Četvrtak, 25. travnja 2024.

Objavljeni termini darivanja krvi u siječnju, u Crvenom križu pozivaju da davanjem dragocjene tekućine spasite život

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica na našem području provodit će se u tjednu od 17. do 21. siječnja.

Kako su poručili iz društva, prva tri dana u tjednu krv možete darivati u prostorijama koprivničkog Crvenog križa u Ulici braće Radić 7, dok se u četvrtak darivatelji očekuju u HŽ-u i Sokolovcu te u petak u Policijskoj upravi koprivničko-križevačkoj i Koprivničkim Bregima.

RASPORED AKCIJA:

  • 17. siječnja (ponedjeljak) – gradska akcija u GDCK Koprivnica 9-12 i 12:30-16 sati
  • 18. siječnja (utorak) – gradska akcija 10-13 i 13:30-17 sati
  • 19. siječnja (srijeda) – gradska akcija 11-14 i 14:30-17:30 sati
  • 20. siječnja (četvrtak) – HŽ (dvorana za sastanke) 9-11:30 te Sokolovac (društveni dom) 13-15:30 sati
  • 21. siječnja (petak) – PU KC-KŽ 9-11:30 i Koprivnički Bregi (Vatrogasni dom) 13-15:30 sati

– Za ostale mjesece kalendar akcija možete pronaći na web stranici Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica. Pozivamo naše darivatelje i one koji će tek postati, da daruju krv. Darujte krv–spasite život – objašnjavaju.

Osobe koje su preboljele COVID-19 mogu pristupiti darivanju krvi protekom 14 dana od ozdravljenja odnosno prestanka simptoma.

Osobe koje su primile cjepivo mogu darivati krv prema sljedećim kriterijima:

  • Ako su cjepiva bazirana na mRNA tehnologiji (Pfizer/BioNTech, Moderna, CureVac) ili ako su cjepiva bazirana na adenovirusno vektorskoj tehnologiji (AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen,Sputnik V) – odgoda darivanja 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, crvenilo, svrbež, otok). Odgoda darivanja za sedam dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija).
  • Ako se osoba cijepila atenuiranim cjepivom (kineska cjepiva Sinopharm i Sinovac) – odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja
  • Ako osobe ne znaju kojim su cjepivom cijepljenje – odgoda darivanja 14 dana nakon cijepljenja, odgoda darivanja za 7 dana od prestanka simptoma u slučaju nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija)

– Osobe koje su bile u samoizolaciji mogu darovati krv 14 dana nakon zadnjeg kontakta pod uvjetom da nisu razvili nikakve simptome. Odgoda se ne odnosi na osobe koje su cijepljene i/ili preboljele COVID-19, ali u slučaju naknadnog razvoja simptoma o tome odmah moraju obavijestiti ustanovu koja je prikupila krv – zaključuju u društvu.

zatvori