito hrabar posao – objasnila je Kovačić.

Čestitke je uputio i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić.

– Dok sam radio u Obrtničkoj školi Koprivnica puno sam surađivao s Udruženjem obrtnika i s Obrtničkom komorom, a posebno mi je bilo drago surađivati sa ženskim dijelom obrtništva. Hvala vam što se borite s obrtima i poduzećima na tržištu rada jer danas nije lako opstati, biti poduzetnik, brinuti o porodici, djeci te biti uspješan – objasnio je Ljubić.

Gradonačelnik Mišel Jakšić naglasio je doprinos Jasmine Markote u vidu zalaganja i promicanja prava žena obrtnica.

– Svi znamo koliko je Jasmina Markota značila za Udruženje obrtnika našeg grada, svi znamo koliko je značila u razvoju obrtništva, koliko se znala boriti za obrtnička prava. Znamo koliko je teško biti žena, pogotovo na radnom mjestu gdje nemamo izravnate plaće, a i koliko je teško kada se pojavi zdravstveno-humanitarna kriza koja opet pada na slabiji spol. Imate volju, snagu i emociju te bez vas ne bismo mogli puno ostvariti i ništa ne bi bilo tako jednostavno – zaključio je.

Spomenimo da je prema podacima Udruženja u posljednjih nekoliko godina povećan postotak učešća broja žena u ukupnom broju članstva u Udruženju obrtnika Koprivnica s 28 posto na 32 posto. Cilj Udruženja je da u upravnim tijelima budu što više zastupljene žene pa je sada u Upravnom odboru odnos žena 3:2 u korist žena, a u skupštini sedam žena prema osam muškaraca.

zatvori