Četvrtak, 25. travnja 2024.

Oporba na nož dočekala Razvojni sporazum: Rokovi nepoznati, projekti groteskni; Koren: Čemu tolika negativnost?

Razvojni sporazum Sjever koji bi u narednom desetogodišnjem razdoblju u našu županiju trebao donijeti više od tri milijarde kuna izazvao je negativne komentare na posljednjoj sjednici Županijske skupštine.

Detalje sporazuma predstavio je Darko Koren i to u sklopu polugodišnjeg izvješća o radu župana za razdoblje od 9. lipnja do 31. prosinca 2021. godine. Naglasio je kako se u tom periodu, unatoč zahtjevnim pandemijskim okolnostima, nastavilo s investicijskim ciklusima u obrazovanju, zdravstvu, gospodarstvu i infrastrukturi, a aktivno se radilo i na pripremi i provođenju EU projekata i intenziviranju međunarodne suradnje.

– Ono što je obilježilo izvještajno razdoblje je i potpisivanje Razvojnog sporazuma sjevernih županija u koji smo uključili šest projekata vrijednih više od tri milijarde kuna, među kojima je najvažniji izgradnja brze ceste do Koprivnice s obilaznicom. To će omogućiti dugoročni razvoj našeg područja s naglaskom na bolju prometnu povezanost, a time i bolje uvjete za migracije građana i razvoj gospodarstva – naglasio je župan Darko Koren.

>> Potpisan Razvojni sporazum Sjever, Koren: Pred nama je novo investicijsko razdoblje koje će nam dati garanciju promjene i razvoja

Podsjetimo, osim za završetak izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice, u što je uključena i obilaznica od Koprivnice do granice s Mađarskom, Razvojnim sporazumom Sjever trebala bi biti osigurana sredstva i za revitalizaciju kulturno-povijesnog kompleksa Inkey u Općini Rasinja, izgradnju nove zgrade Srednje škole Koprivnica, kao i izgradnju Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, zatim izgradnju terminala za kombinirani/intermodalni transport u Križevcima i termalne toplice u Kloštru Podravskom.

Iako vrlo vrijedan, Razvojni sporazum Sjever nije izazvao oduševljenje kod svih članova Županijske skupštine. SDP-ov Tomislav Golubić najprije je naveo da oporba sporazum uopće nije imala prilike vidjeti, a onda prigovorio da nisu jasno definirani rokovi koji se tiču pojedinih projekata.

– Puno se govori o kojekakvim radovima koji će biti u tijeku, priča se o Razvojnom sporazumu Sjever, međutim oporba ga nije vidjela pa mogu samo pretpostaviti da kao i svaki sporazum ima neke rokove. Kad će ta nova Srednja škola u Koprivnici, kad će terminal u Križevcima ili terme u Kloštru? Nadam se da ćemo u skorije vrijeme dobiti odgovore na ta pitanja – kazao je Golubić.

Tomislav Golubić. Izvor: kckzz.hr

Prigovore na Razvojni sporazum imao je i nezavisni Željko Lacković koji je rekao da mu nije jasno tko je i na koji način birao projekte koji su uključeni u sporazum, a potom izrazio i sumnju da će oni ikada biti realizirani.

– Sumnjam da će Centar za palijativnu skrb ikada biti izgrađen u sklopu Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek jer mi danas nemamo niti palijativni odjel, mjesto na kojem svaki čovjek u terminalnoj fazi bolesti može dostojanstveno umrijeti. Jedan od upitnih projekata zbog svoje lokacije je terminal koji bi se nalazio u Križevcima, a znamo da je sjedište županije i sjecište svih željezničkih i cestovnih pravaca u Koprivnici. Svakako pozitivan projekt, ali na krivom mjestu. Najgrotesknija situacija je s toplicama Kloštru Podravskom gdje su svi zaplivali u područje neznanja te se pokazuje jedna neozbiljnost u radu i planiranju toga što je Koprivničko-križevačka županija u stanju napraviti. Groteskan slučaj je i obnova dvorca gdje se ulazi u investiciju koja može biti u sukobu s izmjenama prostornog plana. Naime, zaštićeno područje želite namijeniti za solarnu elektranu što je pozitivno s gospodarske strane, ali izazvat ćete si penale ako taj projekt realizirate – oštar je bio Lacković i zaključio da je naša županija statistički najnerazvijenija u Hrvatskoj.

Željko Lacković. Izvor: kckzz.hr

Pred vijećnike se potom vratio župan Koren napomenuvši da su projekti za Razvojni sporazum pripremani u dogovoru s Ministarstvom regionalnog razvoja i jedinicama lokalne samouprave.

– Nisam bio euforičan oko tog sporazuma jer on ne znači da ta sredstava sada postoje na nekoj hrpi ili u nekoj kasi, već je to alat koji će doprinijeti realizaciji projekata koje smo prijavili, a koji će se financirati iz raznih izvora. Vrijeme u kojem će se to realizirati je 10 godina, to je krajnji rok – odgovorio je Koren najprije Golubiću, a potom se kratko osvrnuo i na Lackovićevo izlaganje.

– Ne znam čemu takva negativnost. Mislim da nije pristojno projekte nazivati grotesknim jer se ljudi njima bave i nastoje ih realizirati. Sve u svemu, izgleda da ništa ne valja i da smo trebali prijaviti sasvim drugačije projekte – kazao je.

Dodajmo da je polugodišnje izvješće o radu župana, koje je uključivalo i potpisivanje Razvojnog sporazuma Sjever, na kraju potvrđeno s 19 glasova za i 14 protiv.

Darko Koren. Izvor: kckzz.hr
zatvori