Subota, 21. svibnja 2022.

U županiji prijavljena svega četiri slučaja gripe, dr. Radiček: Vjerojatno ih je više, teško je provoditi dijagnostiku

Ove su sezone u Koprivničko-križevačkoj županiji dosad prijavljena četiri slučaja obolijevanja od gripe.

Podaci su to koje nam je iznio dr. Darko Radiček, epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, istaknuvši kako su dva slučaja prijavljena iz zagrebačkih klinika, a dva kao klinička sumnja na gripu od strane ordinarijusa opće medicine. Spomenuo je i kako je prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj dosad registrirano 270 slučajeva gripe.

– Razlog ovako malog broja registracija u našoj županiji je praktične naravi jer se svaki uzorak brisa kod sumnje na gripu mora fizički dostaviti u Referentni laboratorij za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo što je u uvjetima pandemije dosta teško izvedivo. Stoga smatramo da vjerojatno ima više slučajeva koji su neregistrirani s obzirom na to da ih na osnovu kliničke slike ne možemo razlikovati od COVID-19 infekcije, a laboratorijsku dijagnostiku ne radimo – objasnio je Radiček.

Na temelju toga, Radiček je kazao kako nije zabilježen slučaj flurone, odnosno istodobne zaraze virusom gripe i koronavirusom, ali zbog toga što dijagnostika jednostavno nije rađena.

Podsjetimo, tijekom prošle sezone u Podravini i Prigorju, ali i na području Hrvatske nije registriran niti jedan slučaj gripe što se tumačilo uvedenim mjerama protiv koronavirusa.

– Radi se, naime, o virusnim kapljičnim infekcijama za koje vrijede ista pravila u smislu sprječavanja širenja. Najvažnije je što za obje bolesti imamo na raspolaganju efikasno cjepivo koje nam uvelike pomaže u samoj borbi protiv tih bolesti – naglasio je Radiček.

Tako su tijekom prošle sezone u našoj županiji protiv gripe cijepljene 12.803 osobe, a ove sezone je na raspolaganju 14.400 doza cjepiva.

– Povratnu informaciju koliko je od toga utrošeno nemamo jer cijepljenje još uvijek traje – zaključio je.