Utorak, 23. travnja 2024.

ŽUPANIJSKO NAKLADNIŠTVO Prošlu su godinu obilježile autorice, svjetlo dana ugledali brojni naslovi

Nakladništvo Koprivničko-križevačke županije prošle su godine obilježile žene.

Poručili su to knjižničari Knjižnice i čitaonice Fran Galović i posebno istaknuli produktivnu književnicu i pjesnikinju Božicu Jelušić koja je u 2021. godini objavila sedam publikacija, a obznanila je i svoj crtački talent.

– Tu je i najstarija članica Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, 94-godišnja Štefanija Novak koja je nakon dvije zbirke poezije objavila roman u prozi, a priprema i četvrtu knjigu. Po prvi put objavile su svoje romane Anja Turek i Ivanka Ferenčić Martinčić, koja se već afirmirala kao autorica nekoliko slikovnica za djecu. Nakon osam zajedničkih knjiga, mama Anica Gjerek i kći Maja Kušenić Gjerek objavile su i deveti zajednički uradak namijenjen djeci – objasnili su.

Kada je pak riječ o obiteljskom stvaralaštvu, u knjižnici navode našu afirmiranu pjesnikinju i književnicu Eneriku Bijač s novom zbirkom pjesama i njezinu unuku Leu Bijač s putopisnim prvijencom. Uz to, nakon uspješnog starta s tematikom starenja, nekadašnja koprivnička liječnica Branka Štivić Erdelji napisala je novu knjigu u kojoj se bavi vrlo aktualnom temom – bakama čiji unuci žive u inozemstvu.

– U kontekstu brojnosti objavljenih djela spominjemo Branimira Dolenca sa serijom slikovnica o Koprivku te Mladena Pavkovića s pet tiskanih publikacija. Tu je i svestrani križevački autor Zdenko Balog, a iz ovog županijskog središta dolazi nam i zanimljiva stručna monografija – “Prezimena potkalničkoga Prigorja”, autora Tomislava Puškara – nastavili su.

Uz Božicu Jelušić, đurđevačko područje već godinama ima interesantnu produkciju na esperantu te niz kvalitetnih kataloga izložbi koje priređuje Muzej grada Đurđevca, a i Muzej grada Koprivnice imao je prošle godine niz zapaženih izložbi čije kataloge vrijedi spomenuti u kontekstu tekstova i autora, naglasili su.

– Valja spomenuti i niz stručnih/znanstvenih monografija iz raznih područja te novost u sferi elektroničkog publiciranja. Riječ je o aplikaciji ranije producirane digitalne slikovnice “Mitska bića – digitalna priča” koju je ostvarila Knjižnica i čitaonica Fran Galović – zaključuju u knjižnici.

Spomenimo da je potpuni popis prošlogodišnjeg nakladništva dostupan ovdje.

zatvori