Srijeda, 24. travnja 2024.

‘SVI U ŠKOLI, SVI PRI STOLU 6’ Županija osigurala bespovratna europska sredstva za prehranu 900 potrebitih osnovnoškolaca

Projektom “Svi u školi, svi pri stolu 6” Koprivničko-križevačka županija nastavlja s ublažavanjem najgorih oblika dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva.

Županija će tako tijekom čitave školske 2021./2022. godine osiguravati školsku prehranu za 900 potrebitih učenika u 18 osnovnih škola kojima je osnivač, rečeno je to na konferenciji projekta održanoj virtualnim putem preko platforme Microsoft Teams.

Nekoliko uvodnih riječi netom prije samog predstavljanja projekta uputio je koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuvši kako daje apsolutnu podršku konceptu koji Županija provodi šestu godinu zaredom.

– Projekt je jedan velik doprinos stvaranju uvjeta i ravnopravnih pozicija našim učenicima. Poslužimo se primjerom lanca; on je jak onoliko koliko i njegova najslabija karika. Naš je zadatak da tu najslabiju kariku učinimo što jačom, pa da taj lanac bude čvrst. Lanac je zajednica u kojoj živimo, lanac smo svi mi, svatko od nas je jedna od karika koja čini lanac čvrstim. Siguran sam da će ovaj projekt živjeti još puno godina, a svi zajedno želimo da bude što manje potrebitih koji ovise o svima nama – naglasio je župan Koren.

Sličnog stava bio je i zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je kazao kako su bitni rezultati projekta, bez obzira na to održava li se konferencija virtualnim putem ili uživo.

– Politika Županije je da je obrazovanje jedan od prioriteta – ulaganje u školsku infrastrukturu, sufinanciranje prijevoza i ostali projekti su nam vrlo bitni pa smo stoga šestu godinu zaredom učenicima slabijeg imovinskog stanja osigurali obrok u školskoj kuhinji. Projektom doprinosimo ravnopravnosti učenika, nastojimo stvoriti uvjete i početne pozicije da svi učenici imaju jednake prilike za obrazovanje te da mogu svladavati školske obaveze – poručio je Ljubić.

Spomenimo da se prisutnima obratila i Melita Birčić, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije.

– Zadovoljstvo nam je biti dio ovakvih dobrih i korisnih projekata. Naša uloga je da se stručno nadovežemo u njihovoj pripremi, ali i provedbi. Naravno, u interesu nam je da što više uspješnih projekata bude na korist zajednici na području naše županije. Kao i do sada, možete računati na našu suradnju, uvijek nam je posebno zadovoljstvo kad zajedno svjedočimo uspješnom implementiranju projekata, odnosno da sredstva idu tamo gdje je to najpotrebnije. Pozdravljam projekt i inicijativu – rekla je Birčić.

Viši savjetnik-specijalist za europske fondove Vladimir Šadek potom se kroz prezentaciju detaljnije osvrnuo na sam projekt. Istaknuo je kako je njegova vrijednost 904.601,25 kuna, a ostvareno je 100-postotno bespovratno financiranje – Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) pritom osigurava 85 posto, a Državni proračun Republike Hrvatske 15 posto sredstava. Upravljačko tijelo čini Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 31. kolovoza 2021. godine.

Projektni partneri su 18 osnovnih škola kojima je Županija osnivač i to OŠ Sidonije Rubido Erdödy Gornja Rijeka, OŠ Legrad, OŠ Kloštar Podravski, OŠ Andrije Palmovića Rasinja, OŠ Koprivnički Bregi, OŠ Sveti Petar Orehovec, OŠ Grigor Vitez Sveti Ivan Žabno, OŠ Fran Koncelak Drnje, OŠ Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac, OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ Kalnik, OŠ Ferdinandovac, OŠ Sokolovac, OŠ Prof. Blaž Mađer Novigrad Podravski, OŠ Prof. Franje Viktora Šignjara Virje, OŠ Molve i OŠ Gola.

Opći cilj projekta je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva u Koprivničko-križevačkoj županiji pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. Svrha projekta je osigurati školsku prehranu za učenike u županijskim osnovnim školama koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, dok ciljnu skupinu čini spomenutih 900 učenika koji žive u siromaštvu ili u riziku od siromaštva – upravo je za njih projektom osigurana besplatna školska prehrana.

Pripremat će se stoga školski obroci za uključene učenike tijekom 10 mjeseci u školskoj godini 2021./2022., a riječ je o maksimalno 157.500 obroka. Podjela hrane u svakoj školi pritom je organizirana u sklopu redovne školske kuhinje, bez izdvajanja uključenih učenika. Obroci se pripremaju u skladu s Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi, definirana cijena obroka je 5,47 kuna, a potrebno je praćenje evidencije prehrane učenika po danima uz opravdan trošak za izostanak do tri dana.

Procjenu za uključivanje učenika partnerske su škole radile same, a njihovi školski odbori donijeli su odluke o utvrđivanju kriterija za uključivanje učenika u projekt i broju učenika koji se uključuju po pojedinom kriteriju.

Spomenimo da je nakon prezentacije uslijedila i kratka diskusija tijekom koje je Ivan Pikivača, ravnatelj Osnovne škole Fran Koncelak Drnje, dočarao vrijednost projekta.

– Kao dežurni učitelj sam gledao kako jedno dijete od više školske braće jede u kuhinji, najede se, ostane samo za stolom pa onda po stolu pokupi komadiće kruha i prenese braći koja čekaju sa strane. Danas zahvaljujući ovakvom projektu toga više nema, sva braća iz siromašnih obitelji se hrane u kuhinji – zaključio je.

zatvori