Nedjelja, 14. kolovoza 2022.
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan
Drava.info slavi 7. rođendan

FOTO Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković održao radionicu u Svetom Petru Orehovcu

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković održao je 24. veljače 2022. godine radionicu u prostorijama Društveno kulturnog centra u Svetom Petru Orehovcu.

Tema radionice bila je “Tehnički zbor vozila i opreme VZO Sveti Petar Orehovec”. Na radionici su pored vatrogasaca s područja općine Sveti Petar Orehovec i okolnih mjesta, nazočili zapovjednik VZ Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan i načelnik Općine Franjo Poljak.

U kojem će postotku vatrogasna intervencija biti uspješna ovisi o nizu faktora, a ključan je vatrogasac, koji se stalno mora educirati, poglavito na polju novih tehnologija.

Radionica je bila jedinstvena prilika za edukaciju i to od prvog čovjeka vatrogastva, koji je govorio o najnovijim tehnologijama, iznosivši mnoštvo primjera kao i vlastita iskustva.

Dobrovoljna vatrogasna društva bezbroj su puta pokazala, da su njihovim članovima hrabrost, požrtvovnost i nesebično pomaganje prilikom svih oblika ugroze više od poziva, to je način i stil života. U budućem razdoblju potrebno je nastaviti s daljnjim održavanjem dobre infrastrukture, razvojem dobrovoljnog vatrogastva sukladno razvojnim projektima, te kontinuirano ulagati u vatrogastvo i sustav zaštite od požara.

Nezaobilazan dio radionice bila je i analiza vatrogasnih vozila koje posjeduje VZO Sveti Petar Orehovec. Posjetitelji su s posebnom pažnjom razgledavali vatrogasna vozila, opremu i tehniku kojom se koriste vatrogasci u svojem radu. Zapovjednik Tucaković pojasnio je mnoštvo detalja vezanih kako za sama vatrogasna vozila tako i za opremu u istima.

U sklopu tehničkog zbor vozila, sudjelovala je i JVP-a grada Križevaca s novim kratkim navalnim vozilom u kojem su sudionici mogli vidjeti najnoviju opremu za gašenje požara kao i opremu za spašavanje u nesrećama. Na ovaj način, na licu mjesta bila je usporedba najnovije tehnologije i vozila s vozilima i opremom koju posjeduje VZO Sveti Petar Orehovec.

Na kraju radionice, nazočnima su se obratili predsjednik VZO Sveti Petar Orehovec Dragutin Hendelja, načelnik Franjo Poljak i zapovjednik VZŽ Zvonimir Habijan, svi redom pohvalno su govorili o radionici kao važnom čimbeniku u razvoju i promociji vatrogastva, zahvalivši se glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću na dolasku i realizaciji radionice. Predsjednik Hendelja zahvalio je i JVP grada Križevaca na dolasku i sudjelovanju u radionici s vozilom i ljudstvom.

Ova radionica Vatrogasne zajednice Općine Sveti Petar Orehovec održana je u sklopu ciklusa radionica “Od prevencije do intervencije: DVD primjer društvene kohezije”, i njezin je cilj promoviranje vatrogastva na svim dobnim razinama.

Radionica “Tehnički zbor vozila i opreme VZO Sveti Petar Orehovec” sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta “Kuća ideja – prostor zajedništva” čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec.