Utorak, 23. travnja 2024.

NOVI PROJEKT NEMČIĆA Učitelji će učiti o posebnostima obrazovnih sustava Estonije, Škotske i Španjolske

Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski počinje s još jednim europskim projektom.

Kako javljaju iz škole, riječ je o najnovijem KA1 projektu “Perpetuum mobile – Krug vrlina” koji je odnedavno odobren i počinje s provedbom ove školske godine.

– Školski Erasmus tim čini osam osoba različitih profila; ravnateljica, učitelji engleskog i njemačkog jezika, matematike, kemije i biologije, glazbene kulture i dvije učiteljice razredne nastave. Ovaj projekt je od velike važnosti za školu jer uključuje četiri nova člana koji su se pridružili timu ohrabreni našim pozitivnim iskustvima iz prethodnih projekata – objasnili su.

Šest učitelja u sklopu projekta posjetit će tako estonsku školu i promatrati rad učitelja u razredu, metode koje primjenjuju, omjer teorije i prakse, odnos učenika prema školi i učenju, uporabu IKT alata i slično.

– Posebnost estonskog obrazovnog sustava je naglasak na praktičnoj primjeni znanja, a to je promjena koja nam je potrebna. Učiteljica engleskog jezika će učiti o kreativnoj metodici engleskog jezika na tečaju u Škotskoj kojom će olakšati učenicima usvajanje stranog jezika, a ravnateljica će u Španjolskoj učiti o stvaranju pozitivnog radnog ozračja i okruženja – istaknuli su u školi.

Spomenuli su i kako je ovaj projekt zapravo nastavak prethodnih projekata “Perpetuum Mobile” i “Perpetuum Mobile: Evolucija”. Dodatkom “Krug vrlina” uz stjecanje potrebnih kompetencija, stvara se i zdrava jezgra motiviranih i educiranih ljudi koji će izraditi i provoditi pozitivnu, inovativnu i razvojnu strategiju djelovanja škole.

Podsjetimo, škola je već prepoznata po provedbi europskih Erasmus+ projekata. Dosad je uspješno završen KA1 projekt “Perpetuum mobile” gdje su učitelji, ravnateljica i stručni suradnici stekli nova iskustva iz sedam različitih europskih zemalja. Jedan od rezultata ovog projekta je i Europski kutak, odnosno specijalizirana višenamjenska multimedijska prostorija namijenjena školskim europskim projektima.

– Privodimo kraju KA2 projekt “I know where I am from” u suradnji s još pet država. U ovom projektu osim učitelja i ravnateljice, sudjeluju i naši učenici. Do sada smo posjetili Grčku, Španjolsku i Mađarsku. Privučeni pozitivnim iskustvima iz prijašnjeg KA1 projekta “Perpetuum mobile” odlučili smo nadograditi novostečena iskustva i napraviti još jedan KA1 projekt “Perpetuum mobile – Evolucija”. Projekti su za sada na čekanju zbog pandemije koronavirusa u svijetu – zaključili su u školi.

zatvori