Srijeda, 24. travnja 2024.

PRESJEK GODINE Čimin: Obnovili smo zgradu Muzeja i otvorili Galeriju skulptura Ivan Sabolić, traju radovi u hlebinskoj Galeriji

Radno je ove godine bilo u Muzeju grada Koprivnice.

Kako nam je to rekao ravnatelj muzeja Robert Čimin, od najznačajnijih događaja svakako se ističu infrastrukturni zahvati kojih je bilo mnogo.

– Pri kraju je godina u kojoj smo kroz europski projekt “ReVITAlize” uspjeli odraditi prve dvije faze energetske obnove zgrade muzeja koja je završila prije nekoliko dana. Ujedno smo kroz drugi projekt koji je sufinanciralo Ministarstvo kulture i medija uspjeli zamijeniti krovište. Uložili smo u ono što je pod zemljom, ali i na vrhu zgrade ukupne vrijednosti više od 2,6 milijuna kuna što je u zadnjih 30 godina najveća investicija u taj objekt – istaknuo je.

>> Nakon rekonstrukcije zgrade Muzeja uživat ćemo u novim aktivnostima, Jakšić: Pokazujemo da cijenimo našu povijest i baštinu

Za naredno razdoblje tako preostaju građevinska stabilizacija i energetska obnova preostalih dijelova zgrade koje se očekuju u nadolazeće dvije do tri godine. No, radi se i izvan granica grada.

– Ovih dana počeli su radovi u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama koji se tiču treće faze obnove objekta u vlasništvu Općine Hlebine, a koja uz Ministarstvo kulture i medija vodi tu obnovu. Riječ je o rekonstrukciji podne obloge i grijanja, time ćemo dobiti mogućnost kvalitetnijeg izlaganja najvrjednije kulturne baštine – naivne umjetnosti. Preostaje nam još samo energetska obnova zidnih obloga što vjerujem da ćemo dovršiti kroz dvije do tri godine – objasnio je Čimin.

Podsjetio je i na novosti iz Peteranca – nakon 35 godina otkad je zatvorena i otkad ju je bilo moguće posjetiti samo po prethodnoj najavi, oživjela je Galerija skulptura Ivan Sabolić.

– Ove je godine galerija po prvi puta svakodnevno otvorena za javnost, odnosno u redovno radno vrijeme objavljeno na internetskim stranicama muzeja. Ususret 100. obljetnici rođenja akademskog kipara Ivana Sabolića pokazali smo spremnost da jednog velikana kojeg smo na kraju krajeva predstavili i na ovogodišnjoj naslovnici Podravskog zbornika vratimo u život i skrenemo pozornost na ostavništvu koju je ostavio Peterancu i Podravini – zaključio je Čimin.

>> Galerija Ivan Sabolić u Peterancu nakon 35 godina ponovno otvara svoja vrata za širu javnost

Spomenimo da je upravo u novootvorenoj galeriji u listopadu održana 28. Galovićeva jesen, književni festival koji slavi jednog od najznačajnijih kajkavskih književnika Frana Galovića.

zatvori