Subota, 20. travnja 2024.

SAVJET ZA OSJETLJIVE SKUPINE Crveni križ izdao preporuke kako zaštititi zdravlje od hladnoće

U zimsko doba moguće su prognoze o prodoru hladnog zraka koji može biti rizičan po zdravlje, a posebno kod osjetljivih skupina ljudi kao što su kronični bolesnici, osobe starije životne dobi, terenski radnici i beskućnici, izvijestili su iz Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica.

– Izloženost velikoj hladnoći i niskim temperaturama može utjecati na pojavu po život opasnih zdravstvenih stanja. Hrvatski Crveni križ sudjeluje u radnoj skupini Ministarstva zdravstva pod nazivom “Klimatske promjene i zdravlje” koja je izradila upute i preporuke o postupanju za zaštitu zdravlja od hladnoće, kako bi se stanovništvo podsjetilo i upozorilo na poduzimanje i pridržavanje mjera zaštite od hladnoće – objašnjavaju.

Kažu kako izlaganje niskim temperaturama u hladno zimsko doba može uzrokovati štetne posljedice po zdravlje i dovesti do nastanka ozljeda kao što su ozebline ili smrzotine te opće pothlađenosti tijela, a što može dovesti i do smrtnog ishoda.

U nastavku donosimo nekoliko preporuka:

  • Pratite vremensku prognozu i upozorenja o hladnoći, niskim temperaturama i nepovoljnim vremenskim prilikama te izbjegavajte izlazak, ako to nije prijeko potrebno.
  • Odjenite više slojeva tople odjeće, po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna). Vanjski dio odjeće (jakna, kaput) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Glavu zaštitite kapom koja prekriva oba uha, a ruke zaštitite rukavicama. Usta je dobro prekriti šalom zbog sprječavanja udisanja hladnog zraka, a to je posebno važno za oboljele od bolesti srca i dišnih putova. Izuzetno je važna topla, udobna zimska obuća otporna na vlagu.
  • Osobama koje boluju od kroničnih bolesti, a posebno bolesti srčanog ili dišnog sustava, preporučuje se izbjegavanje izlaganja hladnoći i niskim temperaturama u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima.
  • U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega na tlu, budite oprezni zbog klizavih pločnika i kolnika te povećane mogućnosti pada i prijeloma kosti.
  • Kod niskih temperatura izbjegavajte teže fizičke poslove na otvorenom prostoru i sve aktivnosti koje uzrokuju ubrzano disanje.
  • Pomozite članovima obitelji, prijateljima i susjedima koji većinu vremena provode sami.
  • Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu utopljivanja i prekid boravka na hladnoći.
  • U slučaju da se kod osoba koje duže borave na otvorenom, kao što su izletnici, planinari, vojnici, volonteri koji pomažu pojave početni simptomi pothlađivanja ili ozeblina, primjerice trnjenje, gubitak osjeta prstiju, blijeda koža, bol, odmah treba potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću i pothlađenu osobu postepeno utopliti zamatanjem u deke. Pothlađenu osobu ne smije se izlagati direktnom izvoru topline. Preporučeno je davati tople bezalkoholne napitke (čaj, juha) i potražiti stručnu medicinsku pomoć ili nazvati: Hitnu medicinsku službu – 194 ili Jedinstveni europski broj za hitne službe – 112.
zatvori