Srijeda, 17. travnja 2024.

FOTO Koprivnička učiteljica Mirna Kovačić u Parizu sudjelovala na stručnom skupu o holokaustu

Mirna Kovačić, učiteljica Osnovne škole Đuro Ester, posjetila je Pariz u sklopu interdisciplinarnog stručnog skupa vezanog uz poučavanje i sjećanje na holokaust pod nazivom “Prenošenje povijesti holokausta”.

Kako je Kovačić napisala za školske stranice, u Parizu je boravila od 13. do 16. prosinca 2021. godine, a skup je održan u Memorialu de la Shoah.

– Memorial de la Shoah je najveći europski dokumentacijski centar i muzej koji čuva uspomenu na stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu i promiče stručno usavršavanje učitelja i nastavnika iz Francuske, ali i drugih zemalja – naglasila je.

Ove je godine na stručnom skupu tako sudjelovalo 16 učitelja i nastavnika iz cijele Hrvatske koje je odabrala Agencija za odgoj i obrazovanje na temelju ispunjene prijavnice i motivacijskog pisma. Riječ je o nastavnicima koji predaju povijest, geografiju, hrvatski jezik, vjeronauk, etiku, filozofiju te politiku i gospodarstvo.

– Program seminara trajao je četiri dana, a predavači su bili francuski i američki istraživači i profesori koji se bave temom holokausta i zločinima protiv čovječnosti. Prvog dana bilo je govora o pojavi i širenju ideje antisemitizma, o odnosu prema Židovima tijekom povijesti te naposljetku o različitim fazama “konačnog rješenja”. Drugoga dana naglasak je bio na širenju antisemitizma u Francuskoj te je organiziran obilazak sabirnog logora Drancy pokraj Pariza. Jedan od najdojmljivijih trenutaka bio je susret s preživjelom logorašicom koja je ispričala sjećanja na svoje ratno djetinjstvo, rastanak od roditelja, odlazak u logor, a zatim transport u koncentracijski logor Bergen-Belsen gdje je umrla i Anne Frank – istaknula je Kovačić.

Nastavila je kako se trećeg dana na seminaru govorilo o ostalim genocidima 20. stoljeća, genocidu u Ruandi, Kambodži, Namibiji i nad Armencima. Posljednjeg dana seminara učitelji su sudjelovali u pedagoškim radionicama gdje su mogli saznati kako se o holokaustu poučava učenike u Francuskoj, ali i izmijeniti iskustva te unaprijediti međusobnu suradnju.

– Cilj stručnog skupa bio je omogućiti sudionicima da prošire vlastito znanje o holokaustu kroz detaljan uvid u različite aspekte stradanja Židova i Roma u razdoblju prije i za vrijeme Drugoga svjetskog rata, u nacističkoj Njemačkoj te višijevskoj Francuskoj, ali i usavršiti vještine poučavanja o ovoj izuzetno važnoj temi – zaključila je Kovačić.

Spomenimo da je Kovačić već nekoliko godina aktivno uključena u poučavanje o holokaustu, zločinima protiv čovječnosti i ljudskim pravima te je redovit sudionik i predavač na državnim i međunarodnim seminarima koji posvećuju pozornost povijesnim zbivanjima 20. stoljeća.

zatvori