Četvrtak, 25. travnja 2024.

IZAZOVI PANDEMIJE Galinec: Pokazalo se da Koprivničanci vole čitati i dolaziti u našu knjižnicu

Knjižnica i čitaonica Fran Galović i prošle je godine provodila aktivnosti – od predavanja, radionica, izložbi i promocija knjiga pa sve do održavanja raznih manifestacija.

Ravnatelj knjižnice Karlo Galinec rekao nam je da je teško prepričati sve što se zbivalo, no kroz godinu su se izdvojili poneki projekti.

– Održali smo 35 različitih programa od kojih bih svakako istaknuo Olimpijadu čitanja – novi koncept koji smo proveli s osnovnoškolcima nižih razreda, a koja se pokazala izuzetno uspješnom, bio je velik odaziv djece i velik broj pročitanih knjiga. Djeca su za vrijeme ljetnih praznika, kada se i odvijala olimpijada, svakodnevno dolazila u knjižnicu, neki čak i više puta. U rujnu smo na završnoj svečanosti podijelili medalje, okupio se velik broj djece i svi su bili zadovoljni – istaknuo je.

>> FOTO/VIDEO Dodjelom medalja i diploma najuspješnijima završena ovogodišnja Olimpijada čitanja

Spomenuo je i aplikaciju “Mitska bića – digitalna priča”, edukativnu animiranu i interaktivnu slikovnica za djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

– Aplikacija je izašla krajem prošle godine, radi se o prikazu mitologije Podravine temeljem koje su napravljene priče. Radile su ih djeca u radionici s voditeljicom Ivanom Kranželić – objasnio je Galinec.

U knjižnici se prošle godine održao i već tradicionalni Svjetski pokret širenja vrijednih ideja.

– Unatoč tome što su nas pandemija i uvjeti ograničili s brojem posjetitelja, održali smo i TEDx. Uspjeli smo ga odraditi, drago nam je da održavamo tradiciju provođenja ovog događaja u knjižnici – spomenuo je.

Kada je pak riječ o pandemiji koronavirusa koja je svakako utjecala na rad knjižnice, Galinec je naglasio kako su sve zacrtane aktivnosti i provedene, no uz razna ograničenja.

– Bili smo ograničeni s brojem korisnika, krajem godine i s uvođenjem COVID potvrda što je još značajnije smanjilo posjet knjižnici. Drago nam je da smo i u tim uvjetima uspjeli provesti sve planirano i omogućiti korisnicima prisustvovanje programima. Iako se smanjio broj fizičkih posjeta događanjima takvog tipa, korisnicima smo omogućili prijenose uživo i naknadna gledanja na našem YouTube kanalu gdje smo imali veliku posjetu – kazao je.

Čini se i kako se stvari polako vraćaju u “staro normalno”, a čemu svjedoči zadovoljstvo korisnika, odnosno porast broja dnevnih posjeta.

– Uz sva ograničenja i mjere, pokazalo se da Koprivničanci vole čitati i dolaziti u knjižnicu. U odnosu na 2020. godinu imamo povećanje posjeta i broja novoučlanjenih korisnika, polako izlazimo iz kriznih vremena, nadam se da ćemo se ubrzo vratiti u 2019. i prijašnje godine koje su bile izuzetno uspješne – poručio je Galinec.

Na tragu toga, uz već poznate programe i sadržaje, u koprivničkoj knjižnici planiraju stvaranje novih. Galinec je otkrio kako se ovih dana očekuju rezultati prijavnica Ministarstva kulture i medija, a o kojima će ovisiti uvođenje noviteta.

– Planirali smo međunarodni trodnevni stručni skup KC Connect gdje bismo doveli stručnjake iz različitih područja koji bi nam prenosili svoja znanja i ideje, a s ciljem razvoja novih usluga i razvoja suradnje s krajnjim korisnicima. Vjerujem da ćemo za taj program dobiti sredstva i uspjeti ga provesti – rekao je.

Podsjetio je i na ambasadore čitanja, odnosno 20-ak pojedinaca različitih struka i dobnih struktura. Upravo bi oni trebali postati dio podcasta, još jednog projekta o kojem knjižničari razmišljaju.

– Kroz ambasadore bismo probali promovirati knjižnicu, a kroz njihov angažman i sudjelovanje potaknuti širu publiku da se uključi u kreiranje nekih od usluga knjižnice – otkrio je.

Buduća želja je i dodatna digitalizacija usluga pa će se tako razvijati aplikacija mKnjižnica koja se redovno nadograđuje od 2019. godine.

– Daljnji su planovi da bismo možda uveli i aplikaciju za eknjige. Trenutno pregovaramo s osobama koje su zadužene knjižnični sustav, a koje bi nam trebale omogućiti da sustav spojimo s aplikacijom. Vjerujem da će to skoro zaživjeti pa ćemo kroz aplikaciju moći čitati eknjige – zaključio je Galinec.

Spomenimo da je cilj svih spomenutih aktivnosti i projekata poticanje čitanja, odnosno učlanjenje u koprivničku knjižnicu.

zatvori