Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Mislav Trojka s odličnim uspjehom iz osnovne upisao zanimanje mesara: Ta se ljubav rodila dok sam imao pet godina

Mislav Trojka učenik je koji je osnovnu školu završio s odličnim uspjehom, ali svoj obrazovni put nije nastavio onako kako bi mnogi to očekivali za jednog odlikaša – upisom u gimnaziju, već je odlučio upisati zanimanje mesara u Obrtničkoj školi Koprivnica jer to je, kako nam je rekao ljubav koja se rodila još dok je imao pet godina.

Ovaj simpatičan dečko iz Bjelovarsko-bilogorske županije trenutno je učenik prvog razreda, u Koprivnici živi u unajmljenom stanu s još dvije cimerice, a njegovim nastavnicima pravi je užitak raditi s nekim tko je ovo zanimanje upisao iz ljubavi.

– Za ovo zanimanje sam znao od svoje pete godine, a upisati ga bila je moja životna želja. To je bilo nešto što se kod mene doma, na selu, oduvijek radi, a meni se uvijek sviđalo i bilo mi je zanimljivo to proučavati od malih nogu i tako sam odlučio još kad sam bio mali i tako je to i ostalo – govori nam Mislav.

Dodaje da po završetku ovog zanimanja može raditi u klaonici, u preradi, u mesnici, a njemu se sviđa baš sve to.

Snimio Tomislav Matijašić.

Objašnjava nam kako u prvom razredu ima hrvatski jezik, matematiku, hrvatsku povijest, etiku, tjelesni, praktičnu nastavu i tehnologiju zanimanja.

– Na praktičnoj nastavi u prvom razredu, zapravo slušamo teoriju, odnosno učimo anatomiju životinja, dok kroz tehnologiju zanimanja govorimo primjerice o bolestima životinja – kaže Mislav i napominje da se najviše veseli praksi u srpnju, zanima ga kako to izgleda u nekoj većoj mesnici ili preradi.

U odabiru zanimanja uvijek je imao podršku obitelji, dok je situacija s vršnjacima iz osmonog razreda bila malo drugačija.

– Bilo nas je nekoliko odlikaša, vršnjaci su me znali pitati zašto idem na to zanimanje, pričali su mi da zbog odličnih ocjena imam i druge mogućnosti, pogotovo one vezane za fakultet, ali mene nije zanimalo ništa drugo – pojašnjava Mislav.

Snimio Tomislav Matijašić.

Iako ima već ima dosta znanja o ovom poslu, odnosno zanimanju, uživa u nastavi.

– Imam dosta iskustva jer sam gledao doma kako se to radi, ali u školi se dosta toga nauči kao što su primjerice nazivi određenih dijelova mesa ili bolesti. Nisam znao ni vrste ni rase životinja, teorijski dio baš mi puno znači – zaključuje.

Da je užitak raditi s učenicima koji su zanimanje upisali iz ljubavi, a ne zato što su morali, potvrđuje nam i njegova razrednica Ana Borko, nastavnica strukovnih predmeta iz područja prehrane.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Mislav je poseban od samog početka jer se ističe svojom intrinzičnom motivacijom. Od početka vidimo da ga ovo zanima, postavlja dodatna pitanja i zna jako puno toga i želi znati još više. Ne uči radi ocjena, odnosno da dobije pet, već zaista želi naučiti nešto više o ovom zanimanju – ističe Borko.

Na početku svake školske godine obavezno pita tko je baš želio biti mesar.

– Ove školske godine javilo se čak nekoliko učenika koji su izričito rekli da žele biti baš mesari i zbog toga sam bila jako iznenađena, ali i sretna jer ću raditi s učenicima koje ne moram dodatno poticati za ovo zanimanje ili motivirati. Oni su to viđali kao mali, sudjelovali su u procesu proizvodnje mesa, gledali su to i jednostavno su shvatili da ih to zanima – objašnjava Borko i napominje kako su motivaciju koju je Mislav pokazao primijetili i drugi nastavnici, a ne samo nastavnici strukovnih predmeta.

Kako predavanja i nastava učenicima ne bi bila monotona ili dosadna, Borko čini sve kako bi im bilo što zanimljivije.

– Jedan dan se sastoji od nastavnih sati koji su većinom iz predmeta praktična nastava i tehnologija zanimanje, dakle radi se o stručnim predmetima iz prehrane. U te sate ulazi veliki broj nastavnih sati te nam se događa da u jednom danu imamo po pet, odnosno šest sati u jednom zanimanju, stoga nastojim učiniti što zanimljivijim učenicima taj predmet. Cilj mi je vrijeme rasporediti na što više nastavnih sadržaja, a uključujemo i različite informacijske tehnologije u nastavnom procesu – gledamo puno videa, radimo online kvizove, koristimo platforme i slično – napominje nastavnica.

Što se tiče samog zanimanja, Borko kaže kako je ono deficitarno, te da su mesari dosta traženi i na našem području, ali i unutar cijele Hrvatske tako da mogu raditi u različitim privatnim mesnicama, a mogu raditi i u velikim industrijama ili supermarketima.

S njom se slaže i ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić koji je kazao kako je svake godine interes učenika sve veći.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Ove školske godine upisali smo svih sedam učenika, kao i prošle, a riječ je o propisanoj kvoti. Potrebe gospodarstva, točnije potrebe za kvalificiranom i stručnom radnom snagom su velike, a i primanja su dobra, i samim time je porastao interes učenika – naglašava Martić.

Istaknuo je kako i u narednoj školskoj godini planiraju upis sedmero učenika za zanimanje mesar.

– Koliko imamo informacije, ima zainteresiranih učenika, a roditelji već postavljaju upite za upis za zanimanje mesara, stoga vjerujemo da niti ove godine neće izostati upisi te da će biti popunjena sva slobodna mjesta – zaključio je Martić.

zatvori