Petak, 19. travnja 2024.

Zvonimir Habijan, zapovjednik županijske vatrogasne zajednice: Veći zahvati na intervencijama sve su češći

Proteklu godinu u vatrogastvu Koprivničko-križevačke županije obilježile su pandemija koronavirusa, nabava novih vozila, redovne i izvanredne dislokacije, ali i brojne intervencije.

Rekao nam je to Zvonimir Habijan, vršitelj dužnosti zapovjednika Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, istaknuvši kako je godina iza nas po pitanju broja intervencija bila prosječna.

– Bilježimo 502 evidentirana događaja što je za 40 manje nego 2020. godine – imamo 187 požarnih i 250 tehničkih intervencija. Broj požarnih intervencija je otprilike jednak kao i tijekom 2020. godine, dok je tehničkih za 33 manje – objasnio je.

Kada je pak riječ o smanjenju, odnosno povećanju pojedinih vrsta intervencija, Habijan je naglasio kako postoje specifičnosti.

– Smanjen je broj požara gospodarskih objekata, požari dimnjaka i peći neznatno su smanjeni, dok su značajnije smanjene tehničke intervencije na građevinskim objektima, kao i uklanjanje preprekama na prometnicama. Imamo i povećanja broja događaja – povećan je broj požara stambenih objekata i otvorenog prostora te tehničkih intervencija spašavanja ljudi i životinja – istaknuo je.

Nažalost, tijekom godine su zabilježeni i smrtni slučajevi, kao i tragičan događaj značajnih razmjera.

– Evidentirane su četiri smrtno stradale osobe; dvije u požaru u Dropkovcu, jedna u Budančevici i jedna u Javorovcu. Dogodio se i sudar teretnih vlakova na križevačkom području – spomenuo je Habijan i dodao kako su upravo veći zahvati vatrogascima sve češći.

Kada je pak riječ o brojnom stanju vatrogasnih vozila, Habijanec je otkrio kako ih trenutno broje 240. Riječ je, nastavio je, o velikoj brojci, a osvrnuo se i na važne projekte koji su tome dali svoj doprinos.

– Putem projekata modernizacije vozila vatrogasnih postrojbi Republike Hrvatske koje vodi Ministarstvo unutarnjih poslova, a koji su sufinancirani europskim sredstvima, uspjeli smo dobiti 14 vozila različitih namjena – sedam pick up vozila s mogućnosti ugradnje raznih modula, tri kombi vozila koja su podijeljena DVD-ima, kao i četiri velika vatrogasna vozila; dugo navalno, šumsko, auto cisternu i kratko navalno – objasnio je. Vozila dobivena kroz projekte vrijedna su oko 17 milijuna kuna, a u trošku Koprivničko-križevačke županije kupljeno je i novo zapovjedno vozilo.

Habijan se osvrnuo i na redovne, odnosno izvanredne dislokacije otkrivši kako je najznačajnija dislokacija vatrogascima bila ona na potresom pogođeno područje. Naime, već dva sata nakon potresa koji je razorio Petrinju u pomoć stradalom stanovništvu krenula su 63 vatrogasaca i 18 vatrogasnih vozila.

– U Petrinju nismo bili raspoređeni istog trena, već smo u Glini služili kao zamjenske snage operativnih vatrogasaca. Tamo smo od 3. do 15. siječnja odradili pet smjena, bili smo angažirani s 42 vatrogasna vozila različitih namjena i ukupno 163 vatrogasaca – 19 profesionalnih i 144 pripadnika DVD-ova – kazao je.

Habijan je podsjetio i na redovne ljetne dislokacije naših vatrogasaca na priobalju.

– Naši vatrogasci pokrivaju područje Nacionalnog parka Brijuni i često područje oko Lastova. Prošle godine su naši profesionalni vatrogasci bili angažirani kao pripadnici državne interventne postrojbe u Divuljama – naglasio je.

No, osim s požarima i ostalim (ne)očekivanim nedaćama, koprivničko-križevački vatrogasci u proteklom su se razdoblju morali boriti i s pandemijom koronavirusa. Habijan je poručio kako se vatrogasci u postrojbama nastoje pridržavati svih propisanih epidemioloških mjera, no tijekom intervencija okolnosti mogu postati otežane.

– Prvenstveno vodimo brigu o načinu kontrole i provedbe ulaska stranaka koje dolaze u prostore javnih postrojba. Međutim, kad se izlazi na intervencije, teško je očekivati od vatrogasaca da će na sebi nositi masku i izolacijski aparat za zaštitu dišnih organa i do 40 kilograma tešku zaštitnu opremu, a još i da rade u teškim uvjetima. Ipak, dosad smo imali zadovoljavajuće situacije s vatrogascima – potvrdio je.

Županijski vatrogasci svojim su djelovanjem doprinijeli su borbi protiv pandemije, nastavio je.

– Tijekom protekle godine veliki tim vatrogasaca pomagao je oko organizacije prijevoza humanitarne pomoći, pa i zaštitne medicinske opreme za potrebe domova zdravlja i drugih ustanova, kao i za potrebe Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek. Vatrogasci su bili angažirani u velikom broju – zaključio je Habijan. Napomenuo je i kako su u vatrogasnim redovima zabilježeni slučajevi oboljenja od koronavirusa, no u takvim je situacijama promijenjena organizacija rada kako bi se izbjegli bliski kontakti.

Tekst pripremili Sonja Barčanec i Tomislav Matijašić.

zatvori