Srijeda, 24. travnja 2024.

Grad raskinuo ugovor s Ottovom kućicom, trošak zbrinjavanja lutalica smanjen za pola milijuna kuna

Sredstva za subvenciju udomljavanja preusmjerena su na sufinanciranje kastracije i sterilizacije - kaže pročelnik Tomislav Golubić.

Grad Koprivnica više nema ugovor s Ottovom kućicom kojom upravlja Veterinarska stanica Koprivnica. Psi lutalice koji se ulove na koprivničkom području od prošle se godine smještaju u Sklonište za životinje Kira u Sigecu kojim upravlja Veterinarska stanica Nova.

Rekao je to Dravi.info Tomislav Golubić, pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo, i dodao da nakon što su prošle godine proveli nabavu za zbrinjavanje pasa lutalica, dobili su nešto jeftiniju cijenu troškova smještaja u azilu što je dovelo do raskida ugovora s Ottovom kućicom.

Golubić je podsjetio da su troškovi zbrinjavanja pasa lutalica u skloništu u 2019. godini iznosili milijun kuna. Tada je i donesena odluka o subvencioniranju udomljavanja napuštenih pasa pa su svi oni koji su odlučili pomoći dobili novčanu pomoć u iznosu od 1.000 kuna.

– Te mjere više nema, ona je bila vatrogasno rješenje, jer smo u jednom trenutku imali dosta velik broj pasa u skloništu za životinje i došli smo do vrlo velikog troška za proračun Grada Koprivnice koji je iznosio gotovo milijun kuna godišnje. Odlučili smo se za mjeru kojom bismo subvencijama potaknuli ljude na udomljavanje životinja. Ta je mjera polučila rezultate i omogućila nam to da smo polovicom prošle godine prestali sa subvencijama i istodobno smo novac koji bismo koristili za zbrinjavanje pasa u azilu, a čiji su se kapaciteti oslobodili tom mjerom subvencije, preusmjerili na subvenciju kastracije i sterilizacije. Bio je to plan Gradske uprave koji se uspio obistiniti i dosta smo smanjili taj trošak azila prošle godine i on je na razini 450.000 kuna – objasnio je pročelnik.

>> Golubić: Prošle godine uz gradsku subvenciju kastrirano je i sterilizirano više od 250 pasa i 500 mačaka

Spomenuo je da su bili svjesni toga da je subvencija za udomljavanje pasa dvosjekli mač i da će biti dobrih i loših komentara.

– Ali mjera je polučila rezultate i nakon što je svoje odradila, odlučili smo ju prekinuti i preusmjeriti novce u sterilizaciju i kastraciju i s tom mjerom pokušati imati što manje pasa lutalica – zaključio je Golubić.

zatvori