Četvrtak, 25. travnja 2024.

Jednosmjenska nastava u tri škole od jeseni, u planu prenamjena dvorane, dogradnja matične i područnih škola

Izgradnjom i uspostavljanjem nove Osnovne škole na Podolicama neće se u potpunosti riješiti problem jednosmjenske nastave u Koprivnici, no na jesen bi dvije, odnosno tri škole mogle početi s takvim načinom provođenja nastave.

Naime, oporbeni vijećnik iz redova HDZ-a Mladen Fajdetić na sjednici koprivničkog Gradskog vijeća tražio je informacije o tome hoće li jednosmjenska nastava u nekim koprivničkim školama zaživjeti s početkom nove školske godine.

– Možemo li dobiti potvrdu da zaista od rujna ove godine djelomično počinje jednosmjenska nastava u Koprivnici, točnije u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski i Osnovnoj školi Đuro Ester? Na koji način će biti provedena s obzirom na to da će Osnovna škola Podolice uskoro biti u funkciji i da je tamo u planu osam učionica razredne i osam učionica predmetne nastave, zatim u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski nedostaje sedam učionica, u Osnovnoj školi Đuro Ester osam, a kad dodamo i područne škole dolazimo do brojke 20 i ako bi se mala dvorana u Osnovnoj školi Đuro Ester prenamijenila u dvije učionice, dvije do tri učionice bi po ovoj gruboj računici nedostajale – objasnio je Fajdetić.

Spomenuo je i da se pojavila informacija kako bi Osnovna škola Braća Radić s 2023. godinom počela s jednosmjenskom nastavom.

– Na koji način će se to provesti, ima li prostora za nadogradnju ili će biti potrebna još jedna osnovna škola s obzirom na to da će ih Podolice imati 16, a ovoj školi nedostaje čak 15 učionica da se provede jednosmjenska nastva, trenutno je tamo 40 razrednih odjela i 25 učionica na raspolaganju – istaknuo je.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić spremno mu je odgovorio da mu je izuzetno drago da će upravo ova Gradska uprava ostvariti višedesetljetni san i iščekivanje da se na Podolicama napravi potpuno nova osnovna škola za osam razreda osnovne škole.

– To je nešto o čemu se pričalo 10, 20 i 30 godina, bilo je tu i bacanja klipova pod noge, bilo je i priča da od te škole nikada ništa neće biti i da je to samo moje obećanje. Upravo zato mi je još draže da se pokazuje da ova Gradska uprava svoja obećanja, bez obzira na težinu situacije, na kraju dana ipak i realizira. Škola će s radom početi na jesen, trenutno smo u komunikaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja da se ona i formalno osnuje. U tom periodu s našim resornim Upravnim odjelom za društvene djelatnosti i sa svim ravnateljicama i ravnateljem izaći ćemo u javnost s cijelim paketom što to znači za koju školu, tko sve od jeseni ide na jednosmjensku nastavu i koje je krajnje rješenje za Osnovnu školu Braća Radić – objasnio je gradonačelnik.

Napomenuo je da brojke koje je iznio Fajdetić i nisu točne, no ono što je točno jest da je jednosmjenska nastava tu na korak od nas.

– Sigurno je da ćemo do jeseni poduzeti sve da to budu i tri škole, a ne samo možda dvije, a i sigurno je i da ćemo u narednih mjesec dana imati i prezentaciju krajnjeg rješenja za Osnovnu školu Braća Radić. Imali smo nekoliko sastanaka s ljudima iz resornog ministarstva o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti i svega onoga što se tiče odgoja i obrazovanja. Ono što čekamo od njih je krajnja razrada toga što će sve biti omogućeno i na koji način i tad ćemo dati svoj krajnji odgovor za dogradnju Osnovne škole Braće Radić i nekih naših područnih škola – zaključio je gradonačelnik i dodao da na parceli druge osnovne ima mjesta za dogradnju.

zatvori