Srijeda, 24. travnja 2024.

Noć muzeja u Virju donosi izložbu u kojoj sudjeluju i gledatelji

Ovogodišnja Noć muzeja 28. siječnja održat će se u hibridnom obliku.

– Kako bismo se istovremeno pridržavali mjera i priuštili našim mještanima iskustvo Noći muzeja i zajedništva koji nam naš Zavičajni muzej predstavlja, ove godine priređujemo hibridnu izložbu “Živo sjećanje” – poručuju iz Općine Virje.

Dodaju da su fotografije iz fundusa Zavičajnog muzeja Virje digitalizirane i prenesene na medij prikladan za izložbu na otvorenom.

– Takve će biti postavljene centrom Virja, uklopljene u prostor svakodnevice našeg mjesta. Svaka fotografija imat će svoj QR kod, skeniranje kojeg otvara tu istu fotografiju na internetu. Ondje će, uz svaki virtualni izložak te on-line inačice izložbe, biti moguće ostaviti komentar. Cilj izložbe je da nam mještani zapišu svoja saznanja i uspomene o fotografijama prepoznaju li neku osobu, događaj ili mjesto koje je na fotografiji prikazano. Na taj način publika sudjeluje u prikupljanju informacija o fotografijama i samim time i prošlosti Virja. Svaki posjetitelj s nama gradi izložbu, a živo sjećanje ostat će sačuvano za budućnost – objašnjavaju.

Spomenimo da se Noći muzeja pridružuju i Narodna knjižnica Virje radionicom za osnovnoškolce i Dječji vrtić Zrno Virje koji i ove godine postavlja svoj mali muzej u kojem su djeca i posjetitelji, i kustosi, i istraživači povijesti.

zatvori