Ilustracija / pixabay.com
Krajem prosinca na području Podravine i Prigorja evidentirano je 1.690 nezaposlenih osoba.

Podaci su to Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci koji pokazuju i da je u odnosu na studeni zabilježena 31 nezaposlena osoba ili 1,9 posto više, dok su u odnosu na prosinac prethodne godine evidentirane 632 nezaposlene osobe ili 27,2 posto manje.

U odnosu na prethodni mjesec u Đurđevcu i Koprivnici je evidentiran rast broja nezaposlenih osoba, i to u Đurđevcu za 49 osoba ili 10,9 posto te u Koprivnici za 15 osoba ili 1,4 posto, dok je u Križevcima zabilježen pad i to za 33 osobe ili 19,4 posto.

Kada je riječ o izlascima iz evidencije nezaposlenih, tijekom prosinca iz evidencije nezaposlenih izašle su 242 osobe, što je za 18,5 posto manje nego u studenom te za 12 posto manje nego u prosincu prethodne godine. Pritom, zaposleno je 155 osoba, odnosno 64 posto od ukupnih izlazaka.

S druge strane, novoprijavljenih osoba je tijekom prosinca bilo 273, što je za 1,8 posto manje nego u studenom te za 16,3 posto manje nego u prosincu prethodne godine. Pritom, izravno iz radnog odnosa dolazi 239 osoba ili 87,5 posto.

Spomenimo da Područni ured Križevci tijekom izvještajnog mjeseca evidentira 330 potreba za radnicima od strane poslodavaca, što je za 3,5 posto manje nego u studenom te za 164 posto više nego u prosincu prethodne godine. Promatrano prema djelatnostima, najviše je potreba iskazano u prerađivačkoj industriji, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te obrazovanju. Dodajmo i da su najtraženija zanimanja u prosincu radnik, odnosno radnica na proizvodnoj liniji, konobar, odnosno konobarica te instalater, odnosno instalaterka grijanja i klimatizacije.

Podaci pokazuju da najveći udio u evidenciji bilježe osobe dobne skupine od 20 do 29 godina i to 25,3 posto.